ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Σας εύχομαι «κι τ’χρον’ γιροί»!..
- Χρονιάρες μέρες περνάμε. Δίνουμε και παίρνουμε ευκές. Σας εύχομαι «κι τ’χρον’ γιροί». Αυτή ήταν η ευκή που έπαιρναν κι έδιναν όλοι, εκείνα τα χρόνια!
Έστελναν και χαιρετισμούς στα γερόντια των φίλων και συγγενών… «Τα δέοντα στα γερόντια… καλά γεράματα».
Να πέσ’ φουτιά να μι κάψ’… αν έχω παράπονα. Γιρά νάναι – Παναΐαμ μ’!.. Καμιά μέρα δεν πέρασα σα γριά ανήμπορη και υπέργηρη. Παιδιά, αγγόνια, δισέγγονα… και τηλέφωνα, μ’ έκαναν να καμαρώνω.
Με συγκίνησαν οι αναδεχτές μου που μου κουβάλησαν τα πάντα… και μούκαναν το τραπέζι εκείνες! Κι εγώ, στην κορφή να δίνω ευκές…
Κάθε τόσο μούβαζαν τις φωνές… «μαμά… γιαγιά… νουνά… Κούλα» (αυτό μου τόλεγαν τα δισέγγονα… με θεωρούν συνομίληκη και με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα, βλέπεις!)…
Η αφεντιά μ’ δε μπόρεσε να χαρεί… πλέρια – που έλεγαν κι οι φίλοι μου, τα κουμούνια…
Δεν μπόρεσα να χαρώ κανονικά… αυτό που θα πει χαρά – κι ας έφαγα μέχρι σκασμού… κι έπια και ξουτκό κρασί, μέχρι που μούφευγαν τα μάτια – που λέγεται!..
Να σας το πω γιατί δεν χαίρομαν πλέρια; Για τις συντάξεις που έδωσαν στις 20 Δεκεμβρίου!..
Αν είστε Χριστιανοί… τι σαδισμός είναι τούτος που γευτήκαμαν παιδιά μου; Μιλάω για τους μισθοσυντήρητους και φιλάγοντες να μην ψοφήσουν της πείνας… παιδιά κι αγγόνια άεργα!..
Μη μου πείτε πως δεν έχω δίκιο, γιατί θα κάνω χαρακίρι… Κάνω λογαριασμούς και βρίσκω πως αναλογούν λιγότερο από πέντε ευρώ τη μέρα για τον Γενάρη!.. Τα φάρμακα πού τα βάζεις τα βλοημένα!..
Κι αν είχα: νοίκια, φώσια και καλοριφέρια; Τηλέφωνο και κινητό, θα μου φαν’ τα σκώτια. Τα σκώτια θα μου φάει κι η τηλεβιζιόν που ξέθαψε τα παλιά τς σχουρημέν’ς και μας φουρνίζει και καινούργιες ανοστιές μοντέρνας τέχνης!
Τι όμορφα είναι τα ντοκιμαντέρ με φυλές και πάγους και ζωάκια!
Παιδιά μου, της εφημερίδας, σ’ χουρέστε με… αν κι εσείς φταίτε που δεν μου μαζεύετε τα λουριά και μ’ αφήνετε και γράφω…
Κι εσείς, που με παίρνετε στο τηλέφωνο και μου λέτε τον καλό σας λόγο… νάχετε κι εσείς την ευχή μου.
Πολλές ευχές δίνω αβέρτα! Καλό είναι… ή… ή;
Νάστε γεροί φίλοι μου… Να στρώσει η κατάσταση η αισχρή… παρακράτησε… Και τοιμάστηκε για βαρυχειμωνιά, λέει… Έλεγαν όμως και τ’ άλλο… «Μπρος και πίσω του Χριστού, κι η καρδιά του χειμωνιού…».
Ας σκεφτούμε κι εκείνους που δεν έχουν στέγη… δεν έχουν οικογένεια… δεν έχουν μιας μέρας ψωμί και ψάχνουν στα σκουπίδια…
Εύχομαι και πάλι… Καλά γεράματα στους γέρους… νάχουν την υγειά τους οι φαμπλίτες… να μεγαλώσουν με γονιούς τα τσιότσια μας…
Προσέξτε μη βαρυστομαχιάσετε… Νάχετε έτοιμο στο ψυγείο, βρασμένο δυόσμο… είναι χονευτικός.
Γειά σας φίλοι μου…
Κυρά Κούλα
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.