Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Ναι στο ένα, όχι στο άλλο!

Είχαν υποβληθεί δύο αιτήσεις για αιολικά πάρκα στη Μουργκάνα Φιλιατών. Για το ένα, στη θέση «Πριόνια» εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Για το άλλο, ομαδοποιημένο στις θέσεις «Σταρόδα», «Καμήλα» και «Καστρί», το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε αρνητικά για τη θέση «Σταρόδα», γιατί εκτίμησε ότι θα προκληθεί ζημιά σε παρακείμενο ελληνιστικό οχυρό. Για τις άλλες δύο, όμως θέσεις, αποφάνθηκε θετικά. Έτσι, η Αποκεντρωμένη έβαλε προς το παρόν στο αρχείο την αδειοδότηση του αιολικού πάρκου σ' αυτό το συνολικό χώρο και δεν προχωρά η διαδικασία… 

H.M.

Κόμβοι και Εθνικές…

 Δεν ξέρουμε αν είναι καλοί ή κακοί οι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι στις Εθνικές Οδούς (άλλο εκείνοι εντός των πόλεων), το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να υπάρχει έγκαιρη σήμανση ενημέρωσης των οδηγών που κινούνται συνήθως με αυξημένη ταχύτητα σ’ αυτές για να τη μειώνουν πριν φτάσουν στους κόμβους. Επίσης, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι το τμήμα από τον κόμβο Εγνατίας στην Εθνική Ιωαννίνων – Άρτας μέχρι τον κόμβο της Ιόνιας κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσει δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας όπως έγινε με εκείνο προς τα Γιάννενα ή έστω να διαπλατυνθεί και να γίνει μία διαχωριστική νησίδα στη μέση. Αυτό το θέμα πρέπει να το δει σοβαρά η Περιφέρεια. Πέφτουν πολλά λεφτά στο σημείο αυτό, άρα καλό θα ήταν να υπάρξει και μία συνολική αναβάθμιση του συγκεκριμένου οδικού τμήματος…

Κ.Α.

Τρέχει το νερό…

 Νερά τρέχουν στο οδόστρωμα της οδού Μαυρογιάννη εδώ και ένα μήνα περίπου. Προφανώς υπάρχει κάποια διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης. Παίρνουν περίοικοι στη ΔΕΥΑΙ από τις 8 το πρωί και μέχρι τις 10 το βράδυ, αλλά κανένας να σηκώσει το ακουστικό! Το ίδιο και με το τηλέφωνο του Δημάρχου που επίσης κάλεσαν! Ας το γράψουμε κι εμείς μπας και ενδιαφερθεί κανένας εκεί στη ΔΕΥΑΙ και πάει να δει τι γίνεται. Κρίμα να χάνεται έτσι άσκοπα νερό!

Κ.Α.

Πόσα έργα;

 Αν δεν υπήρχε ο εξ Ανατολών ταραξίας που μας αναγκάζει να ξοδεύουμε τεράστιους πόρους για τους εξοπλισμούς θα είχαν γίνει ακόμη περισσότερα έργα που τα έχουμε ανάγκη και θα καλυτέρευε ακόμη περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο… Ας όψεται!

ΜΑΤ

Κλαίνε κι οδύρονται

 Κλαίνε και οδύρονται οι μεγάλοι στην ηλικία με τις «μεταρρυθμίσεις» στους τραπεζικούς λογαριασμούς… Αδυνατούν να φροντίσουν για τις συναλλαγές τους. Και όσοι έχουν νεότερα μέλη στην οικογένεια κάτι γίνεται… Όσοι όμως είναι μόνοι τους τάχουν χαμένα! Και όχι μόνο δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, αλλά όσο πάνε τα πράγματα θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο…

Θ.

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο…

Τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων επισκέφτηκαν οι καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων Κεφαλληνίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μικρά τμήματα μαθητών και οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Δημοτικού Ραδιοφώνου τους ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού και την δυνατότητα όλων των πολιτών να προβάλλουν τις απόψεις τους. Τους υποδέχτηκε ως καλός οικοδεσπότης ο Πρόεδρος του οργανισμού και Αντιδήμαρχος Νίκος Τσόλης. Ευχάριστο που προτιμήθηκε από ένα σχολείο εκτός Ιωαννίνων να επισκεφτεί το Δημοτ. Ραδιόφωνο και θα ήταν ευχής έργο να πραγματοποιούν επισκέψεις περισσότερα σχολεία της περιοχής μας!

