ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

-Στις 5/6 Σεπτεμβρίου 1955 με αφορμή την δήθεν βομβιστική επίθεση κατά του τούρκικου προξενείου στην Θεσσαλονίκη, κάτι που αποδείχθηκε ως τουρκική προβοκάτσια, εξεδίωξαν περί τους 100.000 Ρωμιούς (Έλληνες εγκατεστημένους κυρίως στην Κωνσταντινούπολη) καταστρέφοντας τις οικίες τους, τα καταστήματά τους, τις εκκλησίες τους, απελαύνοντάς τους.
- Το ίδιο επανελήφθη και το 1964 με την ίδια αγριότητα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στην Πόλη περί τις 2500 Ρωμιοί και αυτοί υπέργηροι…
- Αν τότε οι κυβερνήσεις απήλαυναν από τους τουρκογενείς της Θράκης ισόποσο αριθμό, σίγουρα θα είχαν συνετισθεί οι «φίλοι» μας και οι «σύμμαχοι» και θα είχαν αντιληφθεί ότι οι Έλληνες και μπορούν και δεν αστειεύονται.
- Αλλά εφαρμόζοντας την αρχή του κατευνασμού, έχουν αποθρασυνθεί και μας κάνουν… τον βίο αβίωτο.
- Καιρός πλέον να αποβάλλουμε την αρχή του κατευνασμού και να υιοθετήσουμε την αρχή της αμοιβαιότητας…
**
- Όταν επρόκειτο να υπογραφεί η Κύπριο- Αιγυπτιακή Συμφωνία για την ΑΟΖ, υπήρχε στο θαλασσοτεμάχιο της Κύπρου μία προεξοχή στη νοτιοδυτική άκρο του θαλασσοτεμαχίου αυτού που εμπόδιζε την σύναψη συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και τότε ο Σημίτ’ Αγάς μετά του υπουργού του των Εξωτερικών Γ.Α.Π. (Γεωργίου Παπανδρέου) πίεσαν την κυπριακή κυβέρνηση αυτήν την προεξοχή να την θεωρήσουν απόκομμα ορφανό, μη διεκδικήσιμο από άλλο κράτος.
- Ε, αυτό το τεμάχιο, το ορφανό, πλέον έχει χαρακτηρισθεί ως το «τρίγωνο της αμαρτίας» ή της… ντροπής.
- Και δυστυχώς κυκλοφορούν με άνεση τόσο ο Σημιτ’ Αγάς (Κώστας Σημίτης) όσο και ο ανεκδιήγητος Γ.Α.Π.
**
- Η Υπουργός Παιδείας πολύ ψηλά πήρε τον αμανέ. Με ύφος αυτοκρατορικό προειδοποιεί γονείς και μαθητές, ότι δεν θα γίνουν τα παιδιά-μαθητές δεκτά στα σχολεία χωρίς μάσκα.
- Ας είναι αυτή πρώτα συνεπής και έπειτα να ασχοληθεί με τους μαθητές, γιατί ελλείψει μασκών δεν γνώριζε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
- Είπε, εν πρώτοις για την 1η Σεπτεμβρίου, έπειτα το μετέθεσε για τις 14 και όχι με πλέρια σιγουριά, αφού το εξαρτούσε από την επιστροφή των ραχατιαλιζόντων σε διακοπές.
- Τελικώς, από τις εφημερίδες (8/9) πληροφορηθήκαμε, ότι η ΚΕΔΕ δεν είχε αναθέσει σε βιοτέχνες και βιομηχάνους την κατασκευή των μασκών.
- Άρα αυτή η αβεβαιότητα οφειλόταν στην μη ετοιμότητα Δήμων και υπουργείου σε παροχή μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
- Ας μας λέει την αλήθεια η κα Κεραμέως και ας αποφεύγει τις έωλες δικαιολογίες περί επιστροφής των σε διακοπές παραμενόντων.
**
-Από το Βαλκανικό Περισκόπιο το αλίευμα: το διήμερο 22/23 Αυγούστου, δηλαδή το Σαββατοκύριακο περί τις 12.000 Σκοπιανοί κατέκλυσαν τις παραλίες Δυρραχίου, Αυλώνος και Αγίων Σαράντα όπου με την άνεσή τους απολάμβαναν τη θαλάσσια αύρα.
-Αυτό το πληροφορήθηκαν οι ΤσιπροΚοτζιάδες και οι Μητσοτακοδένδιες, που ήλπιζαν στην αγαστή συνεργασία Ελλάδος-Σκοπίων με την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα είχαμε και οφέλη;
- Και αφού προτιμούν τις αλβανικές παραλίες οι Σκοπιανοί, που σημαίνει ότι αυτές ευρίσκονται πλησιέστερον προς τα Σκόπια, γιατί χορήγησαν άδεια διέλευσης των Σκοπιανών προς τον Θερμαϊκό Κόλπο με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό και όχι προς το Ιόνιο, όπου και έλκονται οι Σκοπιανοί και λόγω συγγενείας με τους Αλβανούς.
8 Κανείς μα κανείς δεν θα σκεφτεί ποτέ την Ελλάδα; Τόσο αρνησιπάτριδες έχουμε καταντήσει;
***
- Σαν πολύ φοβικοί δεν είναι οι πολιτικοί μας ηγέτες;
- Ο λόγος για τα κλαπέντα κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944 αρχαία μας τα οποία υπολογίζονται σε 8.500 αντικείμενα, όπως αγάλματα, δοχεία, στήλες μαρμάρινες.
- Και δεν περιορίσθηκαν να λαφυραγωγήσουν τα μουσεία απ’ όσα δεν είχαμε προλάβει να αποκρύψουμε, αλλά προέβησαν και σε ανασκαφές, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο ερευνητής Γεώργιος Λεκάκης.
- Ο οποίος τονίζει ότι όλα αυτά τα αντικείμενα είναι αρχαία, βυζαντινά και νεότερα, δεν αποτιμώνται και όλη η σημερινή Γερμανία να ξεπουληθεί, δεν μπορεί να καλύψει την αξία τους!
-Όμως είναι απορίας άξιον ότι παρότι έχουν περάσει 76 χρόνια από την απελευθέρωση καμιά μα καμιά κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, λες και όλες έχουν τις ίδιες προδιαγραφές!..