ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Επαίτες παντού!

Και ξαφνικά γέμισε το κέντρο στα Γιάννενα με επαίτες (φωτό), οι οποίοι από νωρίς το πρωί, πριν ακόμα καλά – καλά ανοίξουν τα μαγαζιά και μέχρι το βράδυ που κλείνει η αγορά στήνουν… καραούλι σε πεζόδρομους και εισόδους σούπερ μάρκετ και καταστημάτων ζητώντας τον οβολό των διερχομένων! Δεν είναι τυχαίο αυτό… Κάθε φορά που πλησιάζουν γιορτές, Πάσχα ή Χριστούγεννα, οι επαίτες κάνουν ομαδικά την εμφάνισή τους στα Γιάννενα. Και δεν είναι μόνο οι στάσιμοι, αλλά κι εκείνοι που φέρνουν γύρω σε καφετέριες και καταστήματα εστίασης επαιτώντας. Ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά. Εμείς το επισημαίνουμε και όποιος αρμόδιος θέλει ας ασχοληθεί!

Κ.Α.

Ξανά στη φωλιά του!

Στη θέση του είναι ξανά φέτος, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο πελαργός "έμβλημα" της Εγνατίας οδού, όπως τον έχουν ονομάσει που είναι ο μοναδικός σ' όλο το μήκος της ο οποίος έχει τη φωλιά του πάνω στο δρόμο. Συγκεκριμένα, φωλιάζει σε στύλο φωτισμού στον κόμβο Νεοχωρίου και δεν παραλείπει να βρίσκεται εκεί την κατάλληλη εποχή, προς τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου. Λίγο  αργότερα έρχεται το ταίρι του, προκαλώντας το θαυμασμό των διερχομένων οδηγών. Οι πελαργοί της Εγνατίας διαμένουν στην κολώνα μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική…

Η.Μ.

Καθαρίζεται το Κάστρο…

Καθαρίζεται το Κάστρο των Ρωγών στην Πρέβεζα, ώστε να αναδειχθεί και να γίνει στοιχειωδώς επισκέψιμο. Χρειάζονται πολλές ακόμη παρεμβάσεις, αλλά η αρχή έγινε από την Περιφέρεια και αυτό είναι πολύ θετικό. Το 13ο ή 14ο αι. μ.Χ., στήθηκε μία μικρή πολιτεία, εκεί, που στην αρχαιότητα ήταν το Βουχέτιο και τα ερειπωμένα τείχη της επισκευάσθηκαν και ενισχύθηκαν. Η οχυρωμένη θέση αυτής της περιόδου αναφέρεται ως Κάστρο των Ρωγών, το οποίο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες…

Η.Μ.

Και οι δύο αντάμα!

Μαζί, ακούμε ότι σχεδίαζαν οι Τσίπρας - Παππάς τα περί «ΣΥΡΙΖΑ - ΤΣΑΝΕΛ»… Γι’ αυτό και παραμένουν «κολλητοί» όποια μπόρα κι αν τους βρει… Ούτε «ειδικά δικαστήρια» τους εμποδίζουν, ούτε όσα βγαίνουν στη φόρα. Μαζί ξεκίνησαν να «σώσουν την Ελλάδα», μαζί πορεύτηκαν και μαζί θα… αποχωρήσουν όταν δεν θα τους ανέχεται ο πολιτικός τους χώρος.

ΜΑΤ

Ανάσταση από νωρίς…

Κάθε χρόνο και λιγότεροι είναι οι ιερείς της Μητρόπολης Ιωαννίνων και κάθε χρόνο γίνεται πιο έντονο το φαινόμενο οι περισσότεροι ιερείς να εξυπηρετούν δύο και παραπάνω ενορίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη Μεγάλη Εβδομάδα σε αρκετά χωριά να τελείται νωρίς η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου αλλά και η τελετή της Ανάστασης. Σε πολλά χωριά και φέτος θα πουν το «Χριστός Ανέστη» στις δέκα το βράδυ αλλά και πολύ νωρίτερα. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς η Μητρόπολη Ιωαννίνων αριθμεί 256 ενορίες και οι ιερείς διαρκώς μειώνονται λόγω συνταξιοδότησης πολλών και χειροτονίας ελάχιστων. Όσο για τους εφημέριους που έχουν αρκετές ενορίες, τρέχουν και δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες!

Ν.Γ.

Με λιγότερο πράσινο…

Ξεριζώθηκαν οι μουριές από την Κεντρική Πλατεία η οποία τελεί υπό ανάπλαση, με αρκετούς Γιαννιώτες να εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός. Η στήλη πληροφορήθηκε ότι τα συγκεκριμένα δέντρα θα φυτευτούν σε άλλη περιοχή, στην Παραλίμνιο κάπου, αν δεν κάνουμε λάθος. Όσο για τη νέα Πλατεία, αυτή είναι σαφές από τις σχετικές μακέτες ότι θα έχει λιγότερο πράσινο σε σχέση με το παρελθόν. Θα το δούμε όμως όταν γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Πάντως, τα δέντρα από μόνα τους αποτελούν καλύτερο «αρχιτεκτονικό στοιχείο» για τις πλατείες από οποιαδήποτε τεχνική κατασκευή!

