ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, ελπίζω να είστε όλοι καλά, γεροί και δυνατοί στις παράξενες ημέρες που ζούμε καθώς τα Γιάννινα έχουν ακόμα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Δεν είμαι ούτε λοιμωξιολόγος, ούτε γιατρός ούτε το παίζω ειδικός και παρότι η επιστήμη που έχω σπουδάσει είναι παρεμφερής, δεν κάνω τον ξερόλα. Είναι μάστιγα αυτή η ξερολίαση που έχει ο νεοέλληνας, ο οποίος έχει άποψη επί παντός επιστητού, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να διαθέτει καν τις βασικές γνώσεις. Δεν υπάρχει παγκόσμια συνωμοσία, δεν υπάρχει το κάθε παρανοϊκό και βλακώδες σενάριο που ανακαλύπτουν οι ξυπνητζήδες.
Υπάρχει ένας ιός που σκοτώνει τόσο κόσμο καθημερινά και πρέπει να προφυλαχτούμε. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας αποδεικνύεται από το πως φέρεται στα αδύναμα μέλη της. Στην προκειμένη περίπτωση την αδυναμία την έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες και χρειάζονται την προσοχή και την αγάπη μας. Ας το έχουν στο μυαλό τους οι μυαλοπώληδες και όσοι προσπαθούν να πλασάρουν σαθρά επιχειρήματα.
Αρκετός ντόρος, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις και για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και το αν πρέπει ή όχι να γίνονται οι αγώνες. Η απόφαση για αναβολή το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθε την ύστατη ώρα και υπό το βάρος της πίεσης. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφασιστεί για αυτή την εβδομάδα, αν και τα πράγματα ζόρισαν πολύ μετά τα 667 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 15 ήταν στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Η διοργανώτρια ΕΠΣΗΠ προσπαθεί να ρίξει μέσω των υγειονομικών πρωτοκόλλων το...μπαλάκι των ευθυνών στις ομάδες. Ας αποφασίσουν τι θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αρκεί να έχουν το θάρρος για την ανάληψη των ευθυνών κι όχι να κρύβονται. Πολλές οι απόψεις, πολλά τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα κτλ. Λένε ορισμένοι: γιατί δεν κλείνουν τα σχολεία ή η εστίαση κτλ. Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: είναι ή δεν είναι το ερασιτεχνικό χόμπι για όσους ασχολούνται; Αν ναι, γιατί πρέπει να ρισκάρεις την μετάδοση του ιού για ένα χόμπι;; Μιλάμε για όλων των ειδών τα χόμπι, όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Το ρωτάω αυτό γιατί έγινε εύκολα αντιληπτό στα κοινωνικά δίκτυα πως οι αντιδράσεις στη διακοπή είναι κυρίως από όσους έχουν οικονομικά συμφέροντα από αυτό που αποκαλούμε χόμπι. Καθαρά πράγματα και ξηγημένες κουβέντες, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας.
Πάμε τώρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα ξεκινάει φουριόζα σε κάθε παιχνίδι. Και στους 3 αγώνες πρωταθλήματος έχει πετύχει γκολ και έχει προηγηθεί στο πρώτο τέταρτο. Όμως κλατάρει στην επανάληψη και χύνει την καρδάρα με το γάλα. Αυτό έγινε και στο Βόλο, με τη διαφορά ότι τώρα ηττήθηκε, ενώ με Άρη και Ολυμπιακό έμεινε στην ισοπαλία. Μου άρεσε ο Καρτάλης στο πρώτο ημίχρονο στο Πανθεσσαλικό και οι κάθετες που έβγαζε. Θεωρώ ότι όσο αγωνίστηκε ήταν εκ των κορυφαίων. Ο Κρίζμαν άφαντος και νομίζω πως σήμερα ήρθε η ώρα να καθίσει στον πάγκο. Πολλά προβλήματα κι ο Σάλιακας από τους Μαρτίνες και Ουάρντα. Γενικά, η ομάδα του Βόλου κατάφερε και γύρισε το παιχνίδι λόγω της ατομικής ποιότητας κάπως παικτών όπως οι Μαρτίνες, Ουάρντα και Μπαριέντος. Παίκτες που καλώς ή κακώς δεν έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα που στηρίζεται πιο πολύ στην ομαδική δουλεια, στη συνολική προσπάθεια.
Δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε ένα πρόβλημα, πρέπει και να το λύνουμε. Ο ΠΑΣ πρέπει να βρει λύση στο...σύνδρομο του δευτέρου ημιχρόνου και να μην μπλοκάρει στην επανάληψη. Θα πρέπει να έρθουν και βοήθειες με τις αλλαγές, εκεί θα φανεί αν υπάρχει βάθος στον γιαννιώτικο πάγκο. Εκείνο που φωνάζει πάντως από μακριά είναι η έλλειψη σέντερ φορ. Το ζήταγε ο Γιαννίκης, αλλά δεν του έκανε το χατίρι ο Χριστοβασίλης. Τουλάχιστον μέχρι τώρα γιατί υπάρχουν άλλες δύο μέρες για τους ελεύθερους.
Η σημερινή αναμέτρηση στη Ριζούπολη είναι σημαντική. Ο ΠΑΣ κοντράρεται με την ομάδα που διεκδίκησε πέρυσι την άνοδο και φέτος θα είναι και πάλι ανταγωνιστής, αυτή τη φορά για την παραμονή. Τον είδα τον Απόλλωνα κόντρα στον Άρη, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο η ομάδα της Ριζούπολης. Ο Παράσχος διαβάζει καλά τα παιχνίδια, διαθέτει έμπειρη ομάδα, αλλά νομίζω ότι ο ΠΑΣ έχει περισσότερη φρεσκάδα και με συνεχές pressing μπορεί να τον εγκλωβίσει.
Ο Άρης συνεχίζει στην κορυφή του πρωταθλήματος, έχοντας χάσει βαθμούς μέχρι τώρα μόνο από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Κάτι λέει αυτό για την ομάδα του Γιαννίκη, Χατ τρικ ο Ελ Αραμπί και ο Ολυμπιακός εύκολα 4-0 τον Ατρόμητο. Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ήταν κακοποίηση του ποδοσφαίρου. Αν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συνεχίσουν με αυτά τα χάλια, τότε ο Ολυμπιακός θα το πάρει περίπατο το πρωτάθλημα και πάλι δυστυχώς. Και λέμε δυστυχώς για η έλλειψη ανταγωνισμού ρίχνει την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι που φαίνεται και στους ευρωπαϊκούς αγώνες...