Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Προβληματικό το δίκτυο!

Προβληματικό γενικότερα είναι το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Κόνιτσας, γι’ αυτό και οι συνεχείς διακοπές ρεύματος που αντιμετωπίζουν κάποια από τα χωριά της περιοχής. Μιλώντας χθες σχετικά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τη Βίκυ Μιχέλη ο Δήμαρχος Νίκος Εξάρχου υπενθύμισε ότι οι κολώνες και τα καλώδια μπήκαν στη δεκαετία του ‘60, όταν η περιοχή είχε μόνο χωράφια. Σήμερα, στη θέση τους έχουν γίνει πυκνά δάση και σε συνδυασμό με τον καιρό, προκύπτουν τα προβλήματα! Σύμφωνοι, αλλά και ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να φροντίζει συνεχώς το δίκτυό του. Σκέψου π.χ. τι ζημιά παθαίνουν οι επαγγελματίες της εστίασης στο Δίστρατο με το να μένουν χωρίς ρεύμα τα Σαββατοκύριακα που φτάνουν επισκέπτες στην περιοχή για να πάνε για σκι στη Βασιλίτσα…

Κ.Α.

Διαχρονική προσφορά…

 Την αξίζει ο Ελευθέριος Γείτονας κάθε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στα γράμματα και τις τέχνες η οποία είναι και μακρά και πολύπλευρη. Ιδρυτής και γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στη Βάρη Αττικής, δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται και να προσφέρει με όποιο τρόπο μπορεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ήπειρο. Δικαιολογημένα λοιπόν τον τίμησε χθες στην Αθήνα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοδενδρίου «Αφοί Ριζάρη». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοδενδρίου τον ευχαρίστησαν και για τις ιδέες και τις προσφορές του στο Μονοδένδρι, τόπο που αγαπάει και εκτιμάει ιδιαίτερα. Από τη στήλη συγχαρητήρια στον Σύλλογο για την πρωτοβουλία να τιμήσει έναν τόσο σημαντικό Ηπειρώτη!

Κ.Α.

Παρουσίες…

 Κανονικά έγινε την περασμένη Κυριακή η προγραμματισμένη ομιλία της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνας Καλογιάννη, στο ξενοδοχείο «Du Lac», ενώ την ίδια προλόγισε ο ιατρός Γιάννης Γιαννακάκης. Απουσίαζαν από την ομιλία οι βουλευτές λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ωστόσο δύο παρουσίες προκάλεσαν αίσθηση. Ο λόγος για τον πρ. δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρο Νάτση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έλαβαν μόνο οι συγκεκριμένοι πρόσκληση να δώσουν το «παρών» αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Αν γινόταν η ομιλία σε άλλη χρονική στιγμή και πήγαιναν και εκπρόσωποι των υπόλοιπων παρατάξεων, θα μιλούσαμε για κορυφαία στιγμή πολιτικού πολιτισμού!

Α.

Αναγκαία βελτίωση…

 Ο δρόμος από το Ζάλογγο προς τη Βερενίκη δεν ήταν σε καλή κατάσταση από χρόνια, γιατί είχε υποστεί φθορά. Έτσι, η Περιφέρεια Ηπείρου τον ασφαλτόστρωσε, κάτι που οπωσδήποτε χρειαζόταν. Με εξαίρεση το Άνω και το Κάτω Ζάλογγο, που και αυτά φθίνουν πληθυσμιακά, τα υπόλοιπα χωριά, Φτέρη, Δοβλά, Βερενίκη δεν έχουν πολλούς κατοίκους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο η άνετη και ασφαλής δυνατότητα πρόσβασης σε μια περιοχή, που είναι σχετικά δύσβατη και ορεινή, είναι βασική προϋπόθεση ώστε να μη σβήσουν από το χάρτη τα μικρά χωριά... 

H.M.

Μας υποτιμούν!

Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα από τοπικό κανάλι μιλούσε με αποστροφή περί κομματοκρατίας, πελατοκρατίας κλπ.! Ποιοι ήταν οι πρώτοι διδάξαντες; Ο κομματικός στρατός του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα! Γι’ αυτό, πρώτα αυτοκριτική και μετά οδηγίες προς ναυτιλωμένους, αλλιώς χάνουν την αξιοπιστία τους… Θα χρειαστεί χρόνος και πολλή δουλειά από όλους για να αλλάξουν τέτοιες νοοτροπίες!

ΜΑΤ

Όχι τόσο μακριά… 

 Γιατί να πάμε στα Τέμπη για να μιλήσουμε για προχειρότητες; Σε κεντρικότατο σημείο της πόλης μας, στην Πλατεία Πάργης, θα δεις «λιμνούλες», ρυάκια, σαμάρια, λακκούβες σκόρπια χαλίκια!.. Τα είδε κανένας «υπεύθυνος»; Αλλά πού να βρεθεί; Απ’ τα γραφεία τους δεν έχουν «ορατότητα»!