Κ.Α.

* * *  

Για όλα προσπαθούν!

Συμβαίνουν τόσα στη χώρα μας και στις γύρω χώρες! Όλα γίνονται πιο δύσκολα για τους λαούς που χειμάζονται από τις απανωτές κρίσεις. Τα προβλήματα της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι παγκόσμια, και όποιοι προσπαθούν να το κρύψουν είναι απλά  μικρόψυχοι και ιδιοτελείς. Και η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι άλλες κυβερνήσεις προσπαθεί να πετύχει τις μειώσεις και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στα καταναλωτικά αγαθά. Μπόρα είναι και θα περάσει; Πότε; Εμείς δεν είμαστε σε θέση να το υπολογίσουμε. Πάντως, όλα δείχνουν δύσκολα και δυσκολοδιαχείριστα από τις κυβερνήσεις. Και ό,τι καλό αποφασίζουν, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τους πολίτες τους, είναι προς όφελος των οικογενειών που τους έπεσαν όλα μαζεμένα…

Εκείνοι κάτι ξέρουν…

Διεθνείς οργανισμοί δείχνουν ότι σύντομα θα φανεί έμπρακτα το αποτέλεσμα των πολιτικών προστασίας του καταναλωτή. Και μέσα σ’ αυτό το διεθνή χαλασμό εμείς έχουμε και τον προχειρολόγο Τσίπρα που καβάλησε το καλάμι από όταν ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού κόμματος και τώρα κάνει πάλι αυτό που έκανε πάντα γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει καλά. Υπόσχεται στους πάντες τα πάντα χωρίς να γνωρίζει και ο ίδιος αν είναι σε θέση να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του. Πάντα χωρίς οργανωμένο σχέδιο, πάντα προχειρολόγος, πάντα οραματιστής του ανέφικτου. Και δεν ξέρω γιατί οι σκεπτόμενοι και προβληματιζόμενοι στο κόμμα του δεν φροντίζουν έγκαιρα να αλλάξουν «τιμονιέρη»! Υπάρχουν τόσοι αξιολογότατοι που ξέρουν και μπορούν να κρίνουν το «βιός τους»! 

Εκτός τόπου και χρόνου!

Τολμάει τούτη την εποχή να κάνει ο Τσίπρας λόγο «περί δημοκρατικής εκτροπής και αισχροκέρδειας»! Ξέρει τι σημαίνει ή ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα; Σκέφθηκε ποτέ να χαρακτηρίσει τα δικά του πεπραγμένα; Την προσπάθεια παράκαμψης των θεσμών και του κανονισμού της Βουλής αλλά και τις μαύρες σακούλες με τα ευρώ του Καλογρίτσα σε ποια κατηγορία τα τοποθετεί; Αποφεύγει να αναφερθεί σ’ αυτά γιατί τον καίνε! Το ότι αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στα πεπραγμένα του νομίζει ότι τα ξέχασαν οι Έλληνες; Με τη δίκη Καλογρίτσα αποκαλύφθηκαν κι άλλα ωραία και δεν ξέρω πού τελικά θα κρυφτεί… Νόμιζε πως αν επιδείκνυε ακμαίο αντιπολιτευτικό μένος, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, θα κάλυπτε τις αδυναμίες του; Αυτά είναι περασμένων εποχών…

Χωρίς περιεχόμενο…

Δεν μπορεί κανένας από τον στενό του περίγυρο να του υποδείξει ότι το αντιπολιτευτικό μένος που επιδεικνύει δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο; Λέτε η Τσαπανίδου να τον συνεφέρει; Οι «κοντινοί» του μέχρι τώρα απέτυχαν… Εκτός κι αν είναι τόσο εγωιστής που δεν δέχεται υποδείξεις. Πάντως, το να τολμάει ο Τσίπρας να κάνει κριτική σε θέματα οικονομίας αλλά και σε θεσμικά ζητήματα αυτό ξεφεύγει των ικανοτήτων του. Όσο για την ακρίβεια στην οικονομία, φαίνεται ότι δεν κατάλαβε ούτε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη ούτε πόσο ωφέλησαν τα μέτρα που ελήφθησαν ύστερα από σοβαρή μελέτη στη χώρα μας για το καλάθι του νοικοκυριού, όπως και τα άλλα μέτρα που δίνουν άμεσες λύσεις στους δύσκολους καιρούς που περνάνε οι λαοί της Ε.Ε.!

Θεανώ Βλάχου