ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης βαριά κληρονομιά για τους Ηπειρώτες!
➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης… ξαναζωντάνεψε! Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια άνοιξε τις πύλες του συμβολικά για δυο ημέρες, ανεβάζοντας τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και γέμισε με συναισθήματα δέους όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την παράσταση. Άρτια εκτελεσμένη η αρχαία τραγωδία στον… φυσικό της χώρο, με σεβασμό στο επιβλητικό αυτό μνημείο που τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, βρίσκεται σε… χειμερία νάρκη!  
Οι στιγμές μοναδικές, τόσο για τους συντελεστές της παράστασης -τον κεντρικό ρόλο κρατούσε ο Γιαννιώτης ηθοποιός Τάσος Νούσιας, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή του- όσο και για τους εκατοντάδες θεατές. Θύμισε στους μεγαλύτερους τις παλιές καλές εποχές, όταν το θέατρο γέμιζε ασφυκτικά από κόσμο στις παραστάσεις, στις οποίες έπαιζαν κορυφαίοι ηθοποιοί. Έδωσε όμως και την ευκαιρία στις νεότερες ηλικίες να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία.  
Το συμβολικό άνοιγμα του μνημείου, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλογιστούν οι τοπικοί φορείς την σπουδαιότητά του στην ανάδειξη του Ηπειρωτικού Πολιτισμού.  Κι αυτό, όταν τα τελευταία χρόνια, στα λόγια τουλάχιστον, έχουμε επενδύσει τόσα πολλά σ’ αυτόν! Η αναστήλωσή του προχωρά με ρυθμούς… χελώνας και οι ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή είναι τεράστιες, όταν μάλιστα οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από το 2000. Και αν τώρα η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα ολόκληρη, αποτελεί ένα πολύ πειστικό άλλοθι, ποια είναι άραγε η απάντηση για την κωλυσιεργία όλων των προηγούμενων χρόνων;
Σήμερα όμως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν έχει νόημα να ανατρέχουμε στο παρελθόν, αναζητώντας ευθύνες, γιατί θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Θα πρέπει να δούμε από εδώ και στο εξής, πώς μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τον ανεκτίμητο αυτό πολιτιστικό θησαυρό της Ηπείρου και να τον αναδείξουμε. Είναι βαριά η ευθύνη όλων, όταν καλούμαστε να προστατεύσουμε τέτοια μνημεία, που ξεχωρίζουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Και όταν μάλιστα φθάνουν στην χώρα μας για να τα δουν από κοντά και να θαυμάσουν το αρχαίο ελληνικό μεγαλείο, επισκέπτες από κάθε άκρη της γης!

***
Οι Ηπειρώτες δεν πρέπει να μείνουν απλοί θεατές, αφήνοντας το χρόνο να κυλάει. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο μνημεία, όπως αυτό της Δωδώνης και άλλα σημαντικά που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ήπειρο, θέτοντάς τα ξανά σε λειτουργία. Ας αποτελέσει ο «Προμηθέας Δεσμώτης» την καλή αρχή για να ξεκινήσουν ν’ ανεβαίνουν και πάλι παραστάσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.