ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μαθήματα Αγάπης από την «Κιβωτό του Κόσμου»!..

● Ένα φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια για όλους η «Κιβωτός του Κόσμου», η οποία σήμερα έχει φτάσει να φροντίζει και να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Πωγωνιανή και Χίο πάνω από 500 παιδιά! Τα περισσότερα από αυτά ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, ή είναι παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, αλλά και πολλά χωρίς γονείς. Και μπορεί αυτή η προσπάθεια, με εμπνευστή τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου να ξεκίνησε εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στον Κολωνό της Αθήνας, ωστόσο σήμερα έχει ήδη ανοίξει την αγκαλιά της σε Ήπειρο και νησιά του Αιγαίου, δημιουργώντας φιλόξενες δομές στοργής και φροντίδας και για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της υπαίθρου. Μάλιστα, το εγχείρημα αυτό έχει διπλή σημασία, αφού έτσι ενισχύεται ταυτόχρονα και η ξεχασμένη ακριτική ύπαιθρος, δίνοντάς της ξανά κάποια ζωή.
Ο ερχομός της «Κιβωτού» στην ακριτική Πωγωνιανή, δίπλα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, άλλαξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια την περιοχή του Πωγωνίου. Άνοιξε το Δημοτικό Σχολείο, γέμισε το χωριό με παιδικές φωνές, αυξήθηκε η επισκεψιμότητα, ενώ οι παράλληλες δράσεις που αναπτύσσει η Εστία (όπως η λειτουργία της Γεωργικής Σχολής με εκπαίδευση στους τομείς γεωργίας και κτηνοτροφίας), θα ωφελήσουν όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, η οποία ήταν καταδικασμένη να σβήσει από την εγκατάλειψη και την ερήμωση. Αύριο – μεθαύριο αρκετά από αυτά τα παιδιά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Θα κάνουν οικογένειες και θα συνεχίσουν ως ενήλικες πια τη δική τους ζωή, σε μια περιοχή που τα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή στις δύσκολες στιγμές των παιδικών τους χρόνων.
Δεν μπορεί λοιπόν παρά να στηρίζουμε ποικιλοτρόπως όλοι το ουσιαστικό και θεάρεστο έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», ο καθένας όπως και όσο μπορεί, αφού με αυτό τον τρόπο -εκτός των άλλων-  δίνουμε και «φιλί ζωής» στην ακριτική περιοχή μας. Εξάλλου, ο πατέρας Αντώνιος και όλοι όσοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το όραμά του, εργαζόμενοι και εθελοντές, έχουν αποδείξει ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει πραγματικά τον κόπο. Εκατοντάδες απροστάτευτα παιδιά, ένιωσαν αγάπη και ζεστασιά στην αγκαλιά της «Κιβωτού», που την άνοιξε διάπλατα, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Όποιος παρακολούθησε την περασμένη Τετάρτη τον τηλεμαραθώνιο που διοργάνωσε η ΕΡΤ, το είδε στα προσωπάκια τους, το ένιωσε ακούγοντάς τα να μιλούν με ευγνωμοσύνη και αγάπη για όλα όσα βιώνουν στην πιο τρυφερή τους ηλικία.
Ευτυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά τους, παρ’ όλες τις δυσκολίες που οι ίδιοι βιώνουν σήμερα και εξακολουθούν να στέκονται αρωγοί σε τόσο σημαντικές προσπάθειες. Θα πρέπει και η Πολιτεία, που, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις έχει χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, εάν δεν βοηθά αυτές τις δομές, τουλάχιστον να μην τους δημιουργεί προσκόμματα. Και ευτυχώς με τον τελευταίο τηλεμαραθώνιο για την «Κιβωτό» μέσω της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ), το Κράτος έδειξε ότι όταν θέλει μπορεί να βοηθήσει τέτοιες φιλάνθρωπες προσπάθειες, με πραγματικό κοινωνικό αντίκρισμα.

* * *
Σημειώνουμε ότι η ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου» συνεχίζεται έως τις 5 Ιουλίου, καλώντας από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στο 19888 με χρέωση 2,46 €/κλήση ή στέλνοντας μήνυμα στο 19888 με κόστος 2,46 €/μήνυμα.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.