Ν.Γ.

Μεγάλη συμφορά…

Οι διάφορες νοοτροπίες, εμπλεκόμενες και με τα συμφέροντα, αλλάζουν τα δεδομένα. Και όσο κι αν έχει καλές προθέσεις ένας πρωθυπουργός τα εμπόδια που του παρεμβάλουν αλλάζουν το χάρτη… Μεγάλη συμφορά για τον τόπο και για όλους μας. Ιδιαίτερα για μας που πάμε με «το σταυρό στο χέρι»! Και η υπόθεση έχει συνέχεια. Κακή η λειτουργία των κρατικών υποδομών, έλλειψη συντονισμού, κακοδιαχείριση σε όλους τους τομείς και πάει λέγοντας. Και οι ρίζες βρίσκονται πολύ βαθιά χωμένες και όσες προσπάθειες κι αν καταβάλει ο οποιοσδήποτε θελήσει να γιατρέψει τον ασθενή δεν θα τα καταφέρει. Κατάφεραν να έχουν μεγάλη δύναμη εκείνοι που επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτε που τους ξεβολεύει… Και ζουν αυτοί καλύτερα πατώντας πάνω στις θυσίες των πολλών!

Σήμανε ο κώδωνας!

Μήπως το πολύνεκρο νέο δυστύχημα σημάνει επιτέλους και τον κώδωνα του κινδύνου; Μήπως οι νεκροί φωνάζουν «δεν πάει άλλο;» Τους ακούμε; Ήρθε η ώρα να «σαρωθούν» τα απομεινάρια του παρελθόντος αφού πρώτα λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι στη δικαιοσύνη για τις παραλείψεις τους… Δεν είναι εύκολη υπόθεση η «κάθαρση»! Και τελικά αποδεικνύεται ότι όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας έχουν διακριτή και σαφή ευθύνη και αν τώρα δεν αποφασίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να βάλουν το τρένο σε νέα ασφαλή τροχιά όλα θα επαναλαμβάνονται και εμείς θα λέμε ότι πενθούμε. Πενθούν όμως μόνο εκείνοι που έχασαν ή θα χάσουν τους αγαπημένους τους. Οι άλλοι πενθούν «θεωρητικά» και καθένας ανάλογα με αυτά που επιδιώκει παίζει και το παιγνίδι του ως τεθλιμμένος.

Η μεγάλη ληστεία…

 Φαίνεται πώς παίζονταν μεγάλα συμφέροντα στη λειτουργία των τρένων! Εμείς δεν είχαμε την τύχη να σφυρίξει τρένο στην περιοχή μας, παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς μας έδιναν! Αυτές έμεναν στα «αζήτητα»… Κι έτσι δεν γνωρίζουμε στην πράξη πόσο σημαντικό θα ήταν για τις μετακινήσεις μας. Μπορεί, καμία κυβέρνηση να μη σκέφθηκε και την Ήπειρο αλλά όσες κακεντρεχείς δηλώσεις κι αν κάνουν τώρα  τα  κόμματα, ειρωνευόμενα το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη, το τρένο δεν θα φθάσει στην Ήπειρο. Όσο για τις επιλογές στελεχών από αυτή την κυβέρνηση, πήραμε μια γεύση από τη συνέντευξη του Γεραπετρίτη. Πώς σας φάνηκε; Να λοιπόν που δεν είναι μόνο ο Πιερρακάκης που διευκολύνει την καθημερινότητά μας. Στις επιλογές στελεχών ο Μητσοτάκης αριστεύει…

Ποιος πρώτος;

 «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»! Όλοι αυτοί που καθένας για τους δικούς του λόγους «οργίζεται» για το μεγάλο κακό των Τεμπών έχουν  χρέος να κάνουν αναδρομή στις δικές τους πρακτικές προκειμένου να χαράξουν νέες κατευθύνσεις. Και αυτές πρέπει να είναι διακομματικές… Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για κομματικές φαγωμάρες. Όποιος πολιτικός χώρος απέχει, να φύγει από το κοινοβούλιο και να πάρει τα… βουνά! Το κράτος ξοδεύει όχι και λίγους πόρους για τη λειτουργία του κοινοβουλίου και οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τώρα έχει την ευθύνη ο Μητσοτάκης! Αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Η δουλειά πρέπει να γίνεται σωστά και να έχει συνέχεια. Το ράβε - ξήλωνε μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε… Και το κίνητρο; «Η κομματική εμπάθεια»!

Θεανώ Βλάχου