Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Στο επίκεντρο η λίμνη!

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στα Γιάννενα και στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα, αναμένεται να αναφερθεί και στη λίμνη Παμβώτιδα. Μιλώντας σχετικά στον τηλεοπτικό σταθμό IΤV, o Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε σε εξαγγελίες για μία Παμβώτιδα καθαρή, αθόρυβη στις μετακινήσεις και έκανε λόγο για κάτι που θα φέρει τουριστικά, πολύ μπροστά τα Γιάννενα. Αναμένονται λοιπόν με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, συν τοις άλλοις και από τους ιδιοκτήτες των καραβιών που κάνουν τα δρομολόγια από και προς το Νησάκι!

Ν.Γ.

Για τα νέα ζευγάρια

 Ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις του γνωστού πολιτικού μηχανικού, Τομεάρχη Υποδομών και Περιβάλλοντος ΔΕΕΠ Ν.Δ. Ιωαννίνων Σπύρου Κωνσταντόπουλου, με αφορμή το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» (έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων) μέσω του οποίου παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, στον «Π.Λ.», σωστά παρενέβη η Κυβέρνηση, καθώς «όνειρο ζωής των Ελλήνων είναι η οικογένεια να έχει τη δική της στέγη, κάτι που τώρα μπορεί να πετύχει με εξόφληση δανείου, όσο το ενοίκιο ενός διαμερίσματος ανά μήνα». Προχωρά όμως και σε μια ακόμη παρατήρηση, σημειώνοντας ότι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντικειμενικών αξιών θα βοηθήσει σημαντικά και στην αποπληρωμή των δόσεων, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα και θα μειωθεί η ανεργία των εργαζομένων στην οικοδομή…

Α.

«Σήριαλ» η Ζώνη!

Ένα... σήριαλ είναι σε εξέλιξη πάλι τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗΓ. Κανείς δεν ξέρει πού θα αποδοθεί και πώς θα αποδοθεί, αφού το τοπίο παραμένει θολό, αδιευκρίνιστο και αντικρουόμενο. Οι δηλώσεις πάντως δίνουν και παίρνουν... Ελλάς (και Θεσπρωτία) το μεγαλείο σου!

H.M.

Καθαρές κουβέντες…

 Όχι άλλη υποκρισία… Ερωτάμε τον κ. Τσίπρα που χρημάτισε και πρωθυπουργός της Ελλάδας: «χρειάζεται ο φράχτης στον Έβρο»; Ο ίδιος αλλά και τα στελέχη του τι γνώμη έχουν; Κι ακόμη: «υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ελληνικά θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο κατά μήκος των ελληνικών νησιών»; Θέλουμε καθαρές κουβέντες. Τα μισόλογα δεν  μας ικανοποιούν.

Θ. 

Δύσκολη υπόθεση…

 Παρουσιάστηκε στα Γιάννενα το σχέδιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Ηπείρου, το οποίο αφορά στην ανάδειξη και προστασία του ιστορικού Σουλίου. Όμως, είναι μακρύς ακόμη και δύσκολος ο δρόμος, καθώς χρειάζεται, με βάση το σχέδιο, να εκπονηθούν συγκεκριμένες μελέτες, οι οποίες να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, που πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά... Είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις στην περιοχή, έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια, ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. 

H.M.

Χειροποίητες αγιογραφίες…

 Πάνω σε μία εντυπωσιακή συλλογή από χειροποίητες αγιογραφίες πέφτει αυτές τις ημέρες όποιος εισέρχεται στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για έκθεση που έχει φιλοτεχνήσει και παρουσιάζει ενόψει Πάσχα η ομάδα «Η Σκυτάλη», την οποία απαρτίζουν φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη του πατρός Ηλία Χρυσοσπάθη, αγιογράφου – εφημέριου στο Μονοδένδρι Ζαγορίου. Σκοπός της ομάδας είναι η καταπολέμηση των τυποποιημένων θρησκευτικών εικόνων και η διάδοση γνήσιων αγιογραφιών και τα έσοδα από την πώληση των χειροποίητων αυτών έργων υποστηρίζουν οικονομικά και εκπαιδευτικά δεκάδες φοιτητές - αγιογράφους στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας! Αξίζει λοιπόν να περάσετε μία βόλτα από την Περιφέρεια…

Κ.Α.

