ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, η ήττα του ΠΑΣ το Σάββατο από τον Παναιτωλικό ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή και αποκάλυψε αρκετές από τις αδυναμίες που έχει η ομάδα φέτος.
Οι ήττες και τα αρνητικά αποτελέσματα σε όλες τις ομάδες φέρνουν γκρίνια και αρνητικό κλίμα. Λογικό εν μέρει, αρκεί να μην υπάρχει ισοπέδωση και απαξίωση. Γι’ αυτό στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη προσέγγιση της κατάστασης.
Το κυρίως αρνητικό του φετινού ΠΑΣ είναι ότι δεν μπορεί να γίνει δημιουργικός. Η ομάδα έκανε τις μεταγραφές νωρίς και δεν υπήρξαν οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών. Μάλιστα στην επίθεση απέκτησε συνολικά 7 παίκτες. Κρίζμαν, Ξύδας, Μυστακίδης, Αθανασιάδης, Λέο, Λουκίνας και Παμλίδης δεν είναι και λίγες μεταγραφές εδώ που τα λέμε.
Στον αντίποδα έφυγε ο Πέδρο Κόντε, την απουσία του οποίου κανείς μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να αναπληρώσει. Κι όταν λέω απουσία, δεν εννοώ μόνο στο σκοράρισμα. Ο Ισπανός έκανε πολλές δουλειές στο κομμάτι της επίθεσης του ΠΑΣ, δεν ήταν «καρφωμένος» στην περιοχή. Και λείπει στον ΠΑΣ πολύ, το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.
Το γιατί λοιπόν η ομάδα δεν καταφέρνει να δημιουργήσει φάσεις παρά τις 7 μεταγραφές, είναι κάτι που πρέπει να μας εξηγήσει ο Γιάννης Πετράκης. Του πήρε η διοίκηση αυτούς που ήθελε; Μήπως ζήτησε κάτι που δεν έγινε; Υποτίθεται ότι το καλοκαίρι καθυστερούσε η συμφωνία γιατί ο Πετράκης ζητούσε εγγυήσεις για το μπάτζετ της ομάδας. Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε για μένα κυρίαρχη ευθύνη για την εικόνα του ΠΑΣ έχει ο Πετράκης και όχι ο Χριστοβασίλης.
Στο παιχνίδι με τους Αγρινιώτες λοιπόν ο ΠΑΣ έκανε… μισή φάση σε 90 ολόκληρα λεπτά. Κακό παιχνίδι γενικά, χωρίς πολλές φάσεις και μπόλικο κλωτσίδι. Αποκρουστική η εικόνα με τις καθυστερήσεις στο τέλος, συνηθισμένη όμως για τα ελληνικά γήπεδα. Ο Παναιτωλικός έκανε πράξη με υπερβολικό τρόπο το ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Ο Δέλλας ζήτησε συγγνώμη στο τέλος από τον Πετράκη και τον κόσμο. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και το καλοκαίρι στο φιλικό. Δύο τινά συμβαίνουν πάντως. Είτε οι παίκτες του δεν υπακούουν τις εντολές του από τον πάγκο και λειτουργούν αυτόνομα στο γήπεδο είτε ο ίδιος υποκρίνεται όταν λέει ότι δεν έδωσε εντολή για καθυστερήσεις. Αν πάντως ισχύει η πρώτη εκδοχή, σημαίνει ότι έχει λίγο έως πολύ χαμένο τον έλεγχο της ομάδας. Όπως και να έχει χρειάζεται σθένος για να ζητήσεις συγγνώμη. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει τους ποδοσφαιρανθρώπους να ζητούν συγγνώμη, μάλλον γιατί λόγω υπέρμετρου εγωισμού θέλουν να φαίνονται δυνατοί και αγέρωχοι.
Μια συγγνώμη που θα περίμεναν οι φίλαθλοι να ακούσουν και από κάποιον από τον ΠΑΣ. Για την ντροπιαστική ήττα. Την πρώτη μετά από 22 χρόνια στα Γιάννινα από τους Αγρινιώτες. Διοίκηση, προπονητή, παίκτες. Από κάποιον που θα ένιωθε την ίδια ντροπή που ένιωσαν το Σάββατο όσοι βρέθηκαν στο «Ζωσιμάδες» ή όσοι φίλοι του ΠΑΣ είδαν το ματς τηλεοπτικά.
Και κάτι ακόμα σημαντικό. Οι φίλαθλοι είναι συναισθηματικά δεμένοι με τον ΠΑΣ, όπως όλοι οι φίλαθλοι των ομάδων. Δεν μετράει για αυτούς μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και το θέαμα που παρουσιάζει η ομάδα τους. Και ο ΠΑΣ έχει σταματήσει να είναι ελκυστικός στους φιλάθλους για να τον δουν. Αντίθετα, στα περισσότερα ματς η ομάδα με το μονότονο παιχνίδι της κουράζει και ιδίως στο ματς με τον Παναιτωλικό ήταν εντελώς αντιπαραγωγική.
Όμως είναι νωρίς ακόμα για οριστικά συμπεράσματα. Χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Για να μην μασήσουμε τα λόγια μας, είμαι κάθετα αντίθετος με αλλαγή προπονητή. Ακούω και διαβάζω πολλούς να λένε ότι θα αλλάξει η ψυχολογία της ομάδας. Μα το πρόβλημα της ομάδας δεν είναι ψυχολογικό, είναι καθαρά αγωνιστικό. Και σε αυτό το κομμάτι η ομάδα πρέπει να δουλέψει και να βρει μόνη της τις λύσεις. Να δουλέψει καλύτερα από ότι το καλοκαίρι στην προετοιμασία. Γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι ο ΠΑΣ δεν έχει αυτοματισμούς και τις συνεργασίες που του έδιναν εύκολα γκολ στο παρελθόν.
Στα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ πήρε τον ντέρμπι της Θεσσαλονίκης από τον Άρη με 1-2. Οι Αρειανοί είχαν την ευκαιρία να πάρουν το ματς, αλλά έχασαν πέναλτι και γενικά στο τέλος μίλησε η εμπειρία και η ποιότητα ορισμένων παικτών.
Μαζί του στην κορυφή και ο Ατρόμητος που επικράτησε με 3-2 του Αστέρα Τρίπολης σε ένα αμφίρροπο ματς, το καλύτερο της αγωνιστικής.
Η ΑΕΚ κέρδισε σχετικά εύκολα τον Απόλλωνα, ο οποίος δύσκολα θα καταφέρει να ανακάμψει και ήδη είναι φαβορί για υποβιβασμό χωρίς βαθμό.
Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να είναι η θετική έκπληξη του πρωταθλήματος και με 1-0 κέρδισε και τον Πανιώνιο με σκόρερ έναν ακόμα πιτσιρικά, τον Χατζηθεοδωρίδη.
Ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΟΦΗ με 1-0 στην Κρήτη. Λέγαμε ότι είναι δύσκολο να χάνεις σερί αγώνες στην έδρα σου και επιβεβαιωθήκαμε. Αρκετή μουρμούρα και πάλι στον Πειραιά.
Η Λαμία κέρδισε την ΑΕΛ με 1-2 εν μέσω αποδοκιμασιών και συλλαλητηρίων για τον Κούγια, ενώ διπλό πήρε και η Ξάνθη στη Λιβαδειά με το ίδιο σκορ.