ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Το άλλοθι των «θεσμών» βολικό για την Κυβέρνηση...

Πολύ μακρύ δρόμο έχει να διανύσει η Κυβέρνηση για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος στην αγορά εργασίας, η οποία στην χώρα μας παρουσιάζει σταθερά σημάδια συρρίκνωσης, παρά τις εκάστοτε προσπάθειες που κάνουν τα στελέχη της για να ωραιοποιήσουν την σημερινή κατάσταση. Τα στοιχεία που βλέπουν κάθε μήνα το φως της δημοσιότητας είναι αμείλικτα και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. Στην Ήπειρο, μόνο τον Οκτώβριο χάθηκαν κατά μέσο όρο 822 θέσεις εργασίας, με τις δυο παραλιακές Περιφερειακές Ενότητες (Πρέβεζα και Θεσπρωτία), να μετρούν τεράστιες απώλειες εργατικού δυναμικού, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε Γιάννενα και Άρτα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τείνουμε να ξεχάσουμε τι σημαίνει στην Ελλάδα μόνιμη και σταθερή εργασία με προοπτικές εξέλιξης, αφού η περιστασιακή, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση «ζει και βασιλεύει»!
Είναι θλιβερό νέοι άνθρωποι να περιμένουν εναγωνίως την προκήρυξη κάποιων προγραμμάτων (πάντα με ημερομηνία λήξης) σαν να επρόκειτο για την μεγαλύτερη επαγγελματική ευκαιρία της ζωής τους (!) απλά για να... σπρώξουν λίγο ακόμη καιρό, πριν αρκετοί από αυτούς πάρουν την μεγάλη απόφαση να αναζητήσουν την επαγγελματική τύχη τους στο εξωτερικό. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό – εάν όχι εξοργιστικό – κυβερνητικά στελέχη σε κάθε δήλωσή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, να μιλούν για μεγαλεπήβολα σχέδια προσέλκυσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι με το υπάρχον οικονομικό κλίμα (ασταθές φορολογικό περιβάλλον, μη υγιές τραπεζικό σύστημα, capital controls, γραφειοκρατία και ασυνεπές Κράτος), δεν υπάρχει περίπτωση κανένας επενδυτής να ρισκάρει!
Όσον αφορά τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να επιβιώσουν στο παραπάνω εχθρικό περιβάλλον που περιγράψαμε, αυτές περιμένουν κάποια σανίδα σωτηρίας για να συνεχίσουν να υφίστανται. Όμως ακόμη και τα λεγόμενα αναπτυξιακά «εργαλεία», παρουσιάζουν πολλές αδυναμίες, οι οποίες κάνουν διστακτικούς πιθανούς επενδυτές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στην Ήπειρο δεν έχει κατατεθεί ούτε μια πρόταση στον νέο Αναπτυξιακό! Και πώς να γίνει αυτό, όταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δεν μπορούν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα και εμφανίζονται απροετοίμαστοι στο να ξεδιαλύνουν τα «θολά» σημεία του Νόμου; Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Γιάννενα, όπου ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας αδυνατούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις, ενώ στα δύσκολα, έβαζε μπροστά τους κακούς «θεσμούς»!
* * *
Βέβαια, είναι πολύ εύκολο να μεταθέτει κανείς τις δικές του αδυναμίες και τις αποτυχημένες πολιτικές στους άλλους. Το άλλοθι των «θεσμών» έχει αποδειχθεί  τελικά πολύ βολικό για την σημερινή Κυβέρνηση, η οποία στην λεγόμενη προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, έχει αποτύχει παταγωδώς! Εάν δεν αλλάξει άμεσα μίγμα πολιτικής, δίνοντας βαρύτητα στα πραγματικά προβλήματα της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, ο κατήφορος θα συνεχίζεται... Για να υπάρξει λοιπόν κάποια ελπίδα, έστω και στο «παρά πέντε»,  χρειάζονται λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.