ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Καιρός και η πόλη των Ιωαννίνων να γίνει προσβάσιμη σε ΑμεΑ!..
➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου και για ακόμη μια χρονιά, δεν έλλειψαν τα μεγάλα λόγια... Λόγια συμπάθειας, λόγια θαυμασμού για τον καθημερινό αγώνα που κάνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας για μια αξιοπρεπή διαβίωση... Και φυσικά, όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση, υποσχέσεις. Υποσχέσεις όμως, σχεδόν πάντα, χωρίς αντίκρισμα! Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: γιατί μέχρι σήμερα αυτή η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, βρίσκεται στο περιθώριο και προσπαθεί να επιβιώσει, έχοντας να πολεμήσει για το δικαίωμά της στην εργασία, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην ίση μεταχείριση;
Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα φυσικά και δεν θα πάρει ποτέ, παρά θα αρκεστεί μόνο σε γενικόλογα ευχολόγια, με αφορμή κάποια περίσταση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, την Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάστηκε το Σάββατο. Και ως είθισται, όλες οι βαρύγδουπες δηλώσεις, θα ξαναμπουν στο… χρονοντούλαπο, για να ξαναβγουν την επόμενη χρονιά, την ίδια μέρα, με κάποιες ίσως μικρές παραλλαγές!
Μα και πέρυσι και πρόπερσι και κάθε χρόνο δεν ακούμε τα ίδια και τα ίδια; Τι άραγε έχει αλλάξει προς το καλύτερο; Η απάντηση, εκ του αποτελέσματος, είναι τίποτα ή ελάχιστα! Οι συνάνθρωποί μας με κάποιας μορφής αναπηρία και οι οικογένειές τους, βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, μη γνωρίζοντας εάν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ακόμη και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ακούν για περικοπές επιδομάτων και μειώσεις σε αναπηρικές συντάξεις και τρέμουν! Και μόνο η ανασφάλεια που νιώθουν για το τι θα τους ξημερώσει αύριο, είναι αρκετή για να κάνει την ήδη δύσκολη ζωή τους, μαρτύριο!
Και φυσικά, τα προβλήματα για την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, δεν σταματούν στο οικονομικό. Ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί βασικές υποδομές, για να μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη. Τα Γιάννενα για παράδειγμα, έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν, προκειμένου να είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Σήμερα είναι άθλος να μετακινηθεί κανείς με ευκολία και κυρίως με ασφάλεια στην πόλη, για να διεκπεραιώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Στενά πεζοδρόμια, πολλές φορές εντελώς μη  προσβάσιμα, κτίρια χωρίς ράμπες, εμπόδια παντού και σε λάθος σημεία, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη ζωή αυτών των ανθρώπων, που κατά τ’ άλλα κανείς δεν θέλει να ζουν απομονωμένα από την υπόλοιπη κοινωνία!
•••
Πριν λίγες μέρες, ο Δήμος Ιωαννιτών εγκαινίασε μια συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, ο Πρόεδρος της οποίας βρέθηκε στα Γιάννενα,  με απώτερο στόχο να αποκτήσει η πόλη ένα πιο φιλικό πρόσωπο για τους συμπολίτες με ειδικές ανάγκες. Σ’αυτή συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού Ασύλου Ανιάτων, ως χώρος ψυχαγωγίας και άθλησης παιδιών με και χωρίς αναπηρίες, αλλά και παρεμβάσεις, για να γίνουν τα Γιάννενα φιλικά και προσβάσιμα στα ΑμεΑ.
Καλό αυτό, αλλά πολύ λίγο, μπροστά στα όσα πρέπει ακόμη να γίνουν. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου, τέτοιες μέρες, που θα εορταστεί ξανά η Παγκόσμια Ημέρα, να μην βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο σημείο…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.