ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Οι Αλβανοί τελευταία έχουν αποθρασυνθεί επικίνδυνα!..

➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω κάνει η Αλβανία, στην πορεία της για να ενταχθεί στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εθνικιστικό παραλήρημα των τελευταίων ημερών, με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Αλβανίας – Σερβίας, έβαλε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο και την Ελλάδα. Με την επαναφορά στο διεθνές προσκήνιο του προκλητικού χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,  Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Κέρκυρα, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο κλίμα δυσπιστίας σε πιο πολλούς, ισχυροποιώντας την άποψη αυτών που πιστεύουν ότι η γειτονική μας χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη για να μπει στην Ε.Ε.
Κι αυτό, γιατί δεν ήταν μόνο απαράδεκτη η κίνηση με το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι που πέταξε πάνω από το γήπεδο της Σερβίας με την προπαγανδιστική σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά και η στάση που κράτησε η Κυβέρνηση Ράμα στη συνέχεια, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Για στημένη υπόθεση έκανε λόγο ο Αλβανός Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο περιστατικό του γηπέδου, που επιχείρησε να υποβαθμίσει. Και θα μπορούσε να γίνει πιστευτός εάν η μεθοδευμένη και καλά προετοιμασμένη υποδοχή με τιμές ηρώων (!) των Αλβανών ποδοσφαιριστών στο αεροδρόμιο των Τιράνων, δεν γινόταν με την παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Μάλιστα… φούσκωναν από εθνική υπερηφάνεια, επειδή οι παίκτες τους προστάτευσαν την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», γεγονός όμως που αποκάλυπτε και την εμπλοκή της επίσημης πολιτείας στις «ορέξεις» των εθνικιστικών κύκλων.
Οι προκλήσεις όμως δεν τελείωσαν ούτε εκεί. Τη… νύφη πλήρωσε η εθνική ελληνική μειονότητα, που δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από ακραία εθνικιστικά στοιχεία, όταν εισέβαλαν στην Δερβιτσάνη, στην οποία ζει αμιγώς ελληνικός πληθυσμός και προκάλεσαν υλικές ζημιές, τρομοκρατώντας τους φιλήσυχους κατοίκους. Τέτοιες δυσάρεστες πράξεις μας γυρίζουν χρόνια πίσω και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών. Αλλά αυτά μάλλον είναι… ψιλά γράμματα για την Αλβανική Κυβέρνηση.
 Βέβαια, μεγάλη ευθύνη για όλα τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα φέρει και η Ελληνική  Κυβέρνηση. Η χλιαρή και ανεκτική στάση που κρατάει εδώ και χρόνια απέναντι στην Αλβανία, όπως αποδεικνύεται και από τα διάφορα περιστατικά, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Απλόχερα προσφέρει με κάθε ευκαιρία την βοήθειά της, σε όλα τα επίπεδα (υγεία, παιδεία, οικονομία, επιμόρφωση...), με κορυφαία φυσικά την άνευ όρων θερμή υποστήριξή της για να ενταχθεί στην Ε.Ε.
***
Η ελληνική πλευρά, κρατώντας ενδοτικούς ήπιους τόνους, δυστυχώς δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να ισορροπήσει τις ευαίσθητες ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το αντίθετο φαίνεται πως πέτυχε: Να εκλαμβάνουν οι Αλβανοί την ελληνική στάση ως αδυναμία και να συνεχίζουν απροκάλυπτα, με κάθε ευκαιρία, να εκδηλώνουν το ανθελληνικό τους μένος.  Και είναι  τουλάχιστον προκλητικό Αλβανοί αξιωματούχοι να… μαλώνουν  τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον όρο Βόρειος Ήπειρος που χρησιμοποίησε μια ανακοίνωση της Προεδρίας, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση Ράμα, με την στάση της, όχι απλά να αποδέχεται, αλλά και να διεθνοποιεί τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».
Φαίνεται πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να γίνει πιο αυστηρή στην εξωτερική της πολιτική απέναντι στην Αλβανία, η οποία δυστυχώς, τελευταία, έχει αποθρασυνθεί επικίνδυνα…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.