Τα καθαρά Γιάννενα μας αφορούν ΟΛΟΥΣ!..

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

● Γιατί άραγε είναι τόσο δύσκολο – σχεδόν ακατόρθωτο (!) – να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή; Δηλαδή, να μην πετάμε σκουπίδια κάτω, να βάζουμε τα απορρίμματα μέσα και όχι δίπλα στους κάδους, να μην μουντζουρώνουμε δημόσια κτίρια, πολυκατοικίες, αγάλματα, παγκάκια, να μην καταστρέφουμε πινακίδες σήμανσης… Η πρώτη απάντηση είναι γιατί υπάρχει έλλειψη παιδείας, αφού καμιά δικαιολογία δεν ευσταθεί για την εγκληματική αδιαφορία προς τον τόπο που ζούμε, αλλά και για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί αυτή να έχει ακόμη και στη δημόσια υγεία. Ό,τι πάντως κι αν συμβαίνει, το σίγουρο είναι πως δεν μας τιμά ως πολίτες η σημερινή απαράδεκτη εικόνα που δείχνουν τα ιστορικά Γιάννενα.
Η εκστρατεία καθαρισμού σαν κι αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες, με μπροστάρηδες τον Ροταριανό Όμιλο, τους Paguristas και το «ΚΕΘΕΑ Ήπειρος», δεν μπορεί να δώσει μια μόνιμη λύση. Από μόνοι τους οι πολίτες πρέπει ν’ αλλάξουν νοοτροπία και να συνειδητοποιήσουν ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι κάτι διαρκές, που θα πρέπει να το αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση με τις πράξεις τους.  
Βέβαια, η χθεσινή πρωτοβουλία ήταν πολύ σημαντική και, για ακόμη μια φορά, αποδείχθηκε ότι υπάρχουν φορείς με περιβαλλοντική ευαισθησία και φυσικά σημαντική κοινωνική προσφορά. Αν και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στήριξε την εκστρατεία, η ίδια ωστόσο φέρει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή αισθητική κατάντια της πόλης, αφού αντί δικών της ουσιαστικών παρεμβάσεων, έχει μείνει μόνο στις προειδοποιήσεις και στο ότι «όλοι οι άλλοι φταίνε»!  
Παρότι βρισκόμαστε ήδη προς τα τέλη Ιουνίου, το κέντρο των Ιωαννίνων και κυρίως τα Δημοτικά Διαμερίσματα έχουν «πνιγεί» από αγριόχορτα, ενώ άπλυτοι είναι πολλοί κάδοι απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης δημιουργώντας έτσι μια αποπνικτική, επικίνδυνη ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει προσωπικό, είναι η απάντηση της Δημοτικής Αρχής. Βέβαια, στο Δήμο οι εργαζόμενοι σήμερα μαζί με τους εποχιακούς είναι περί τους 1.500. Μήπως λοιπόν η Δημοτική Αρχή δεν κάνει σωστή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού; Το σίγουρο είναι ότι το θέμα της καθαριότητας πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημά της, αφού άπτεται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των δημοτών. Ο καλός δήμαρχος οφείλει να βρίσκει και να δίνει άμεσα λύσεις.
***
Όπως και να’ χει πάντως το θέμα, δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και οι ευθύνες που έχει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Και δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που τα περιμένουν όλα από τους άλλους! Ελπίζουμε ότι η χθεσινή κίνηση των τριών Φορέων να πέρασε το μήνυμα του εθελοντισμού και της συνευθύνης σε όλους τους συμπολίτες. Και βεβαίως να είναι και οι ίδιοι αποφασισμένοι να το κάνουν και πράξη. Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή δράση τους, θα αποτελέσει το έναυσμα για ν’ αλλάξουν πολλοί τις κακές τους συνήθειες…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.