ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Αρκεί να μην ξεχαστούν όλα όταν… σβήσουν τα φώτα!
Την τιμητική τους είχαν τα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τα εγκαίνια του επιβλητικού και εντυπωσιακού Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Κάστρο, στο οποίο παρουσιάζεται η πλούσια παράδοση της πόλης στην Τέχνη της Αργυροχοΐας. Και μόνο το γεγονός ότι συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών «υψηλών» προσώπων, αποτελεί από μόνο του σπουδαία παρακαταθήκη, αλλά και πυξίδα για να  δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του τόπου μας και μέσα από τον Πολιτισμό.
Σε μια εποχή με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικές προκλήσεις, με τα προβλήματα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα να είναι ανυπέρβλητα, η διαφύλαξη και ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πρέπει να γίνει κοινός σκοπός για ΟΛΟΥΣ! Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού ήδη η Τέχνη της Αργυροχοΐας, είχε και έχει τεράστια ανταπόκριση στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έκθεση που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό στη Μόσχα, η οποία με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να «ταξιδέψει» και σε άλλες Ευρωπαϊκές και μη πρωτεύουσες, αποτελώντας ίσως τον καλύτερο πρεσβευτή της Ηπείρου εκτός συνόρων.
Καλές και επαινετές όλες αυτές οι προσπάθειες, όμως για να τελεσφορήσουν χρειάζονται και την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας. Το Σάββατο άνοιξε τις πύλες του ένα Μουσείο – «κόσμημα» όχι μόνο για τα Γιάννενα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, με την στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες του Δήμου Ιωαννιτών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων για να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Πολιτισμού μέσα στο Κάστρο. Όταν λαμβάνονται τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες, σε τόσο δύσκολους καιρούς, η Πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να απέχει.
Άρρηκτα δεμένο όμως με την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ηπείρου είναι και το Αεροδρομίου Ιωαννίνων, για το οποίο μέχρι σήμερα μόνο υποσχέσεις ακούμε, χωρίς κάποιο αντίκρισμα. Σωστά λοιπόν ο Δήμαρχος επανέφερε το μείζον αυτό θέμα, το οποίο αν και είναι πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων, εδώ και χρόνια καρκινοβατεί, εξοβελίζοντας ουσιαστικά κάθε σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του τόπου. Η Ήπειρος μπορεί να επενδύσει σε 12μηνο Τουρισμό, έχει όλες τις προϋποθέσεις, εκτός από μία και ίσως την πιο βασική: ότι από αέρος είναι απομονωμένη!  Όσες λοιπόν προσπάθειες και αν κάνουν οι τοπικοί φορείς για ανάδειξη της Ηπείρου στο εξωτερικό, μέσα από εκθέσεις και άλλες συνέργειες, δυστυχώς, μένουν μισές.
* * *
Η παρουσία τόσων πολλών επισήμων το περασμένο Σάββατο στα Γιάννενα και η τεράστια προβολή που έτυχαν τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, ίσως δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για να υπάρξει ουσιαστική κινητοποίηση από πλευράς Πολιτείας, ώστε να δοθούν λύσεις σε καυτά θέματα υποδομών και κυρίως αυτό της ολοκληρωμένης λειτουργίας του Αεροδρομίου μας. Αρκεί όταν σβήσουν τα φώτα, σταματήσουν τα «φλας» και κοπάσουν οι δηλώσεις, να μην ξεχαστούν όλα και μας μείνουν μόνο οι φωτογραφίες από μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση. Ο χρόνος θα δείξει…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.