ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, το 2020 μας αποχαιρετά και παρότι τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο υγειονομικά όσο και στο οικονομικό επίπεδο, μαζί με το 2021 έρχεται και η ελπίδα ότι μας ξημερώνει ένα καλύτερο αύριο χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Η εξέλιξη του διαδικτύου και η χρήση του ίντερνετ ήταν η τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων. Πλέον όλα γίνονται ηλεκτρονικά και χωρίς τις παλιές συνήθειες. Μαζί με την ανάπτυξη του ίντερνετ ήρθαν και τα κοινωνικά δίκτυα, τα social media όπως τα αναφέρουμε κακώς από ξενομανία. Η πανδημία του κορωνοϊού, οι θεωρίες συνωμοσίας, οι αρνητές της μάσκας, οι καχύποπτοι των εμβολίων κάνουν πάρτι στο διαδίκτυο. Έχω διαβάσει απόψεις και γνώμες στοχοποίησης του μέσου, πχ του facebook. Μέγα λάθος κατ' εμέ. Το διαδίκτυο παρέχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς θησαυρούς γνώσεων και μόρφωσης, αρκεί να είναι επιλεκτικός και προσεκτικός. Τώρα αν κάποιος θέλει να διαβάσει Χίο για να ανακαλύψει την παγκόσμια συνωμοσία είναι δικαίωμά του.

Το μέσο δεν έχει ευθύνη σε αυτό, απλά παρέχει την ελευθερία επιλογής.
Η πανδημία μας έκανε να αναλογιστούμε πόσο λίγοι και αδύναμοι είμαστε απέναντι στη φύση. Ο SARS-COV-2 ανήκει στους κορωνοϊούς, μια ομάδα φυσικών ιών. Ανακαλύψαμε ξαφνικά ιατρικές ειδικότητες όπως ο λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος και άλλες. Σπανίως ακούγαμε για τέτοιους γιατρούς και μέχρι και τα νοσοκομεία λοιμωδών είχαν κλείσει. Για να συμβεί αυτό φυσικά έπρεπε να σταματήσουν νοσήματα όπως η φυματίωση, η ελονοσία κτλ. Κανένα νόσημα δεν εξασφανίστηκε ή μειώθηκε μόνο του, το νίκησε ο άνθρωπος μέσω της επιστήμης.
Από τα φοιτητικά χρόνια και μετά δηλώνω υπέρμαχος της εξειδίκευσης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Είναι φύσει αδύνατον να τα ξέρουμε όλα και να είμαστε καλοί σε όλα. Για το καλό ψωμί λοιπόν θα αποτανθείς στον έμπιστό σου φούρναρη, για το κρέας στον φίλο σου χασάπη κ.ο.κ. Τις αρρώστιες τις αντιμετωπίζει ο γιατρός και τις λοιμώξεις ο λοιμωξιολόγος, ούτε ο φούρναρης ούτε ο χασάπης. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους βιοχημικούς, έχω εμπιστοσύνη στους πρώην συναδέλφους μου για την ασφάλεια του εμβολίου. Στο φινάλε έχω εμπιστοσύνη σε αυτό που σπούδασα...
Το 2020 κλείνει με θετικό πρόσημο για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Άνοδος στην πρώτη κατηγορία και όντας μάλιστα πρωταθλητής της Super League 2. Κανείς δεν το αμφισβήτησε ποτέ αυτό παρά τη διακοπή του πρωταθλήματος, ιδίως μετά από εκείνο το επιβλητικό 5-1 επί του Απόλλωνα. Σε γενικές γραμμές ο ΠΑΣ τα πήγε καλά και στον πρώτο γύρο της Super League, τηρουμένων των αναλογιών και της αγωνιστικής του απραξίας για 6,5 μήνες λόγω κορωνοϊού.
Το πιο θετικό στοιχείο της ομάδας που έφτιαξε ο Αργύρης Γιαννίκης είναι ότι παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο με συνεχές pressing και χωρίς να κλείνεται πίσω και να προσπαθεί να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου. Ακόμα και στους αγώνες με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ο ΠΑΣ έπαιξε επιθετικά και χωρίς αίσθημα κατωτερότητας. Αυτό το ακομπλεξάριστο στυλ παιχνιδιού είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Τρικαλινού τεχνικού στη γιαννιώτικη ομάδα.
Ο Γιαννίκης είναι νέος και φιλόδοξος, βοηθάει και βοηθιέται και ο ίδιος από την πορεία της ομάδας. Μαζί με τις συμπάθειες που κερδίζει ολοένα και περισσότερο ο ΠΑΣ, ανεβάζει και ο ίδιος τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Δικαίως καθότι πρόκειται για καλό κόουτς που τις περισσότερες φορές κάνει σωστές επιλογές, ενώ και στη ροή του αγώνα συνήθως βοηθάει από τον πάγκο την ομάδα με τις αλλαγές. Υπάρχουν ορισμένοι που συμφωνούν και άλλοι που διαφωνούν με τις επιλογές Γιαννίκη. Η δική μου γνώμη είναι ότι κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, ούτε ο πρόεδρος ούτε ο προπονητής, ούτε κανείς. Ιερές αγελάδες ευτυχώς δεν διαθέτουμε στα Γιάννινα, ούτε Ιούλιους Καίσαρες...
Στην 10η θέση με 13 βαθμούς σε 13 αγώνες είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα και το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να είναι ψηλότερα βαθμολογικά. Η απάντηση είναι ναι, αν λάβει κανείς υπόψη του μόνο τις εντός έδρας απώλειες από Λάρισα και Παναιτωλικό. Με αν όμως και υποθέσεις δεν γίνεται ποδόσφαιρο.

Το ζητούμενο είναι πως θα πορευθεί η ομάδα στο δεύτερο γύρο. Υπάρχουν τραυματισμοί και αρκετές τιμωρίες λόγω καρτών.3 κόκκινες και 37 κίτρινες κάρτες έχουν αντικρίσει οι παίκτες της γιαννιώτικης ομάδας. Την Κυριακή κόντρα στον Απόλλωνα θα λείψουν οι Σιόντης και Σάλιακας, ενώ αρκετοί παίκτες είναι στο όριο καρτών.
Για να κυνηγήσει ο ΠΑΣ το παραπάνω βήμα, δηλαδή την είσοδο στην εξάδα και τα play off πρέπει να κάνει και η διοίκηση τις ανάλογες κινήσεις. Ας είμαστε ρεαλιστές, ο ΠΑΣ διαθέτει το μικρότερο (σ.σ. 27 παίκτες όλοι κι όλοι) ρόστερ και το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας. Ακόμα λιγότερο κι από ομάδες όπως οι Λάρισα και η Λαμία που βρίσκονται στον πάτο της βαθμολογίας.

Όση ομοιογένεια και χημεία κι αν διαθέτει η ομάδα, όσο καλός κόουτς κι αν είναι ο Γιαννίκης, χρειάζεται και μεταγραφική ενίσχυση, αν η διοίκηση θέλει να έχει φιλοδοξίες για το υπόλοιπο της σεζόν. Συν Αθηνά και χείρα κίνει λοιπόν κύριε Χριστοβασίλη...