Πρωινές Πάσες

Γράφτηκε από τον/την Θανάσης Μυριούνης on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, φτάσαμε μέσα Μαΐου για να δούμε θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς στα Γιάννινα. Ακόμα και τώρα όμως δεν μας εγκαταλείπουν οι βροχούλες. Πολλές φορές η πραγματική εικόνα μιας κατάστασης βγαίνει αλλοιωμένη μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας βλέπαμε εικόνες θρίλερ με την ανάλογη μουσική υπόκρουση. Βεβαίως, δόθηκαν ηρωϊκές μάχες από γιατρούς και νοσηλευτές, είναι αλήθεια ότι πάλεψαν με μια άγνωστη αρρώστια. Μάλιστα είχαν και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι πολύς κόσμος πέθανε σαν το σκυλί στ' αμπέλι.

Σας θυμίζω τα ποσοστά θνησιμότητας στις ΜΕΘ του Αγρινίου, του Πύργου κτλ. Η πραγματική εικόνα λοιπόν είναι άσχημη για τα ελληνικά νοσοκομεία και οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις ταλαιπωρούνται.

Έχω πάμπολλα παραδείγματα. Δυστυχώς, η πανδημία χειροτέρεψε τα πράγματα αντί να τα καλυτερέψει.... Ο ΠΑΣ Γιάνννινα πανηγύρισε την Κυριακή κόντρα στον ΠΑΟΚ την πρώτη του νίκη στα Play Off. Το είχε πει ο Μεταξάς στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου ότι έφτασε η ώρα της νίκης και τελικά είχε δίκιο. Μόνο που ο ΠΑΣ άξιζε και σε προηγούμενα παιχνίδια τη νίκη. Ήταν ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια.

Πραγματικά ο ΠΑΣ ισοπέδωσε τον κουρασμένο και ξεψυχισμένο ΠΑΟΚ. Οδοστρωτήρας ο Περέα που περνούσε τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ σαν σταματημένους. Μιλάμε για τον πιο ταχυδυναμικό και εκρηκτικό παίκτη των Play Off.

Παιχνίδι κατοχής από τον ΠΑΣ και δύναμη πυρός στα άκρα με τα ανεβάσματα Σάλιακα και Πίρσμαν. Τα δύο γκολ του Περέα που ακυρώθηκαν με χρήση VAR ήταν οριακά. Ιδίως στο δεύτερο, η τεχνολογία στέρησε ένα πολύ ωραίο γκολ με ατομική ενέργεια του Περέα. Γενικά, έτσι όπως χρησιμοποιείται το VAR δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν αποδίδει δικαιοσύνη.

Το να γυρνάς μια φάση 20 δευτερόλεπτα πριν για να δεις αν προεξείχε το νύχι δεν είναι δίκαιο πάντως. Εξαιρετική η παρουσία του Στάνκο και του Καραχάλιου στα χαφ. Προσωπική επιλογή του Μεταξά ο Στάνκο καθώς τον είχε και παίκτη στη Γερμανία. Η παρουσία του δικαιώνει πλήρως τον προπονητή. Για τον Καραχάλιο να πω ότι η φετινή του πορεία αποτελεί μάθημα για όλους μας.

Για να μάθουμε να μην κρίνουμε πριν δούμε στον αγωνιστικό χώρο. Το καλοκαίρι όταν ήρθε από τον Λεβαδειακό οι περισσότεροι λέγαμε ότι είναι επιλογή δεύτερης διαλογής και δεν θα παίζει βασικός. Το παλικάρι μας διέψευσε όλους, έκανε φοβερή σεζόν και για μένα είναι ο MVP του φετινού ΠΑΣ, μαζί φυσικά με τον Περέα. Η εικόνα του «Ζωσιμάδες» στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ μου έδωσε μεγάλη χαρά. Πολλά παιδιά και έφηβοι στις κερκίδες τόσο στη μεγάλη όσο και στην παλιά σκεπαστή. Παιδιά από ακαδημίες, αλλά και μαζί με τους γονείς τους. Αυτή είναι η πιο χαρούμενη εικόνα της σεζόν.

