ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα, ο καιρός μας κάνει τσαλίμια και παίζει τα δικά του παιχνίδια. Μια βροχή, μια ήλιος, μια κρύο, μια ζέστη. Που θα πάει, θα το βρούμε το φθινοπωρινό μοτίβο. Ζούμε άλλωστε στην πόλη της βροχής.
Τσαλίμια δεν κάνει μόνο ο καιρός, αλλά και οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου και στην προκειμένη περίπτωση οι παράγοντες των ομάδων της Super League 2 μαζί με την ΕΡΤ. Διακοπή στο πρωτάθλημα της Super League 2, μόλις μία αγωνιστική μετά την έναρξη. Αιτία; Μα τι άλλο, φυσικά τα τηλεοπτικά και κατ' επέκταση τα οικονομικά δεδομένα. Ο Βασιλειάδης και οι προηγούμενοι έταξαν λαγούς με πετραχήλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα χαώδης διαφορά στα ποσά. Φυσικά, οι κυβερνήσεις και η εξουσία έχει συνέχεια, αλλά η ΕΡΤ από την πλευρά της δεν αναγνωρίζει το προσύμφωνο που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση με τις ομάδες.
Η ενημέρωση που έχω είναι η πλευρά της ΕΡΤ είναι νομικά κατοχυρωμένη να μην προχωρήσει με βάση ένα προσύφωνο. Αυτό δηλαδή που κάνει μέχρι τώρα, μέχρι να πετύχει τις μειώσεις που θέλει. Το έχουμε ξαναγράψει: οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές έχουν συνέχεια, αλλά 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον Λεβαδειακό των 200 φιλάθλων όλων κι όλων ήταν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ παλαβά λεφτά και δίχως καμία λογική, εμπορική και επιχειρηματική. Θα ήταν μια άκρως προβληματική συμφωνία για την ΕΡΤ και κατ' επέκτασην για όλους εμάς που την πληρώνουμε.
Από την άλλη, οι ομάδες έχουν οχυρωθεί πίσω από το προσύμφωνο και παλεύουν για την μικρότερη δυνατή μείωση. Διαφωνίες υπάρχουν ακόμα και μεταξύ τους, αλλά το κοινό συμφέρον ενώνει και έτσι προήλθε η απόφαση της διακοπής. Μείωση θα υπάρξει, αυτό είναι δεδομένο γιατί τα λεφτά που υπόσχονταν ο Βασιλειάδης ήταν εξωπραγματικά. Η ΕΡΤ έκανε τελική αντιπρόταση για 50% ενώ οι ομάδες ζητούσαν μόλις 20%. Υπάρχει επομένως ένα χάσμα της τάξης του 30%, αγεφύρωτο μέχρι στιγμής. Η διαφωνία έχει εξελιχθεί σε παρτίδα πόκερ. Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος λειτουργεί σαν Πόντιος Πιλάτος μεταξύ ΕΡΤ και Super League 2. Ακόμα όμως κι όταν υπήρξε άμεση επαφή μεταξύ ΕΡΤ και Super League 2, δεν υπήρξε συμφωνία.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Ζούλας και οι λοιποί που ανέλαβαν τώρα θεωρούν το προϊόν απαξιωμένο, κι εδώ που τα λέμε δεν έχουν και πολύ άδικο. Απλά, δεκάδες φορές στο παρελθόν η ΕΡΤ έχει προασπίσει οικονομικά αθλητικά δρώμενα χαμηλής τηλεθέασης, τα οποία σίγουρα δεν ήταν επικερδή και προσοδοφόρα. Από την άλλη, οι παράγοντες των ομάδων ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τη ζοφερή πραγματικότητα και προσπαθούν να επιβιώσουν μόνο με τα λεφτά από τα τηλεοπτικά. Χορηγίες σχεδόν μηδέν, εισιτήρια σχεδόν μηδέν. Όλα τα υπόλοιπα έσοδα είναι πολύ πολύ κατώτερα σε σχέση με τα τηλεοπτικά. Αυτό φυσικά συνιστά κατάντια, γιατί ομάδες μεγάλων πόλεων, ΠΑΕ με μεγάλο λαϊκό έρεισμα γίνονται έρμαια της ΕΡΤ, της NOVA κτλ.
