ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Φόβος να καταστεί η Αλβανία «μπουρλοτιέρης» των Βαλκανίων!

● Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, με την αλβανική πλευρά, να μην φαίνεται διατεθειμένη να εκτονώσει την ένταση, την οποία η ίδια αναίτια δημιούργησε και που, δυστυχώς, η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τώρα παρακολουθεί αμήχανη και ανίκανη να αντιδράσει.  
Ξεκινώντας από τα έωλα προσκόμματα που θέτει στη χώρα μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, αλλά και στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, παραβλέπει και παραβιάζει βάναυσα τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Αλλά και ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός ρίχνει λάδι στο φωτιά, με την τελευταία απόφασή του να τοποθετήσει Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής τον Πρόεδρο του κόμματος των «Τσάμηδων», γεγονός που οδήγησε τον εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας Βαγγέλη Ντούλε να παραιτηθεί από Αντιπρόεδρος της Βουλής, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης μεταξύ των δυο χωρών. (Αυτά και άλλα συμβάντα, πολύ εύστοχα αναλύει στο σημερινό κύριο θέμα της εφημερίδος μας ένα από τα πιο αξιόπιστα, ιστορικά στελέχη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος).
Την ώρα που η Αλβανία βρίσκεται – υποτίθεται – σε μια ευρωπαϊκή πορεία κι έναν μήνα σχεδόν πριν τις Δημοτικές εκλογές στην γειτονική χώρα, είναι προφανής η πρόθεση της Κυβέρνησης Ράμα, με την Διοικητική Διαίρεση και άλλα… μαγειρέματα να θέλει να εκμηδενίσει τις πιθανότητες εκλογής ελληνικής καταγωγής δημάρχων σε ελληνικές περιοχές, όπως η Χιμάρα. Εάν κανείς μέσα σ’ όλα αυτά συνυπολογίσει και τις κατά καιρούς προκλήσεις προς την ελληνική μειονότητα, αλλά και τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» που αφήνει η επίσημη Κυβέρνηση να αιωρούνται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, επόμενο είναι να κλονίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.
Μπορεί η στάση της επίσημης Αλβανίας το τελευταίο διάστημα να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ενόχληση ακόμη και στην διεθνή κοινότητα, γιατί φαίνεται να φουντώνει και πάλι ένα αλυτρωτικό ξέσπασμα στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων, ωστόσο η Ελλάδα και πάλι – αν και άμεσα ενδιαφερόμενη -  παραμένει… θεατής, αποφεύγοντας να πάρει μια αυστηρή θέση απέναντι στις επαναλαμβανόμενες αλβανικές προκλήσεις. Έπρεπε να προηγηθεί μια εμπρηστική δήλωση του Προέδρου του κόμματος των «Τσάμηδων» περί «τσάμη» αντιπρόεδρου στην ελληνική Βουλή, για να απαντήσει χλιαρά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι τέτοιου είδους αλυτρωτικές αντιλήψεις δεν συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας!
* * *
Τελευταία όμως τα πράγματα στην γειτονική χώρα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν επικίνδυνα, αφού πλέον ό,τι μεθοδεύεται φαίνεται να έχει όχι μόνο την ανοχή, αλλά και την «έγκριση» της επίσημης Κυβέρνησης. Γι’ αυτό και μόνο η Ελλάδα οφείλει άμεσα να επανεξετάσει σε νέα βάση τη σχέση της με την γείτονα χώρα. Η φιλία και η καλή γειτονία με την Αλβανία που επιδιώκει όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα, προσφέροντας απλόχερα την βοήθειά της σε όλους τους τομείς, φαίνεται πως δεν εκτιμώνται από την άλλη πλευρά. Είναι καιρός λοιπόν, για να προστατεύσει την ηρεμία στην περιοχή, αλλά και τα συμφέροντά της, να απευθυνθεί στην διεθνή κοινότητα και να θέσει επισήμως και ευθέως θέμα για το κατά πόσο θα πρέπει αυτή να ενταχθεί στην μεγάλη οικογένεια της Ενωμένης Ευρώπης. Διαφορετικά, όλες οι πολιτικές ηγεσίες της Αλβανίας συχνά θα δημιουργούν εκρηκτικό  κλίμα στα Βαλκάνια, με απρόβλεπτες συνέπειες…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.