ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, η στήλη επιστρέφει μετά από πολύ καιρό στις επάλξεις και κάτω από μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας, από τη μία μέρα στην άλλη.
Καταρχήν, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η αθλητική επικαιρότητα... πάει περίπατο. Όπως σωστά έχει διατυπωθεί πολλάκις στο παρελθόν, το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός είναι από τα πιο σημαντικά ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ πράγματα στη ζωή μας. Όχι όμως πρωτεύοντα. Πάνω από όλα είναι η ζωή μας και η υγεία μας, φαντάζομαι όλοι συμφωνείτε μαζί μου. 
Η υγειονομική κρίση που μας έπληξε είναι άνευ προηγουμένου και ο κορωνοϊός που προκαλεί την COVID-19 είναι σίγουρα πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος από τον SARS που αντιμετωπίσαμε το 2003. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα άλλαξαν οι ζωές μας από τη μία μέρα στην άλλη. Δυστυχώς, έφτασε η ώρα που θα αναθεωρήσουμε τις σκέψεις μας για πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα. Τίποτα στη ζωή μας τελικά δεν είναι αυτονόητο.
Η πανδημία ξεκίνησε από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας και παρότι ειμαι σαν χαρακτήρας αρκετά επιφυλακτικός με όσα διαβάζω, βλέπω ή ακούω καθημερινά σχετικά με αυτό τον νέο κορωνοϊό, αδυνατώ να δεχτώ αυτή την απίστευτη σύμπτωση. Ότι δηλαδή ο ιός μεταδόθηκε στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν από ζώο (νυχτερίδα) στον άνθρωπο. Μια ψαραγορά που ήταν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Wuhan Institute of Virology, δηλαδή το Ιολογικό Ινστιτούτο που εξειδικεύεται σε θανατηφόρους ιούς και άλλους μικροοργανισμούς. Συγγνώμη, αλλά αυτή η σύμπτωση μου μοιάζει διαβολική και θεωρώ πιθανότερη την εκδοχή του ατυχήματος και να τους ξέφυγε ο ιός. Δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας ούτε σε βιολογικά όπλα, πολέμους κτλ. Πιο πιθανό μου φαίνεται το σενάριο του ατυχήματος και η διασπορά του συγκεκριμένου ιού στο εξωτερικό περιβάλλον, με τις άσχημες συνέπειες που ζούμε όλοι μας. 
Παρότι οι Κινέζοι προσπάθησαν να καλύψουν το θέμα και τις ευθύνες τους, ο ιός ταξίδεψε αστραπιαία στα πέρατα του πλανήτη. Μόνο ορισμένες χώρες κοντά στην Κίνα που έχουν παραδοσιακά κακές σχέσεις μαζί της, όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, διαβάζω ότι ήταν υποψιασμένες και εφάρμοσαν άμεσα αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού. Η Ευρώπη κατά γενική ομολογία πιάστηκε στον ύπνο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθυστέρησε χαρακτηριστικά να κηρύξει την αρρώστια πανδημία και να λάβουν οι χώρες-μέλη του τα απαραίτητα μέτρα.
Αυτό το δράμα που ζει η γειτονική Ιταλία δίπλα μας είναι άνευ προηγουμένου. Σε πιάνει η ψυχή σου όταν ακούς τα νούμερα από τα κρούσματα και τους θανάτους. Δυστυχώς, οι γείτονες Ιταλοί και οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους, υποτίμησαν τα δεδομένα και ο ιός έγινε φονικότατος μέσω της διασποράς στον ιταλικό Βορρά. Άνθρωποι να πεθαίνουν αβοήθητοι, να μένουν άθαφτοι και τα νοσοκομεία να έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς. Εικόνες γιατρών σε απόγνωση από τις πολυήμερες μάχες που δίνουν για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζώη. Μάχες που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άνισες και νικάει ο χάρος...
Τι μαυρίλα, τι ανθρωπιστική κρίση Θέε μου! Ούτε στα χειρότερα και πιο εφιαλτικά σενάρια θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τέτοιο οδυνηρό ξεκίνημα για το 2020. Πολλές φορές, σκέφτομαι ότι η φύση εκδικείται τον άνθρωπο για όσα έχει κάνει κατά τη διάρκεια των χρόνων πάνω στον πλανήτη και την έλλειψη σεβασμού που έχει για όλους τους άλλους έμβιους οργανισμούς. Όμως αυτή τη φορά, θεωρώ πιθανότερο να πρόκειται για ανθρώπινο λάθος παρά για φυσική μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο. Κάποια στιγμή θα αποδειχτεί αυτό, αργά ή γρήγορα. 
Ο κορωνοϊός έφτασε και στην Ελλάδα και ήδη μετράμε 5 νεκρούς. Προσωπικά δεν μου λέει κάτι ο μέσος όρος ηλικίας, το θεωρώ παγίδα να σταθούμε σε αυτό. Όποια ζωή χάνεται, είναι μια ανθρώπινη απώλεια. 
Το υπέρτατο αγαθό της ζωής δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο, είναι πάνω από όλα. Κατά γενική ομολογία και μέχρι τώρα, η ελληνική πολιτεία έχει σταθεί καλά στην υγειονομική κρίση, παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτει. Το ελληνικό σύστημα υγείας,  παρότι παρηκμασμένο και απαξιωμένο από τα σκάνδαλα και τις μίζες, δίνει τον δικό του αγώνα και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει.
Έχω μια αρχή που την τηρώ απαρέγκλιτα στη ζωή μου. Για να ζητάω και να ψάχνω ευθύνες στους άλλους, πρώτα και πάνω από όλα κάνω την αυτοκριτική μου και κοιτάω την ατομική μου ευθύνη. Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα της ατομικής ευθύνης για όλους μας προκειμένου να σωθεί η παρτίδα. Μένουμε σπίτι εσώκλειστοι, μένουμε μέσα χωρίς αστερίσκους και υποπεριπτώσεις. Γιατί; Για να σώσουμε την υγεία των δικών μας αδύναμων και ευπαθών ανθρώπων. Όλο και κάποιον συγγενή ή φίλο θα έχουμε κοντά μας που να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Ας σκεφτούμε λίγο σαν άνθρωποι κι ας κάτσουμε μέσα για κάποιες μέρες προκειμένου να σωθούν ζωές. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και αξίζει όλες τις θυσίες του κόσμου. Σκεφτείτε απλά, σκεφτείτε ανθρώπινα...Μένουμε ΟΛΟΙ σπίτι...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