Στον ΠΑΣ τα οικονομικά είναι πολύ σφιχτά και υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι της ΠΑΕ είναι απλήρωτοι για μήνες, πολλοί είτε παίκτες είτε υπάλληλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Είναι δεδομένο ότι η φυγή Νιαρχάκου έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα. Αλλιώς για ποιον λόγο να θέλει να φύγει μετά από 9,5 χρόνια στην ομάδα και να πάει άμεσα στον Άρη; Για όσους δεν γνωρίζουν, ο πρώην πλέον διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος έφτιαξε οικογένεια στα Γιάννινα στο διάστημα της παραμονής του εδώ και δεν είχε άλλους λόγους και τάσεις φυγής, παρά μόνο το θέμα των χρημάτων.
Ακόμα και για την οφειλή προς το ΠΕΑΚΙ ύψους 110.000 ευρώ έπρεπε να έρθει η νέα διοίκηση του ΠΕΑΚΙ για να υπογράψει για να πάρει η ομάδα την άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΠΑΕ δεν είχε τη δυνατότητα εξόφλησης καθώς δεν υπάρχει ρευστό. Για όλα αυτά ο Χριστοβασίλης φυσικά δεν μιλάει, τηρεί σιγήν ιχθύος. Αλλά το έχουμε ξαναγράψει: όσο ο Χριστοβασίλης παίζει μπάλα μόνος του, θα κάνει ότι θέλει και όπως θέλει. Χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα προσώπου και αφορά τη δυσπιστία του κόσμο προς τον ίδιο τον Χριστοβασίλη. Γιαυτό και διαρκώς απαξιώνεται ο ποδοσφαιρικός ΠΑΣ και οι Γιαννιώτες στρέφονται σε άλλες λύσεις, όπως πχ το μπάσκετ. Γεμάτο χτες το Νέο Κλειστό στην πρεμιέρα του μπασκετικού ΠΑΣ...
Υπάρχουν μερικοί που αντί να τα βάλουν με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣ για τις επιλογές του, τα βάζουν με τους υφιστάμενους του. Το βρίσκω άδικο τελείως σε μία ομάδα που λειτουργεί εντελώς προσωποκεντρικά. Ο Πεδιαδιτάκης στο Γραφείο Τύπου κάνει ότι μπορεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και έχει να επιδείξει έργο. Θυμηθείτε λίγο τους προηγούμενους και συγκρίνετε αντικειμενικά, χωρίς παρωπίδες, φιλίες και κόντρες. Το site ανανεώθηκε και σε επίπεδο οπτικό τουλάχιστον με τις φωτογραφίες και το υλικό είναι σε καλό επίπεδο και υπάρχει σχεδόν καθημερινή ενημέρωση. Είναι τουλάχιστον άδικο για τον ίδιο, παρά τα δεδομένα λάθη του, να ακούει κριτική αντ' αυτού για τον Χριστοβασίλη γιατί προσπαθεί με πενιχρά μέσα και χωρίς βοήθεια. Φυσικά θέλουν να τον...φάνε οι μούμιες και οι βρυκόλακες του παρελθόντος που δεν μπορούν να είναι το καρπούζι κομμένο στη μέση. Αρχίζω να βλέπω αυτά τα αρπακτικά τριγύρω από την ομάδα και ανησυχώ. Άλλα με έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν γνώση οι φύλακες...
Πάμε τώρα στα αγωνιστικά. Ο Γιαννίκης κατέβασε με 4-4-2 στην Πάτρα και τον Ασπρόπυργο. Στην Πάτρα έλειψε ο γκολτζής, ο άνθρωπος που θα βάλει τη μπάλα στο πλεκτό και θα χαρίσει νίκες και βαθμούς. Παρότι έπαιξε με παίκτη λιγότερο για σχεδόν ένα ημίχρονο ήταν καλύτερος από την Παναχαϊκή και άξιζε τη νίκη. Απλά φωνάζαμε όλο το καλοκαίρι για τη μεταγραφή ενός επιθετικού, ο Χριστοβασίλης προτίμησε να πάρει 8 στόπερ. Φώναζε κι ο Νιαρχάκος για επιθετικό από ότι μάθαμε εσχάτως, αλλά κι αυτόν τον έγραψε ο πρόεδρος. Στον Ασπρόπυργο η ομάδα ήταν σοβαρή και με 0-2 πέρασε άνετα. Μέχρι τώρα ο Ουκρανός Νάουμετς αποδεικνύεται λίρα εκατό, σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του Κούζικ που δόθηκε πάλι δανεικός. Μια καλή πορεία στο κύπελλο ίσως απαλύνει τις πληγές από τον περσινό υποβιβασμό. Τα φιλικά έδειξαν ότι Παμλίδης και Λέο σκοράρουν και θα σκοράρουν, θα δώσουν λύσεις επιθετικά. Ο Νικολιάς είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης της ομάδας, αυτός που ξέρει πιο πολύ μπάλα. Σαν τη μύγα μες το γάλα διακρίνονταν ορισμένες φορές στην Πάτρα. Εκείνο που του λείπει νομίζω πως είναι το κίνητρο, η κατάλληλη ψυχολογική ώθηση για να πάρει μπρος.
