ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους από τα παγωμένα Γιάννινα, η σεζόν φέτος θα είναι από δύσκολη έως… ψυχοβγαλτική για τον ΠΑΣ και τους φιλάθλους του. Μοναδικό ζητούμενο πλέον είναι η παραμονή με νύχια και με δόντια.
Η ομάδα δεν κατάφερε να «ζευγαρώσει» τις νίκες της στα δύο συνεχόμενα εντός που είχε με Λεβαδειακό και ΟΦΗ. Συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς σε αυτά τα δύο παιχνίδια και πλέον έφτασε στους 11, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρώτου γύρου.
Ο Πετράκης παρέταξε τον ΠΑΣ και πάλι με 4-3-3 και τους Ξύδα, Παμλίδη και Αθανασιάδη στην επίθεση. Για τις επιλογές των Παμλίδη και Αθανασιάδη ο Κρητικός δικαιώθηκε, όμως ο Ξύδας ήταν αρνητικός και έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό του.
Ο ΠΑΣ ήταν κυρίαρχος μέχρι το ημίωρο και με τις ευκαιρίες των Αθανασιάδη, Αποστολόπουλου και Παμλίδη θα μπορούσε να είχε ανοίξει το σκορ, όπως και με την κεφαλιά του Τζημόπουλου. Σταδιακά όμως ο ΟΦΗ ισορρόπησε και πήρε τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής. Κινητήριος μοχλός για τους Ηρακλιώτες ο Πλατέλλας.
Όταν η ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ, ήταν σωστή και έξυπνη η επιλογή του Πετράκη και του τεχνικού επιτελείου να γυρίσει το σύστημα σε 4-4-2 και να ρίξει στο ματς όλα τα επιθετικά του όπλα, δηλαδή τους Κρίζμαν και Μυστακίδη. Με αυτό τον τρόπο ο ΠΑΣ «γέμισε» την επίθεσή του και αύξησε την πίεση του στην άμυνα του ΟΦΗ και τελικά ήρθε η ισοφάριση με τον Αθανασιάδη.
Σωστή λοιπόν η τεχνική διαχείριση του παιχνιδιού από τον Πετράκη και το τεχνικό επιτελείο. Εκείνο που αδυνατώ να καταλάβω είναι γιατί ο Ρεθυμνιώτης αποφεύγει «σαν ο διάολος το λιβάνι» να αναφερθεί σε τεχνικά ζητήματα και συστήματα στη συνέντευξη τύπου. Κάτι ανάλογο έγινε και με ένα φίλαθλο του ΠΑΣ που έχει αρκετές γνώσεις και παρακολουθεί τις προπονήσεις. Του ζήτησαν να μην γράφει όσα βλέπει, χωρίς φυσικά αυτός να σταματήσει να το κάνει και να ακούσει τις υποδείξεις. Λες και είναι επτασφράγιστα μυστικά τα συστήματα και οι τακτικές. Κάπως παλιομοδίτικο μου φαίνεται αυτό. Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν ανοιχτές προπονήσεις πλέον για τον κόσμο και τους δημοσιογράφους. Μάλιστα οι πιο οργανωμένες ανεβάζουν και οι ίδιες βίντεο από τις προπονήσεις τους στο διαδίκτυο. Κλειστές προπονήσεις κάνουν όσες ομάδες έχουν ιδιωτικό προπονητικό κέντρο και όχι δημόσιο αθλητικό κέντρο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μετρούν άλλα πράγματα περισσότερο, παρά η απόκρυψη πληροφοριών προς τον αντίπαλο.
Τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του πρώτου γύρου ο ΠΑΣ ταξιδεύει στην Τρίπολη, υποδέχεται τον Πανιώνιο στα Γιάννινα και ολοκληρώνει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο προσεχής αντίπαλος Αστέρας Τρίπολης κέρδισε με 0-2 μέσα στη Λιβαδειά και ανέβηκε στους 12 βαθμούς ξεπερνώντας τον ΠΑΣ βαθμολογικά. Δύο στα δύο με τον Παράσχο στον πάγκο. Το είχαμε ξαναγράψει, η Τρίπολη έχει καλή ομάδα και ήταν θέμα χρόνου να ανεβεί θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα. Θα είναι δύσκολο το έργο του ΠΑΣ το Σάββατο στην Τρίπολη.
Το ζήτημα της διαιτησίας είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» φέτος για τον ΠΑΣ. Ο Λάμπρου από την Εύβοια πιστοποίησε αυτό που ήδη ξέραμε, ότι δηλαδή φέτος η ομάδα αντιμετωπίζει εχθρικές διαιτησίες. Στην περίπτωση του Βελλίδη ούτε ο βοηθός ούτε ο διαιτητής είχαν καλή θέση στη φάση κι όμως δόθηκε ένα φάουλ που τους εξέθεσε και τους δύο. Από το οποίο μάλιστα προήλθε το γκολ του ΟΦΗ.
Στα υπόλοιπα ματς της 12ης αγωνιστικής η Λάρισα επικράτησε με 4-2 του Πανιωνίου και ο Ανιγκό «κούνησε μαντήλι» από τη Νέα Σμύρνη. Οι ανακοινώσεις του Κούγια και οι προσωπικές του επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και παραμένει άγνωστο που θα σταματήσει αυτή η κόντρα. Ο Απόλλωνας πήρε τον δεύτερο βαθμό του κόντρα στον Ατρόμητο που άρχισε σιγά σιγά να «ξεφουσκώνει», ενώ η ΑΕΚ επικράτησε 2-0 της Ξάνθης στο ΟΑΚΑ και ανέβηκε στην 4η θέση εκμεταλλευόμενη την ισοπαλία του Άρη με τον Παναθηναϊκό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης.
Στα χτεσινά παιχνίδια ο Ολυμπιακός επικράτησε του Παναιτωλικού με 2-1, ενώ ο ΠΑΟΚ συνέχισε την πορεία του προς τον τίτλο επικρατώντας 0-1 της Λαμίας, αν και έπαιξε για αρκετή ώρα με 10 παίκτες.