ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους, η άνοιξη ημερολογιακά ήρθε και έφερε μαζί της επιτέλους και ηλιοφάνεια. Μακάρι η «άνοιξη» να έρθει και για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος βαθμολογικά βρίσκεται δυστυχώς σε «βαρυχειμωνιά» και σε δεινή βαθμολογική θέση.
Ας γράψουμε τα πράγματα με το όνομα τους. Οι ήττες από τον Ατρόμητο και τον Παναιτωλικό «πόνεσαν» την ομάδα βαθμολογικά, αλλά δεν ήρθε η καταστροφή. Ο ΠΑΣ παρέμεινε στην 13η θέση, δηλαδή σε αυτή που οδηγεί στο μπαράζ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Πλέον ο Λεβαδειακός πλησιάσε στον έναν πόντο και ο ΟΦΗ παρέμεινε στους 3 πόντους πιο κάτω.
Τα 8 παιχνίδια που απομένουν είναι και χαρακτηρίζονται «τελικοί». 4 ματς στο «Ζωσιμάδες» και 4 εκτός έδρας. Ξάνθη, Λάρισα, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΟΚ στα Γιάννινα, Λαμία, Λεβαδειακός, ΟΦΗ και Πανιώνιος μακριά από τα Γιάννινα. Σε αυτά τα ματς ο ΠΑΣ χρειάζεται τουλάχιστον 10 βαθμούς, ίσως και 12 για να εξασφαλίσει την παραμονή. Αυτό πρακτικά σημαίνει όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες στην έδρα του και να μην χάσει όλα τα ντέρμπι της σωτηρίας εκτός, γιατί εκεί οι πόντοι ουσιαστικά μετράνε διπλά.
Το σημερινό παιχνίδι με την Ξάνθη είναι πολύ επικίνδυνο για τρεις λόγους. Ο κυριότερος είναι γιατί το βαθμολογικό άγχος είναι στην πλευρά του ΠΑΣ. Δεύτερον, η Ξάνθη προέρχεται από ήττα κόντρα στον Λεβαδειακό και με 27 βαθμούς δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την παραμονή, άρα δεν είναι τελείως αδιάφορη. Τρίτον, γιατί ο ΠΑΣ θα παίξει με ελλείψεις και πάλι στην επίθεση, ενώ είναι η ομάδα που θα πρέπει να κάνει παιχνίδι, να δημιουργήσει φάσεις.
Οι απουσίες των Κρίζμαν, Αθανασιάδη και Παμλίδη είναι σημαντικές. Το πιθανότερο είναι να ξαναδούμε Λέο και Μάνο σήμερα στο βασικό σχήμα. Όποιοι όμως και να παίξουν, χρειάζονται τη βοήθεια της κερκίδας.
Ίσως έχει γίνει λίγο μονότονο και κουραστικό αυτό που αναφέρω, αλλά πρέπει να το επαναλάβω. Η ομάδα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, την βοήθεια του κόσμου της. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για μεμψιμοιρίες και καταλογισμό ευθυνών. Σε δύο μήνες από τώρα θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για όλα αυτά και ο κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του...
Τώρα προέχει η υπόθεση της παραμονής και να αποφύγει ο ΠΑΣ τον υποβιβασμό. 10-12 βαθμούς για να μην μπλέξει η ομάδα σε σενάρια, αναδιαρθρώσεις, τι είπε ο Βασιλειάδης, τι θέλει ο Σαββίδης κτλ. Αυτοί παίζουν τα παιχνίδια τους ανάλογα με τα συμφέροντα τους και η πράξη μέχρι τώρα αποδεικνύει ότι οι συμμαχίες δεν θα βοηθήσουν τον ΠΑΣ. Γι’ αυτό και πρέπει η ομάδα να στηριχτεί στις πλάτες της...
Ο «εφτάψυχος» Κομπότης δεν παράτησε τη μάχη και πλέον με πορεία πρωταθλητισμού ισοπεδώνει τους πάντες. Ο Λεβαδειακός υποδέχεται τη Λαμία την Κυριακή. Η Λαμία που έφτασε στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της αποκλείοντας με 0-1 τον Ολυμπιακό μέσα στο «Γ.Καραϊσκάκης». Στο νου και στη θύμηση όλων μας ήρθε η πρόκριση του ΠΑΣ τον Γενάρη του 2007 μέσα στο Φάληρο με εκείνον τον ιστορικό οκλαδόν πανηγυρισμό του Βαγγέλη Κοντογουλίδη. Συγκρίσεις δεν γίνονται, ο ΠΑΣ τότε είχε πετύχει άθλο καθώς ο Ολυμπιακός είχε παίκτες όπως ο Ριβάλντο, ο Τζόρτζεβιτς, ο Καστίγιο κτλ. Καμία σχέση δηλαδή με την ποιότητα σαν ομάδα που έχει τώρα.
Ο Άρης υποδέχεται την ΑΕΚ σε παιχνίδι με μονόπλευρο ενδιαφέρον. Η ομάδα του Παντελίδη κυνηγάει την πέμπτη θέση, ενώ η ΑΕΚ έχει μοναδικό στόχο πλέον το κύπελλο. Ντέρμπι παραμονής στο Ηράκλειο ανάμεσα σε ΟΦΗ και Λάρισα. Παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, ιδανική για τον ΠΑΣ μια ισοπαλία. Η ομάδα του Κούγια έχει δύσκολο πρόγραμμα μπροστά της και παρά τους 22 βαθμούς κινδυνεύει άμεσα.
Ατρόμητος και Πανιώνιος προέρχονται από αποκλεισμούς μεσοβδόμαδα στο κύπελλο, ενώ έχουν και τις δικές τους κόντρες. Καλύτερη η ομάδα του Περιστερίου, ίσως παίξει ρόλο και η κούραση του Πανιωνίου μετά την παράταση στην Τούμπα. Ο Αστέρας Τρίπολης αύριο υποδέχεται τον Παναιτωλικό. Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος αλλά θεωρώ πιθανότερο σημείο τον άσσο. Δύσκολα η ομάδα του Αγρινίου να κυνηγήσει κάτι παραπάνω από την παραμονή στην οποία έχει σχεδόν φτάσει.
Τέλος, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Κάτι μου λέει ότι ο Δώνης θα επιχειρήσει να σπάσει το αήττητο των Θεσσαλονικιών. Με τις υβριστικές δηλώσεις Λουτσέσκου αλήθεια, θα ασχοληθεί κανείς; Θυμίζω ότι είχε κάνει ανάλογες και στο παιχνίδι του ΠΑΣ στην Τούμπα. Αρχίζει και μου φέρνει λίγο προς Αλέφαντο πάντως...
Κλείνω με μπάσκετ. Ντέρμπι κεκλεισμένων των θυρών αύριο ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τη Δόξα Λευκάδας. Εκτός από τη νίκη ο ΠΑΣ κυνηγάει και τη διαφορά των 12 πόντων που είχε χάσει στο ματς της Λευκάδας. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Την ίδια ώρα ο ΑΓΣΙ δοκιμάζεται στα Τρίκαλα με τους Ίκαρους. Κομβική και κρίσιμη η 18η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής. Ίδωμεν...