ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

-Άναυδοι έμειναν οι απανταχού Έλληνες αφουγκραζόμενοι, ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπαρχηγού για την αποστολή εναερίων μέσων κατασβέσεως της πυρκαγιάς στο ΜΑΤΙ και όχι μόνον, διότι υπήρχε αντιζηλία μεταξύ αυτών των δύο δημοσίων υπαλλήλων.
- Ήθελε με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσει την αξιοσύνη του συναδέλφου του, ασχέτως του αποτελέσματος της πυρκαγιάς, όπου εκτός από τις τεράστιες υλικές καταστροφές έχουμε και 102 θύματα και πολλούς εγκαυματίες που υφίστανται το «δε βαριέσαι αδερφέ» του προϊσταμένου.
- Και από τα διαμειβόμενα αφουγκρασθήκαμε, ότι παρόμοια περίπτωση είχαμε και στα Κύθηρα και στη Μάνη με τεράστιες υλικές καταστροφές και ποιος ξέρει και που αλλού.
- Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα: Που στηρίζει το αμέριστό του ενδιαφέρον για την δημοσιοϋπαλληλία ο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκος, που τον αφουγκραζόμαστε να λέει: «Καμία διακοπή μισθών και συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους».
- Και να είχαμε κάποια ενδεικτική αφοσίωση στην εργασία των δημοσίων υπαλλήλων, θα λέγαμε «δικαιώνονται για τους κόπους τους».
- Έρχονται όμως στο φως της δημοσιότητος περιπτώσεις όπως στο ΜΑΤΙ και τρελαίνεται ο πολίτης, ο αγρίως φορολογούμενος για το δημοσιο-υπαλληλικό κατεστημένο…

*********

- Είδαμε κατά τα ρεπορτάζ από τις πυρκαγιές τις πρόσφατες ότι σε πολλά μέρη υπήρχαν ξερόχορτα στους δρόμους ένθεν και ένθεν, τα οποία ήταν πρόσφορα για την μετάδοση της φωτιάς.
- Θα μπορούσαν αυτά τα ξερόχορτα οι τοπικοί άρχοντες (πρόεδροι, δήμαρχοι, περιφερειάρχες) να τα εξαλείψουν με ελάχιστη προσπάθεια, αρκεί ο κάθε δήμος και περιφέρεια να είχαν έναν γεωργικό ελκυστήρα τρίυνον και με μια αυλακιά θα παράχωναν τα ξερόχορτα.
- Θα ισχυρισθούν δήμοι και περιφέρειες ότι πρόκειται για δαπάνη. Ναι αλλά η ζημιά από τις πυρκαγιές δεν λογίζεται;
-Θα μπορούσαν άνετα αυτήν την δαπάνη να την καταλογίσουν στους δημότες εκεί όπου το άροτρο θα ξεχέρσωνε, γιατί ο πολίτης δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή του άροτρο και μάλιστα τρίυνο για το ξεχέρσωμα των ξερόχορτων.
***********

- Καιρός ήταν να γραφεί και να διαδοθεί η βλάχικη γλώσσα, διότι οι παλαιοί ΒΛΑΧΟΙ, οι άγοντες την 5η και άνω 10ετία ένας-ένας εκλείπουν και οι νεώτεροι συγχρωτιζόμενοι με ΜΗ Βλάχους ένας- ένας θα αποβάλλουν την βλάχικη λαλιά, με αποτέλεσμα να χαθεί μια γλώσσα έστω και μερικών χιλιάδων ατόμων, παλιά γλωσσολαλιά, όπως τόσες άλλες γλώσσες.
- Όμως, πρέπει να προσέξουν οι γνώστες της βλαχικής, αν αυτή που έχει γραφή και έχει διαδοθεί είναι η γλωσσολαλιά των καθαρόαιμων Βλάχων και όχι μια διάλεκτος της ρουμανικής, γιατί οι γείτονες Ρουμάνοι έχουν αυτή την επιτηδειότητα να αλλοιώνουν στην προσπάθειά τους να προσεταιρισθούν νέους στη ρουμανική κοινότητα.
- Είναι γνωστή η προσπάθεια της Ρουμανίας στην περίοδο της κατοχής, που έστελνε τεράστιες ποσότητες σιτηρών, κυρίως αραβοσίτου, προκειμένου να εκμαυλίσει τους πεινώντες Βλάχους να πολιτογραφηθούν Ρουμάνοι υπήκοοι.
- Όμως, οι Βλάχοι της Ηπείρου, τουλάχιστον, από ό, τι είναι γνωστόν τους έστρεψαν τα νώτα, εκτός από την περιοχή της Αβδέλας και του Περιβολίου, όπου κυριαρχούσε ο καπετάν Διαμάντης.
- Αυτοί προσήλθαν στο ρουμανικό προξενείο που ήδρευε στα Γιάννινα και προμηθεύτηκαν αραβόσιτο για τις ανάγκες τους, πολιτογραφηθέντες Ρουμάνοι υπήκοοι.
*********
- Μία Κοσοβάρα αοιδός η Dua Lipa σε χάρτη που δημοσίευσε για την Μεγάλη Αλβανία συμπεριέλαβε και την Θεσπρωτία ισχυριζομένη, ότι η Τσαμουριά ανήκει σ’ αυτήν και ότι οι Αλβανοί είναι «ΑΥΤΟCHTHONES».
-Δεν χάνει λοιπόν ευκαιρία η δική μας καλλιτέχνις του άσματος Καίτη Γαρμπή και της στέλνει ένα tweet όπου την πληροφορεί, ότι αυτόχθονες κάτοικοι στην Θεσπρωτία και στην Βόρειο Ήπειρο είναι οι Έλληνες, οι ΒορειοΗπειρώτες.
- Όμως γεννάται το ερώτημα: Μόνον η Καίτη Γαρμπή πληροφορήθηκε το ατόπημα της Dua Lipa για την διαστρέβλωση της Γεωγραφίας και φυσικά και της Ιστορίας;
-Τόσοι καλλιτέχνες του άσματος υπάρχουν, ονόματα πασίγνωστα, αυτοί δεν πληροφορήθηκαν την παραχάραξη της Γεωγραφίας από την Κοσοβάρα αοιδό;
- Ή σκεπτόμενοι πώς αν αντιδράσουν δεν θα προσκληθούν σε εκδηλώσεις στην Αλβανία και θα χάσουν το κελεπούρι το έκαναν…. γαργάρα;