Γενικά πάντως, ο ΠΑΣ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Super League 2. Λίγο τα δεδομένα της κατηγορίας, λίγο κάποιοι καλοί παίκτες που παρέμειναν, η ομάδα θα είναι σίγουρα μέσα στην πρώτη τριάδα. Για play off δεν το συζητάω, το θεωρώ αστείο να συζητήσουμε κάτι άλλο. Αρκεί να υπάρχει σοβαρότητα και νομίζω ότι ο Γιαννίκης είναι παράγοντας σταθερότητας εντός ομάδας. Μετά την ισοπαλία στην Πάτρα ακολουθεί το παιχνίδι στη Λιβαδειά. Άγνωστο το πότε θα γίνει ακόμα. Η ομάδα του Κομπότη έχασε στην πρεμιέρα με 3-2 από τον Πλατανιά στα Χανιά. Ο Γιάννης Τάτσης έχει φτιάξει πολύ καλό σύνολο στην Κρήτη, στο τσακ έχασε πέρυσι την άνοδο από τον ΟΦΗ στις καθυστερήσεις του μπαράζ.
Στο μπάσκετ ο αντρικός ΠΑΣ Γιάννινα έκανε ποδαρικό με το δεξί στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής. Κέρδισε χτες με 77-70 τη Γέφυρα από τη Θεσσαλονίκη. Κατάμεστο το Νέο Κλειστό στο Πανηπειρωτικό. Ο κόσμος του ΠΑΣ έχει στραφεί ξεκάθαρα στο μπάσκετ, απογοητευμένος από το ποδόσφαιρο. Καθαρή νίκη για την ομάδα του Κωστόπουλου που έχει πρωταγωνιστικές βλέψεις. Ομάδα με τη δυναμική του ΠΑΣ δεν υπάρχει στην Β Εθνική, είναι δεδομένο αυτό. Αρκεί να μεταφράζεται και σε νίκες από τους παίκτες. Στις γυναίκες τα πράγματα δεν βαίνουν αντιστοίχως καλώς. Τις φιλικές ήττες των προηγούμενων ημερών ήρθε να διαδεχτεί ένας αποκλεισμός στο κύπελλο με ήττα-σφαλιάρα με 79-41 από τις Εσπερίδες Καλλιθέας. Το πιο σημαντικό είναι ότι τραυματίστηκε η αρχηγός Ντίνα Σαρηγιαννίδου. Ελπίζω μόνο να μην είναι κάτι σημαντικό, γιατί γνωρίζω ότι η αρχηγός είναι η ψυχή αυτής της ομάδας...
Κλείνω με ποδόσφαιρο και Γ Εθνική. Τρίτη σερί ήττα χτες από την Ανατολή σε 3 ματς πρωταθλήματος. Κακό ξεκίνημα για την ομάδα του Ανέστη Ζώη, αλλά δεν πρέπει να την πάρει από κάτω. Το Καναλάκι έχει πρωταγωνιστικές βλέψεις στην κατηγορία, ενώ η Ανατολή έχει μοναδικό στόχο την παραμονή. Γεμάτη Γιαννιωτόπουλα η ομάδα του Καναλακίου, ανάμεσα τους και ο σκόρερ χτες Πότσης. Αλήθεια, γιατί αυτά τα παιδιά φεύγουν ποδοσφαιρικά από τα Γιάννινα και πάνε σε μικρότερες περιοχές; Η απάντηση απλή, γιατί εδώ στην πόλη μας στο ερασιτεχνικό γκαρίζει η γομάρα για άχυρο. Ο νοών νοείτω...