Θ.

Μερίδια ευθύνης…

 Όλα τα κόμματα που μας κυβέρνησαν έχουν μερίδιο ευθύνης για τα κακώς κείμενα στον τόπο μας. Από θητεία σε θητεία τα πράγματα γινόταν χειρότερα… Το ότι κάθε νέα κυβέρνηση υποτίθεται ότι προσπαθούσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα των προκατόχων της αυτό, τελικά, δεν απέδωσε καρπούς και τα πράγματα έμεναν τα ίδια και ίσως και χειρότερα. Όλοι τους έβαλαν από ένα λιθαράκι σ’ αυτά που σήμερα χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτα… Τι σημασία έχει αν τώρα συζητιέται το «ξεπούλημα» της Τρενοσέ στους Ιταλούς από τον Τσίπρα ή ότι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πήρε βαγόνι τρένου και το έφερε στο χωριό του, ποιος ξέρει για ποια χρήση. Το αποτέλεσμα δεν τιμά όλους όσους έπαιρναν τις αποφάσεις. Όλοι τους έκαναν αυτή τη δουλειά απολαμβάνοντας και πάμπολλα προνόμια.

Στο μη χειρότερα!

 Και για να ξελασπώσουμε θα χρειαστεί πολλή δουλειά επάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο αλλά και αλλαγή αντιλήψεων από εκείνους που κάνουν κριτική απ’ έξω απ’ το χορό… Εκ πρώτης όψεως όλα δείχνουν ακατόρθωτα λόγω της ήδη διαμορφωμένης κατάστασης στις σχέσεις ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων. Τους ακούς να συζητούν και νομίζεις ότι κρίνουν καταστάσεις μιας άλλης χώρας και όχι της δικής τους για την οποία έχουν μερίδιο ευθύνης στην κακοοργάνωση. Για όσο ακόμη οι περισσότεροι εκπρόσωποί μας θα έχουν αυτή την ιδιοκτησιακή και επιπόλαιη αντίληψη θα εξακολουθούν να οδηγούνται σε λαθεμένες επιλογές. Και είναι τόσα τα κακώς κείμενα που δεν ξέρω αν θα καταφέρει αυτή ή κάποια άλλη κυβέρνηση να τα αλλάξει και να βάλει το τρένο σε σταθερή τροχιά… 

Ούτε απλή προσέγγιση!

 Δεν τους άκουσα ούτε μία φορά να συμφωνούν για κάτι που σίγουρα χρειάζεται αναμόρφωση. Κι αν λόγω κομματικής εμπάθειας δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στα απλά και απολύτως αναγκαία πώς να ελπίσουμε ότι θα συμπράξουν στις μεγάλες ανατροπές της πλήρους αναδιοργάνωσης όλων των υπηρεσιών που λειτουργούν στη χώρα μας… Γιατί, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο χρειάζονται ΟΛΕΣ επανίδρυση. Κι αν υπολογίσεις και τις αντιδράσεις όσων «βολεμένων» θα ξεβολεύονται, τότε στη δική μας γενιά δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε κάτι καλύτερο. Το «τρένο» θα συνεχίσει να κάνει τη διαδρομή του με στάσεις και «ατυχήματα» και τα πράγματα θα εξακολουθούν να παραμένουν ίδια και ποιος ξέρει ίσως και χειρότερα ανάλογα με το ποιοι θα είναι στο τιμόνι… 

Τι να περιμένεις…

Σε μια χώρα που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε ούτε στο σεβασμό των κτηρίων και καθένας μπορεί να βάφει τους τοίχους και να εκφράζει τις απόψεις του με τέτοιες ασχήμιες, αλλά και η έλλειψη σεβασμού στις προτομές ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας, τότε τι καλό να περιμένουμε από εκείνους που μας εκπροσωπούν στη Βουλή; Και αυτοί είναι μέλη της δικής μας κοινωνίας και έχουν τα προτερήματα και τα ελαττώματα όλων μας… Δύσκολο να ξεχωρίσουν και να συμπράξουν σε κοινές δράσεις προκειμένου οι ανατροπές που θα προκύψουν να μας οδηγήσουν στο καλύτερο. Εκτός κι αν το τραγικό δυστύχημα τα αλλάξει όλα! Αλλά πολύ αμφιβάλω… Σε λίγο καιρό όλα θα ξεχαστούν και θα μείνει ο πόνος εκείνων που έχασαν τους ανθρώπους τους.

Θεανώ Βλάχου