ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Επιτέλους, θα συμμορφωθεί ο Έντι Ράμα με τις «επιταγές» των Διεθνών Οργανισμών;

● Μ’ ένα ακόμη κρίσιμο στοίχημα θα βρεθεί αντιμέτωπη, σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η Αλβανία, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καταγράψει καμιά ουσιαστική πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ερχόμενη Κυριακή (21 Ιουνίου) στην γειτονική χώρα θα πραγματοποιηθούν οι Δημοτικές εκλογές, με την Αλβανία να έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι άφησε πίσω της το «αμαρτωλό» παρελθόν στις εκλογικές αναμετρήσεις,  όπου η βία και η νοθεία αμαύρωναν την όλη διαδικασία.
Για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα αυτές οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, η οποία ως γνωστόν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς κοινότητες Ελλήνων αποσπάσθηκαν προς όφελος Δήμων με αλβανικό πληθυσμό. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν η ελληνική μειονότητα θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες και να αναδείξει εκείνο τον υποψήφιο που πιστεύει ότι μπορεί να υπερασπίσει καλύτερα τα δικαιώματα του ελληνισμού στην Αλβανία. Όσοι ζουν στην γειτονική χώρα γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα και πώς κινείται ο κάθε υποψήφιος, την πολιτική και οικονομική στήριξη που έχει, αλλά και τι πραγματικά πρεσβεύει για μια μειονότητα, που η μόνη επιδίωξή της είναι να γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά της από το αλβανικό κράτος.  
Και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή η αναμέτρηση, όταν ανοιχτά η επίσημη Κυβέρνηση του Έντι Ράμα δείχνει να μένει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες του παρελθόντος και, με κάθε ευκαιρία,  να ρίχνει λάδι στη φωτιά είτε ανακινώντας θέμα «Τσάμηδων», είτε δημιουργώντας κλίμα έντασης με την Ελλάδα, όπως τελευταία έκανε με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Ήπειρο!  
Ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι ο κίνδυνος νοθείας, μια πρακτική άλλωστε που δεν είναι άγνωστη στην γειτονική χώρα και η οποία με κάθε τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, εάν θέλει η Αλβανία να ελπίζει σε μια μελλοντική προσχώρησή της στην Ε.Ε. Το καμπανάκι έκρουσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος σε έκθεσή του κατέγραψε μια τάση εξαγοράς ψήφων έναντι χρηματικού ποσού ή ακόμη και κλοπή ψήφων! Με κάθε τρόπο λοιπόν η αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να «συμμορφωθεί» με τους δημοκρατικούς θεσμούς που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη χώρα του δυτικού κόσμου.
* * *
Το αυστηρό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Αλβανίας, που ζητά από την Κυβέρνηση Ράμα πιο απτά αποτελέσματα για την εδραίωση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αποδεικνύει ότι οι γείτονες θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουν το παρελθόν τους και να υπάρξει σε όλα τα επίπεδα πλήρης εκδημοκρατισμός της χώρας.  Η ανησυχία που εκφράζεται για την διαρκή και συνεχή πολιτική πόλωση στην Αλβανία, είναι ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης, ενώ δραστικά μέτρα την καλεί να λάβει και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της διακίνησης και παραγωγής ναρκωτικών κ.α.
Ας αποδείξει λοιπόν από την ερχόμενη Κυριακή, ότι μπορεί να διεξάγει «καθαρές» εκλογές, χωρίς εντάσεις και παρατράγουδα και κυρίως χωρίς «βρώμικα» παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Το «μάτι» της Ε.Ε. βρίσκεται πάνω από την Αλβανία και οποιοδήποτε… παραστράτημα, θα την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το ευρωπαϊκό της μέλλον…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.