Αυτά υπόσχονται…

Για τη νέα τετραετία η ΝΔ υπόσχεται μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερες αποδοχές και περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Πάντως, αυτή η κυβέρνηση αν και αντιμετώπισε μύρια όσα προβλήματα κατάφερε να επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα λόγων και έργων και ίσως να μπορούμε να την εμπιστευθούμε. Αν μας εξαπατήσει και αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά. Όλοι οι προκάτοχοί της έπαιξαν σε βάρος μας και προς όφελός τους. Πάντως, η σύγκριση των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Τσίπρα μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα στοιχεία όσο κι αν αγωνίζεται η αντιπολίτευση να …διαγράψει τα πεπραγμένα της και να εμφανιστεί ως από μηχανής Θεός που θα ανατρέψει όλα τα κακώς κείμενα. Ο πολιτικός του «καρεκλοπόλεμου» μόνο με καρέκλες ασχολείται!

Σε δύσκολες εποχές!

 Η ψηφιακή επανάσταση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Κήρυξαν έναν ψηφιακό ανένδοτο οι Μητσοτάκης και Πιερρακάκης με στόχο να εξοντώσουν τη γραφειοκρατία για να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων πιο εύκολη. Και το κατάφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το «είπαμε, το κάναμε»! Και από την αντιπολίτευση ούτε ένας καλός λόγος… Απέφυγαν την οποιαδήποτε κρητική. Ίσως είναι δύσκολο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιληφθεί και να αξιολογήσει τη νέα κατάσταση. Έμεινε σ’ αυτά που γνωρίζει… Και αυτά πηγαίνουν αρκετά πίσω, τότε που έκανε αισθητή την παρουσία του πετώντας καρέκλες στις πισίνες και διαλαλώντας το ιστορικό «να καεί το… η Βουλή». Ήταν τυχερός που ο Κωνσταντόπουλος έβαλε πλάτη για να του δώσουν πτυχίο!

Συγκεκριμένα σχέδια…

 Το «καράβι» δεν πλέει ακυβέρνητο… Τα σχέδια του πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι ξέρει που βαδίζει: «Αύξηση των εισοδημάτων, εκσυγχρονισμός του κράτους, πόλεμος με τις χρόνιες παθογένειες, στήριξη του ΕΣΥ και των νέων, αλλαγή του περιβόητου άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αξιοκρατικά κριτήρια στη στελέχωση των ΔΕΚΟ, των κρατικών οργανισμών, οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη… Όλα όσα «αράχνιαζαν» τώρα «ξεσκονίζονται»! Όσο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αυτή είναι πονεμένη ιστορία για τη χώρα μας… Πόσοι νέοι σπουδάζουν στα μη κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου και άλλων χωρών και πόσοι επιστήμονες προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους. Κατά τα άλλα εμείς πολεμάμε την ίδρυσή τους στη χώρα μας…

Πώς θα βελτιωθούμε;

 Μεγάλο ελληνικό πρόβλημα! «Ποιος θα αξιολογεί ποιόν» και «δεν θέλουμε αξιολόγηση»! Γιατί κάποιοι αποφεύγουν την αξιολόγηση όπως ο διάβολος το λιβάνι; Και πώς θα μάθουμε πού πατάμε και πού πάμε; Πώς θα γίνουμε καλύτεροι; Και οι αξιολογούντες, ποια προσόντα χρειάζεται να έχουν για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε οι προσφερόμενες από το κράτος υπηρεσίες, σε όλους τους τομείς, να είναι οι καλύτερες; Όποιος καταφέρει να λύσει το γρίφο θα κερδίσει ένα ταξίδι σε εξωτικά νησιά… Όλα τα παραπάνω δεν απασχολούν τα ελληνικά κόμματα, ούτε μελετούν νέες μεθόδους που θα «ξαραχνιάσουν» όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες… Αυτά εμμένουν στις γνωστές κρητικές και τις «φαγωμάρες» που δεν μπορούν να προσφέρουν το καλύτερο.

Θεανώ Βλάχου