ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΟΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΚΑΒΙΑ: Όχι αποφάσεις ερήμην των Ηπειρωτών…

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μπροστά σε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν οι Ηπειρώτες την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό ότι η πολυπόθητη επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, σχεδιάζεται από το Υπουργείο Υποδομών να συνεχιστεί με δίιχνη διατομή και όχι τετράιχνη! Αν αυτό τελικά γίνει, τότε  ο αυτοκινητόδρομος θα υποβιβαστεί σε… εθνική οδό! Μικρότερος έτσι  προϋπολογισμός, άρα πιο εύκολη και η εξεύρεση χρηματοδότησης...  Δεν πρέπει όμως ένα τόσο σημαντικό έργο για την Ήπειρο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα - αφού αποτελεί τμήμα του κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου της χώρας – να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα! Οι ιθύνοντες του Υπουργείου, φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του οδικού αυτού έργου που χρόνια τώρα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. 
Οι αντιδράσεις έντονες και μαζικές από τοπικές Αρχές και Φορείς, που σχεδιάζουν τη δημιουργία «κοινού μετώπου» για την διεκδίκηση του αυτονόητου: Δηλαδή, να παραμείνει ως έχει η μελέτη και φυσικά να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ολοκλήρωση επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά. Το γεγονός ότι μέσα στην εβδομάδα επίκειται συνάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου με τον Υπουργό Υποδομών, δείχνει ότι είναι μια πρώτη θετική εξέλιξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματά της θα δώσουν λύση στο θέμα, ικανοποιώντας στο τέλος το καθολικό αίτημα της περιοχής μας. 
Όσοι λοιπόν θα δώσουν το «παρών» σ’ αυτή την κρίσιμη συνάντηση, οφείλουν να είναι καλά προετοιμασμένοι, έτσι ώστε να πείσουν κάθε αρμόδιο και κυρίως τον Υπουργό ότι εάν αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός του άξονα, θα πρόκειται για μέγα, εγκληματικό, λάθος! Μόνο ένας τετράιχνος, διεθνών προδιαγραφών, δρόμος θα ολοκληρώσει τις βασικές οδικές υποδομές της Ηπείρου και της χώρας, που μελλοντικά θα μπορεί να την συνδέει – μέσω Αλβανίας – με τις χώρες της Ευρώπης! Γιατί λοιπόν αυτός ο άξονας να είναι... κουτσουρεμένος, όταν μάλιστα υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες; 

* * * 
Για την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά - με τις αρχικές βέβαια προδιαγραφές του έργου - θα πρέπει ΟΛΟΙ οι Ηπειρωτικοί φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες τυχόν άλλες διαφορές. Αυτό το θέμα δεν ενδείκνυται για αντιπολίτευση και επίρριψη ευθυνών εκατέρωθεν, ειδικά τώρα που ακόμη η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αποφάσεις που αφορούν την Ήπειρο και με εθνικές μάλιστα προεκτάσεις, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται ερήμην της! Σε αναμονή λοιπόν της συνάντησης Φορέων της Ηπείρου με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, με την ελπίδα ότι στο τέλος θα επικρατήσει η κοινή λογική και δεν θα υποβαθμιστεί ένα τόσο σημαντικό έργο για ολόκληρη τη χώρα…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.