Ότι κατάφερε ο ΠΑΣ να μετατρέπει κάθε εντός έδρας παιχνίδι του σε μια ποδοσφαιρική γιορτή που θα την χαίρονται μικροί και μεγάλοι. Το κέρδισε αυτό το στοίχημα η ομάδα του Μεταξά. Μπορεί να έχω γράψει κατά καιρούς μύδρους για τον Χριστοβασίλη και για τα λάθη που έχει κάνει, αλλά εδώ του βγάζω το καπέλο. Οι αγώνες πρέπει να είναι γιορτή και όχι πόλεμος.

Σε αυτό το κομμάτι ο ΠΑΣ βγάζει υγεία. Τι πιο όμορφο από το να βλέπεις οικογένειες με παιδιά στο γήπεδο; Τι πιο όμορφο να βλέπεις παλιούς ΠΑΣολέδες να μεταδίδουν στα πιτσιρίκια τους την αγάπη για την ομάδα της πόλης. Στο κομμάτι των φιλάθλων η ομάδα αποπνέει υγεία και μακάρι να συνεχιστεί αυτό. Στα δικά μου μάτια αυτό είναι το old school ποδόσφαιρο...

Με τη νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ ο ΠΑΣ ανέβηκε στους 46 βαθμούς και ακόμα μαθηματικά δεν έχει χάσει το κυνήγι της 4ης θέσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ομάδα έχει βάλει δύσκολα σε όλους και κανείς δεν τον νίκησε εύκολα.

Το ξαναγράψαμε, ο ΠΑΣ είναι η καλύτερη έκτη ομάδα από καταβολής Play Off και θα μπορούσε να χτυπήσει ακόμα ψηλότερα αν είχε βάθος στο ρόστερ και τον άφηνε η διαιτησία. Ακόμα κι έτσι η ομάδα έχει τρυπήσει το ταβάνι της και κάθε μέρα μεγαλώνει. Οι ομάδες κρίνονται από τη διάρκεια.

Ο Χριστοβασίλης πρέπει να στηρίξει έμπρακτα πλέον το έργο του Μεταξά ενόψει της νέας χρονιάς. Και στήριξη στο έργο του προπονητή, στον ΠΑΣ πρωτίστως σημαίνει σωστό βοηθητικό γήπεδο για να προπονείται η ομάδα. Ακόμα τα περιμένουμε τα έργα που θα γίνονταν στο ΠΕΑΚΙ στην πλευρά προς την εθνική οδό. Ανακολουθία λόγων και έργων... Με πολλές απουσίες σήμερα ο ΠΑΣ κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Κάποιες εκ των οποίων και σημαντικές. Τέλος η σεζόν για τον Πίρσμαν, εκτός και Ντομίνγκεθ και Γκαρντάφσκι. Υπάρχει όμως ισχυρό κίνητρο κι αυτό είναι ότι η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που ο ΠΑΣ δεν έχει πάρει ούτε βαθμό. Το είπε χτες και ο Μεταξάς. Θα γίνει μάχη σήμερα στο ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ καίγεται για τους βαθμούς, όμως ο ΠΑΣ έχει ψυχολογία και κίνητρο. Δύο παιχνίδια στην Αθήνα σε διάστημα 3 ημερών με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Στα κιτάπια τους και οι δύο έχουν σημειωμένη νίκη με τον ΠΑΣ, αλλά κάτι μου λέει ότι ο Μεταξάς θα τους χαλάσει τα σχέδια...

Στη σημερινή εμβόλιμη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Άρη στο θεσσαλονικιώτικο ντέρμπι στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό στο αθηναϊκό ντέρμπι στο Φάληρο. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερο φεγγάρι από Άρη και ΑΕΚ και πιστεύω θα το κερδίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Για τους άλλους δύο τα πάντα θα κριθούν στον μεταξύ τους αγώνα.

Κλείνω με βόλει. Στην Α2 ο γυναικείος ΠΑΣ Γιάννινα με απόλυτο νικών στα μπαράζ ανόδου. Κοντά και οι οργανωμένοι της ομάδας που έστησαν γλέντι στο κλειστό της Λιμνοπούλας το μεσημέρι της Κυριακής και μετά στο "Ζωσιμάδες".

Ο σύλλογος μεγαλώνει όταν στηρίζονται όλα τα αθλήματα σε άνδρες και γυναίκες. Μπράβο στη Μαρία Μπράγια για την προσπάθεια της και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία και την άνοδο. Επόμενος στόχος η Α1.