ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Η πολύπαθη ακριτική Ήπειρος μπορεί και πρέπει να κρατηθεί «όρθια»!..
● Μια… βόλτα σήμερα στην ακριτική Ήπειρο, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πόσο ριγμένοι και απομονωμένοι νιώθουν οι λιγοστοί κάτοικοί της, οι οποίοι όμως, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες επιβίωσης, επιμένουν να κρατούν «ζωντανά» τα χωριά μας, αυτά που τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει η Πολιτεία στην τύχη τους.
Δυστυχώς, οι κυβερνώντες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη (!) την σπουδαιότητα της ακριτικής Ηπείρου, την οποία θα έπρεπε με κάθε τρόπο να ενισχύουν και να παρέχουν ισχυρά κίνητρα, ώστε να μείνουν νέοι άνθρωποι στα χωριά, να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους και να αποτελέσουν δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι το αποτέλεσμα θα ήταν διπλό: και θα αντιμετωπίζονταν η ανεργία, με παραγωγικές θέσεις εργασίας, αλλά και εκ των πραγμάτων  θα μειώνονταν η εισαγόμενη εγκληματικότητα.
Κάποιοι «τολμηροί» που -παρά τα πολλά εμπόδια- δραστηριοποιούνται στα χωριά, κυρίως στον κλάδο της κτηνοτροφίας, είναι ίσως η μόνη ελπίδα για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν πως θα ζήσουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες. Όμως οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί, αφού χρόνο με τον χρόνο όλο και λιγότεροι μένουν πίσω. Η Πολιτεία, όχι μόνο δεν τους συμπαραστέκεται, αλλά με τις άστοχες αποφάσεις της, τους οδηγεί στο να εγκαταλείψουν τον τόπο τους μια ώρα αρχύτερα! Για τα περισσότερα χωριά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι είδος... πολυτελείας, τα σχολεία συρρικνώνονται, οι υπηρεσίες μειώνονται δραματικά, ενώ η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο»!
Μόλις την περασμένη εβδομάδα υπήρξε αναστάτωση στο Δελβινάκι Πωγωνίου, όταν έσκασε σαν «βόμβα» ότι το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ) θα βάλει λουκέτο! Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης για τα χωριά του ακριτικού Δήμου και φαίνεται πως ίσως βρεθεί κάποια προσωρινή (!) λύση. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην λειτουργία μιας τράπεζας. Χρειάζεται η λήψη γενναίων αποφάσεων, που θα δίνουν τη δυνατότητα να μείνει όρθια η ακριτική ύπαιθρος, να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

* * *
Η «Κιβωτός του Κόσμου», που χωρίς καμιά βοήθεια από το Κράτος αποφάσισε να λειτουργήσει στην Πωγωνιανή «Σπίτι Φιλοξενίας» απροστάτευτων παιδιών δείχνει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο θα συμβεί και εάν η «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου» στο Κεφαλόβρυσο, ενταγμένη στον όμιλο «Χαλκόρ-Βιοχάλκο», συνεχίσει την λειτουργία της, ή ακόμη και εάν τελικά αποδώσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, με όλες βέβαια τις δικλείδες ασφαλείας. Η ακριτική Ήπειρος μπορεί και πρέπει να ξαναζωντανέψει, αρκεί τοπικοί φορείς και κάτοικοι να είναι μια «γροθιά» για τον κοινό αυτό σκοπό. Είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία…


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.