ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Από την διατροφή εξαρτάται ακόμη και η ίδια η ζωή μας!..

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Γιάννενα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την εκτεταμένη χρήση δολωμάτων στην ύπαιθρο και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες. Το γεγονός έδωσε το... έναυσμα για προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας, αλλά και για εγρήγορση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να προλάβουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στον ίδιο τον άνθρωπο!
Τελευταία πληθαίνουν τα κρούσματα με ευρείας χρήσης δηλητηριασμένα δολώματα στην Ηπειρωτική ύπαιθρο, τα οποία αποτελούν σοβαρότατη απειλή τόσο για την ύπαρξη της άγριας πανίδας, που έχει μειωθεί δραματικά, όσο κυρίως και για την δημόσια υγεία. Και παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης για τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές σε βάρος της βιοποικιλότητας, το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μια ανοιχτή «πληγή», που απεγνωσμένα ζητά το γιατρικό της! Επειδή λοιπόν κάποιοι εξακολουθούν να μην... παίρνουν από λόγια, κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς και φυσικά η εξάντληση κάθε αυστηρότητας στους παραβάτες.

* * *
Ένας άλλος μεγάλος «πονοκέφαλος» όμως, εντοπίζεται και στην εκτεταμένη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες, τα τελικά προϊόντα των οποίων μάλιστα φτάνουν στο πιάτο μας! Οι εργασίες στα χωράφια έχουν ήδη... πάρει φωτιά, ειδικά στις πιο πεδινές περιοχές που τις ευνοεί και ο καιρός. Εκεί εξάλλου βρίσκεται και η μεγαλύτερη παραγωγή, αυτή που κατευθύνεται στο εμπόριο για μαζική κατανάλωση.
Πόσο σίγουροι όμως είμαστε για το εάν είναι ασφαλή τα αγροτικά προϊόντα που απαρτίζουν την καθημερινή μας διατροφή; Με όλα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η απάντηση είναι: καθόλου σίγουροι! Πολλοί έχουν αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν κάποια να είναι τόσο... αψεγάδιαστα, να μοιάζουν σαν... διακοσμητικά; Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πλέον τόσο πολύ, που μερικές φορές προκαλεί ακόμη και τρόμο! Και μόνο που ακούει κανείς ότι το πιο σύνηθες ζαρζαβατικό, το μαρούλι, που δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι, μπορεί να «καλλιεργηθεί» με χημικά συστατικά μέσα σε... σωλήνα νερού, χωρίς καν χώμα (!), είναι αρκετό για να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί με την κατανάλωσή του.
Είναι δυνατόν όμως να υπάρξουν καλλιέργειες χωρίς φυτοφάρμακα; Όχι και δεν θα πρέπει οι πολίτες να έχουν αυταπάτες γι’ αυτό. Το θέμα είναι τι είδους φυτοφάρμακα επιλέγουν οι παραγωγοί. Εάν κυκλοφορούν νόμιμα, εάν τα συστατικά που περιέχουν είναι ελεγμένα και εάν φυσικά χρησιμοποιούνται την σωστή χρονική περίοδο, που δεν θα επηρεάσει το τελικό προϊόν. Κάποιοι, στην αγωνία τους για γρήγορη παραγωγή, κάνουν τα «στραβά μάτια» σ’ όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να παρακάμπτουν όλες τις δικλείδες ασφαλείας και ουσιαστικά να... καλλιεργούν μια διατροφική «βόμβα». Και μπορεί να μην έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, οι επιπτώσεις όμως εμφανίζονται σε βάθος χρόνου. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι η μη σωστή διατροφή ευθύνεται για ένα σωρό σοβαρές ασθένειες.
* * *
Για να μειωθεί όμως η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και κυρίως αυτών που φτάνουν στην χώρα μας από Βουλγαρία και Τουρκία και πωλούνται παράνομα και πολύ φτηνά στην γεωργική αγορά, απαιτούνται εντατικότεροι αυστηροί έλεγχοι, κυρίως στα σύνορα. Από την άλλη οι παραγωγοί, που έχουν και την μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτά που καλλιεργούν, οφείλουν να μην εμπιστεύονται κάθε σκεύασμα που υπόσχεται γρήγορη απόδοση στις καλλιέργειές τους, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτα για το επικίνδυνο περιεχόμενό του!  Γι’ αυτό η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων από τους ειδικούς, είναι σίγουρα μια σωστή πρωτοβουλία, αν και από μόνη της δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Εξάλλου, οι πρόσφατες κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων παράνομων φυτοφαρμάκων στην Βόρεια Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι εάν δεν εντοπίζονταν, θα έφθαναν σε κάποια χωράφια και τελικά στο τραπέζι μας! Γι’ αυτό λοιπόν ΠΡΟΣΟΧΗ από πού και τι αγοράζουμε, γιατί από την διατροφή, εξαρτάται η ίδια η ζωή μας...

 

ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.