ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, με μεγάλες προσπάθειες και θυσίες καταφέραμε εδώ στα Γιάννινα να εκμηδενίσουμε τα κρούσματα και να περιορίσουμε τον κορωνοϊό σημαντικά.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από αυτόν τον ιό. Υπάρχουν 53 ενεργά κρούσματα στην περιοχή μας και 14 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Την Κυριακή είχαμε 10 κρούσματα, τη Δευτέρα 5 και χτες μόλις ένα…
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και έχει χάσει την υπομονή του μετά από 11 μήνες περιορισμών και απαγορεύσεων. Κατανοητό και θεμιτό. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι να υπάρχει αμφισβήτηση στην εξειδίκευση, στην επιστημονική γνώση. Να αμφισβητούνται τα κίνητρα και οι προθέσεις των επιστημόνων. Δεν δέχομαι το να υποκαθιστούν τον ρόλο των ειδικών οι παντογνώστες του διαδικτύου. Είναι άκρως επικίνδυνο. Ναι, συμφωνώ ότι είναι λάθος να επηρεάζονται οι αποφάσεις των επιστημόνων από τους πολιτικούς. Αλλά όχι ότι υπάρχει σκοπιμότητα να χτυπηθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ήμαρτον δηλαδή.

Δεν ξύπνησαν ένα πρωί ο Τσιόδρας ή ο Σύψας και είπαν θα καταστρέψουμε τον αθλητισμό ή την εστίαση. Ψάχνοντας μέσα από την έρευνα οι λοιμωξιολόγοι βρήκαν που υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση του ιού και που μικρότερη.
Ένα από τα μεγαλύτερα κακά στην Ελλάδα είναι ότι βλέπουμε μέχρι εκεί που φτάνει η μύτη μας, όχι παραπέρα. Αυτό που ονομάζεται συντεχνιακή λογική. Προπονητές και παίκτες έκαναν δηλώσεις στήριξης στους συναδέλφους τους στην Football League γιατί αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα και ζήτησαν να ξεκινήσει και εκεί το πρωτάθλημα. Συμφωνώ ότι πλήττονται, συμφωνώ ότι πρέπει να τους βοηθήσει το κράτος κι αυτούς γιατί έχουν οικογένειες, υποχρεώσεις κτλ. Υπάρχει όμως η δυνατότητα στις ομάδες της Football League να κάνουν κάθε βδομάδα μοριακά τεστ; Όπως γίνονται σε Super League 1 και 2; Γιατί σε αυτές τις δύο κατηγορίες τα τεστ τα πληρώνουν οι ομάδες κι όχι το κράτος.

Μπορούν οι ομάδες της Football League να σηκώσουν αυτό το οικονομικό βάρος; Κραυγή αγωνίας κι από τους ποδοσφαιριστές της Γ’ Εθνικής. Κάνουν λόγο για δολοφονία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Εκείνο που δεν λένε είναι ποιος θα καλύψει το κόστος των μοριακών τεστ και του υγειονομικού πρωτοκόλλου; Έχουν τη διάθεση οι παράγοντες των ομάδων να πληρώσουν; Γιατί στις ομάδες της Super League εμφανίστηκαν δεκάδες κρούσματα που δεν θα τα μαθαίναμε ποτέ αν δεν υπήρχαν τα μοριακά τεστ.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα πληρώνει κάποιες κακές επιλογές του καλοκαιριού και παραλείψεις του Χριστοβασίλη, αλλά και τους συμβιβασμούς και τα λάθη του Γιαννίκη. Οδυνηρή ήττα με 0-1 από τον Βόλο στο «Ζωσιμάδες» την Κυριακή. Ήττα που τον βάζει σε περιπέτειες, ενώ θα μπορούσε να ξεμπλέξει. Νέο αμυντικό λάθος και όγδοο πέναλτι. Αυτή τη φορά ήταν ο Εραμούσπε, τις προηγούμενες ήταν άλλοι. Το κακό είναι ότι πλέον ο αγωνιστικός χώρος των «Ζωσιμάδων» αποδεικνύεται τροχοπέδη περισσότερο για τον ΠΑΣ, παρά για τους αντιπάλους. Η ομάδα ήταν ελάχιστα δημιουργική, 3-4 κεφαλιές από στημένες φάσεις είχε όλες κι όλες. Προσωπικά εντοπίζω το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή.

Για κάποιο λόγο ο MVP του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε βασικός με τον Βόλο. Αναφέρομαι στον Λιάσο, κάτι που αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων λάθος. Σε γενικές γραμμές πάντως ήταν μια από τις χειρότερες φετινές εμφανίσεις, ήταν αγχωμένος και νευρικός ο ΠΑΣ. Μεγάλη πληγή φέτος τα εντός έδρας παιχνίδια. 1 νίκη, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες μέχρι τώρα στα Γιάννινα.
Η ρεβάνς του Κυπέλλου ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Περιστέρι. Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι είναι αυτό του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο. Πληγωμένη από τα κόρνερ η ομάδα του Γιαννίκη κράτησε «ζωντανή» την πρόκριση χάρη στον Ελευθεριάδη που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, ενώ έκανε και το μαγικό τακουνάκι για τον Λέο στο 2-2. Ανοιχτή η πρόκριση, όμως κακά τα ψέματα, εκείνο που θα μετρήσει περισσότερο είναι ποια ομάδα θα εμφανιστεί λιγότερο κουρασμένη από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Ακόμα κι ο Ατρόμητος έχει περισσότερες λύσεις από τον πάγκο, μπορεί όμως ο ΠΑΣ να πάρει το διπλό. Το απέδειξε και στο ματς του πρώτου γύρου…
Συνολικά η 18η αγωνιστική ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον ΠΑΣ. Όλα τα αποτελέσματα ήταν «λουκούμι» για τους Γιαννιώτες. Ο Αστέρας Τρίπολης κέρδισε τη Λάρισα με 2-0, ο Απόλλων έχασε από τον Άρη στη Ριζούπολη με 0-1, ενώ παρά τα πέντε δοκάρια Παναιτωλικός και Λαμία έμειναν στο 0-0 στο Αγρίνιο. Χτες και σήμερα υπάρχει εμβόλιμη αγωνιστική, η 19η στροφή του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΣ παίζει με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, σε καλύτερες γηπεδικές συνθήκες από το «Ζωσιμάδες». Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το ματς της Λαμίας με τον Απόλλωνα, ενώ ο Παναιτωλικός παίζει την Πέμπτη με τον Ατρόμητο στο Αγρίνιο. Ο Αστέρας Τρίπολης δείχνει ωριμότητα για την εξάδα. Χτες κέρδισε και 0-1 τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ενώ ο Άρης κέρδισε τη Λάρισα με 1-0.