ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Ο επιστήμονας ο ξένος μας φοβέρισε με το… μπάρμπεκιου

• Με πολλή-πολλή καλή πρόθεση σας γράφω σήμερα...
Με πόνο πολύ για ένα παλληκάρι – οικογενειάρχη – σαν τόσους και τόσους άλλους – θα γράψω για ένα θέμα που ακόμα το θεωρούμε σαν ταμπού, σαν ξορκισμένο (που τον έλεγε η πεθερά μου... ποτέ δεν έλεγε τ’ όνομά του!..). Και στα παιδικά μου χρόνια, η μάνα μας, όταν μας μιλούσε για δύο γνωστούς και συγγενείς... μας εξηγούσε πως έχασαν μια νιόπαντρη κόρη η τάδε κι ένα γιο που σπούδαζε η δείνα... από καρκίνο! Και θέλαμαν να μάθουμε τι αρρώστεια ήταν αυτή και πάλι μας εξηγούσε κι αποφαίνονταν: δεν ζιουν αν αρρωστήσουν!.. Ως τότε, μαθαίναμαν για την γρίππη του ’18 και την φθίση – το χτικιό – που θέριζε κοσμάκη. Κι όπως παρακολουθώ τούτο το κουτί της συντροφιάς των γερόντων και των ανήμπορων... είδα κι άκουσα έναν ξένο επιστήμονα... να μας ανοίγει την καρδιά... για τα νέα της επαράτου νόσου!.. Κάποτε, πριν λίγα χρόνια σχετικώς στην Αμερική (των καλών και των κακών) απαγόρευσαν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους... πρώτοι... Κι έγραφαν και στο κουτί πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία! Πέστε μου, φίλοι καπνιστές... σκιάζεστε κανένας σας; Έτσι δεν σκιάζονται και για τον καρκίνο! Κολοκύθια... Μην ακούς τι λένε... λέει ο καθένας μας... Ο επιστήμονας, ο ξένος που άκουγα, έλεγε επιστημονικά πράγματα κι ένα μου έκατσε στο νου... το ανθρακικό οξύ ή διοξείδιο του άνθρακα. Εκείνο που έφαγε κόσμο και ντουνιά όταν ο κοσμάκης έβανε πέντε κάρβουνα να ζεσταθεί... κι έπεφτε πάνω τους με την φλόγα... Υπάρχει κανένας παλιός να το θυμάται; Μάλλον στο Άστυ μας έκαναν την εμφάνισή τους τα μαγκάλια και τα κάρβουνα... Αλιά κι αλίμονο... Λοιπόν, ο επιστήμονας ο ξένος μας φοβέρισε με το... μπάρμπεκιου! Ναι, ναι, ναι... Την ψησταριά στις αυλές και τα μπαλκόνια και χώρια στα φαγάδικα...
Κι όταν η φίλη μου – που σας έλεγα στην αρχή - δόξα τω Θεώ όλα τους πήγαιναν καλά και θέλησαν να κάνουν σπίτι στη θάλασσα... για να ζήσουν πιο υγιεινά τα μικρά τους. Οι δουλειές του κάπου εκεί κοντά. Με χαρά γύριζαν οι άνδρες το βραδάκι να χαρούν τους κόπους τους κι άναβαν την ψησταριά και χαίρονταν την φλόγα της... έριχναν τα κοψίδια το κρέας πάνω στις φλόγες και τσιτσίριζαν και μοσχοβολούσε η εξοχή και μαζεύονταν τα γατόσκυλα της περιοχής! Με την φλόγα επάνω τους ρίχνονταν στο... παραδοσιακό φαγοπότι η πολυμελής φαμίλια της γνωστής μου. Όταν μου τα μολόγησε κάποτε, το πόσο ωραία ήταν, της είπα πως άκουσα τον ξένο επιστήμονα να λέει για το ανθρακικό οξύ... και τις μπριζόλες και να το πει στη φαμίλια της!!! Τώρα... του παληκαριού του μικροπατέρα... θα κάνουν όλες τις τελευταίες θεραπείες για την περίπτωση, λένε. Βεβαίως, άλλη μία περίπτωση για πειραματισμούς! Έλα όμως που ο άνθρωπος είναι το πειραματόζωο το καλύτερο; Όσο κι αν είναι... αναλώσιμο είδος... όσο κι αν είναι αυτοκαταστροφικός... όσο κι αν κάνει τα ίδια και τα ίδια μέσα στο πέρασμα των χιλιάδων χρόνων, το ανθρώπινο μυαλό τώρα... τ’ ανοίγουν και το εξετάζουν επιστήμονες βαρβάτοι! Λέω συνέχεια... ο άνθρωπος! Παρντόν, ο άντρας, ας πω καλύτερα... Εκτός από τις Αμαζόνες τις παλιές... και κάτι καινούργιες που υπηρετούν κάπου... Εύκολα δεν ξεγελιούνται να παν να βγάλουν το διάολο από την τρύπα τ’ που λέει ο λόγος... Οι άντρες, μωρ’ μάνα μ’ (γιαννιώτ’κο)... πάτα μ’ το ποδάρι να μαλώσουμε! Για την Πατρίδα, λέμε! Ξέρετε... είναι ένα είδος σκορπιού που δαγκάνει την ουρά του... για να πεθάνει!..
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.