ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΒΙΑ!..
Ασφαλώς και δεν είναι δυνατό να συμφωνήσω με την εικόνα του προπηλακισμού ενός γέροντα από λάβρους... «αγανακτισμένους», μεταξύ των οποίων και ενός που δεν είχε που ν’ αφήσει το ανήλικο παιδί του και το κράταγε στην αγκαλιά του! Άθλια εικόνα!
Η καταδίκη αυτής της εικόνας υπήρξε καθολική και ιδιαίτερα από την ηγεσία της Ν.Δ., η οποία... μετράει δύο θύματα, ανώτατα στελέχη της, από τέτοιους «νταήδες» (Χατζηδάκης, Κουμουτσάκος). Περιέργως όμως η αντίδραση του Πρωθυπουργού (το είχε η μοίρα μας να έχουμε τον συγκεκριμένο) υπήρξε διαφορετική! Βρήκε δηλαδή την ευκαιρία να μας... κατατοπίσει επίσημα ότι η άθλια αυτή εικόνα οργανώθηκε από ένα τμήμα της Ν.Δ.! Αλήθεια ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός ή οι δημοσκοπήσεις και οι λαϊκές αντιδράσεις, χωρίς βία φυσικά, τον έχουν τρομάξει τόσο πολύ; Δεν είναι δυνατό να ισχυρίζεται τέτοια αστεία πράγματα!
Επί της ουσίας τώρα, τον συγκεκριμένο εκλεκτό των Θεσσαλονικέων, άνθρωπο δεν τον... πάω για πολλούς και διαφόρους λόγους, γνωστούς σε όλους, κυρίως όμως για ορισμένες παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα σε εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό. Αυτό όμως ποτέ δεν θα σήμαινε και οποιασδήποτε μορφής βία εναντίον του. Υποβαθμίζεται ακόμα και η λέξη «βία». Τόσο πολύ που να σκέφτομαι μία άποψη που λέχτηκε σε εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου ότι την «βία» την οργάνωσε ο ίδιος για... «εκλογικούς λόγους»!
Γεγονός είναι πάντως ότι υπήρξε... άτυχος, επειδή αυτό συνέβη τόσο μακριά από τις δημοτικές εκλογές. Και τώρα ας δούμε το φαινόμενο και τις αντιδράσεις από τις δυο πλευρές στην Συριζανελική εποχή που ζούμε. Θ’ αναφερθώ σε... σημαδιακά συγκεκριμένα περιστατικά. Υπάρχει η δολοφονία του Φύσσα, για την οποία δικαίως κατηγορήθηκε ένα κόμμα και υπάρχει εν εξελίξει μία δίκη. Υπάρχει η παρ’ ολίγον δολοφονία ενός πρώην Πρωθυπουργού και... δυστυχώς, για την άλλη πλευρά, ο αυτουργός συνελήφθη και γίνονται υπέρ του όλα τα εμετικά τερτίπια «κατά παραγγελία» φίλα προσκειμένων προς τους κυβερνώντες. Για τις απόπειρες και κακοποιήσεις των Χατζηδάκη-Κουμουτσάκου ουδεμία τιμωρία έγινε γνωστή. Δεν νομίζω και γι’ αυτές να ευθύνεται το... οργανωμένο τμήμα της Ν.Δ.; Υπάρχει τέλος μία... «οργάνωση» με το όνομα «Ρουβίκωνας» η οποία αλωνίζει την Αθήνα και καθημερινά εξευτελίζει την Ελληνική Αστυνομία κατόπιν άνωθεν εντολών, όπως πασιφανώς αποδεικνύεται, αλλά πέραν αυτού εξευτελίζει τη χώρα διεθνώς με τις παρεμβάσεις της, οι οποίες χαρακτηρίζονται επισήμως ως... ακτιβιστικές! Μία φορά μόνο έγινε «παρέμβαση» εκτός Αθηνών και εκεί ο Δήμαρχος και το Λιμενικό τους μπουζούριασαν και έγινε δίκη στην οποία, ω του θαύματος, ...αθωώθηκαν και άρχισαν απειλούντες! Ήταν επόμενο με εισαγγελική παρέμβαση να θεωρηθεί άκυρη η αθώωση. Μα τι λέτε τώρα; Ο «Ρουβίκωνας» ως προειδοποίηση «ακτιβιστική» επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο πιο κέντρο της Αθήνας; Δεν υπήρχε εκεί κοντά... κανένας αστυνομικός, κανένας δεν τους είδε, αν και ήταν άνω των πενήντα και τώρα... τους ψάχνουν. Μήπως και αυτή η βία οργανώθηκε από την Ν.Δ κ. Τσίπρα;
ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΚΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ!
Παρακολουθώ στον «Πρωινό Λόγο», αλλά και στα κατά καιρούς εκδιδόμενα βιβλία του, την σημαντική προσπάθεια του φίλου μου και αγαπημένου συμμαθητή στην ηρωική τάξη, 1940-1948, της Ζωσιμαίας Σχολής, κ. Κώστα Κουλίδα, να αποτυπώνει με επιστημονική σοβαρότητα, ό,τι αφορά σε τοπωνύμια, κτίρια, εκκλησίες, τζαμιά και σε όλα εκείνα που ανήκουν στα Γιάννινα που έφυγαν οριστικά, για να τα βρουν οι επερχόμενοι και να έχουν μία κατατοπιστική ιδέα για την πόλη στην οποία ζουν.
Τα Γιάννινά μας, η πόλη μας, γιατί ανήκει σε όλους όσοι μεγαλώσαμε σ’ αυτήν, ιδιαίτερα στον πόλεμο, την Κατοχή, ιδίως στην Απελευθέρωση, τον Εμφύλιο, τους συμμοριόπληκτους και όλα τα επακολουθήσαντα, είναι επόμενο να αλλάζουν. Όπως είναι επόμενο και να εκσυγχρονίζονται. Δεν ήταν δυνατό να παραμείνουν όλα εκείνα τα…ονειρεμένα σπίτια με τους μεγάλους κήπους, ούτε τα κτίρια τα σημαδιακά που ανήκαν σε κάποιους προύχοντες. Ευτυχώς ο πρώην Δήμαρχος κ. Τάσος Παπασταύρος με την έμφυτη, αλλά και επαγγελματική καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει, άφησε σπουδαίο έργο με τις μνημειώδεις εκδόσεις του. Ο Κώστας Κουλίδας… δεν αφήνει τίποτε να του πέσει κάτω για όσα στην αρχή του σημειώματος προαναφέρθηκαν και αφήνει κι αυτός ένα πολύ σπουδαίο έργο. Από τα έργα αυτά διαπιστώνεται, πού οι μετατροπές ήταν απαραίτητες, πού έγιναν λάθη και πού μπορούν να διορθωθούν. Η εξέλιξη έχει και… απώλειες!
Γι - Πας