ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Ο... ΤΡΑΧΑΝΑΣ!
*  Ας μεταφερθούν νοερά στο μνήμα του «παππού» τους του Χαρίλαου Φλωράκη, όσοι τον θυμούνται ακόμα, από τους παλιούς θαυμαστές του. Είχε πει: «ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΟ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΑΠΛΩΜΕΝΟ». Ο κ. Δραγασάκης θα το θυμάται σίγουρα, ο κ. Λαφαζάνης ίσως, ενώ ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Τσίπρας και να το είχαν ακούσει, ούτε που κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο θυμόσοφος στα τελευταία χρόνια του Χαρίλαος. Αυτός που, όταν πέρασε με την... «αγιαστούρα» μπροστά του σε σύνοδο της Βουλής, ο αείμνηστος Καρδιτσιώτης, «φίλος» του Σεραφείμ και την αρνήθηκε, αντιμετώπισε την εμφανή αποδοκιμασία του! Καταλαβαίνονταν βλέπεις. Αντάρτες και οι δυο!
Ο «τραχανάς» λοιπόν γίνονταν με ανακάτεμα χοντροκομένου εκλεκτού σιταριού και Αυγουστίσιου γάλακτος αιγοπρόβειου. Η πηχτή ζύμη κόβονταν σε μεγαλούτσικα κομμάτια και απλώνονταν σε καθαρό φρεσκοσιδερωμένο σεντόνι στον ήλιο για στέγνωμα. Ύστερα το βραδάκι τα σχεδόν ξερά κομμάτια τρίβονταν με το χέρι πάνω σε χοντρή μεταλλική κρησάρα (ντριμόνι) και με διαδοχικές τέτοιες ενέργειες κατέληγαν στον πολύτιμο τραχανά, ο οποίος κι αυτός απλώνονταν για στέγνωμα ώσπου να μαζευτεί σε ολοκάθαρες πάνινες σακκούλες για το χειμώνα, μοσχοβολιστός!
Από παιδάκι λοιπόν ο Χαρίλαος θυμόταν τη μάνα του και την γιαγιά του, που την ημέρα του απλωμένου τραχανά, απαγόρευαν κάθε τι που θα σήκωνε... κουρνιαχτό! Παιχνίδια, κυνήγι της γάτας και του σκύλου κ.τ.λ.!
Με την ανάμνηση αυτή είπε την προαναφερθείσα περίφημη φράση, όταν κάποιες παρόμοιες συνθήκες για την πατρίδα μας, όπως οι σημερινές, επέβαλαν στο ΚΚΕ και στην Αριστερά γενικότερα την πολιτική ηρεμία.
Αυτός ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο περίφημος καπετάν Γιώτης του ΕΛ.Α.Σ., στις κοινοβουλευτικές του μέρες, όταν από το έδρανο του βουλευτή υπηρετούσε, υπεύθυνα και ευσυνείδητα το κόμμα του, την ιδεολογία του, αλλά και την πατρίδα! Θα πρέπει να ντρέπονται οι σημερινοί διάδοχοί του στην Αριστερά, μηδέ του κ. Κουτσούμπα εξαιρουμένου, επειδή βλέπουν πολύ κοντόφθαλμα και με μοναδικό τους γνώμονα το κομματικό και ψηφοθηρικό συμφέρον, αγνοώντας τον... «απλωμένο τραχανά» και τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο. Την περίοδο της εξόδου από την μεγάλη και πολύ επώδυνη κρίση.
Δηλώνουν εκ των προτέρων ότι δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οποιοδήποτε πρόσωπο κι αν προταθεί από την Κυβέρνηση, για να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές! Μα ο νομοθέτης του Συντάγματος λέει σαφώς ότι μόνο σε αποτυχία των διαβουλεύσεων ως προς το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου, τότε μετά την τρίτη ψηφοφορία θα διενεργηθούν εκλογές.
Εκείνοι εκ των προτέρων αρνούνται τις διαβουλεύσεις για να εκβιάσουν εκλογές, πιθανόν και διαδοχικές σε μια πολύ δύσκολη και ευαίσθητη εποχή για την πατρίδα. Κάποιος προσδοκά την μετεκλογική πρωθυπουργία και δεν ορωδεί προ ουδενός, τάζοντας... χίμαιρες. Θα το δεχτεί αυτό ο λαός;

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ!..
*  Είναι τόσο εύκολο στην FIFA του κ. Πλατινί και του άλλου, που δεν θυμάμαι τ’ όνομά του, να δράσουν αστραπιαία και απολύτως αποτελεσματικά, κατά το παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, για να σταματήσουν τα... «εθνικιστικά» επεισόδια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Όταν μάλιστα αποδεικνύεται ότι στα επεισόδια αυτά συμμετείχαν και οι επίσημες κυβερνήσεις, των συμμετεχόντων στα επεισόδια κρατών, τότε η τιμωρία θα πρέπει να είναι πιο βαριά, όπως συνέβη με την περίπτωση της Αλβανίας, πρόσφατα, η οποία όχι μόνο δεν αποδοκίμασε, έστω και διπλωματικά, τα επεισόδια, αλλά και επιφύλαξε «υποδοχή ηρώων» στους υπαιτίους, υποδαυλίζοντας στη συνέχεια και άλλα άσχετα με το συμβάν!
Εννοώ ότι θα πρέπει να αποκλείονται οι ομάδες που δημιουργούν τέτοια επεισόδια σε επίσημους Διεθνείς αγώνες για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Το παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία με μια τέτοια απαγόρευση, όχι μόνο για την Εθνική ομάδα της Αγγλίας, αλλά και για όλες τις Αγγλικές ομάδες, κατάφερε να μετατρέψει τα γήπεδα της Αγγλίας σε... «εκκλησίες», θα πρέπει να βάζει σε σοβαρές σκέψεις τους υπευθύνους του Διεθνούς ποδοσφαίρου.
Κανένα συμφέρον δεν δικαιολογεί την απουσία κάθε παρέμβασης από τις υπεύθυνες οργανώτριες αρχές. Πρέπει επιτέλους να μπουν φραγμοί σε όλες τις κινήσεις ανοήτων και φανατικών, τις οποίες όλοι παρακολουθούμε καθημερινά. Ούτε και θα πρέπει να υπάρχει ολόκληρος στρατός από αστυνομικούς για την εκ των υστέρων καταστολή σε... φλεγόμενα γήπεδα!
Γι - Πας