Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Δεν αρκούν οι προθέσεις…

 Η υπόθεση με την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου θα πρέπει να προβληματίσει για την κατάληξη όσων κατά καιρούς αιτημάτων υποβάλλονται για διάφορα ζητήματα, ιδιαίτερα με την απαίτηση «ή όλα ή τίποτα»! Γιατί, αν δεν λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικές συνθήκες, κλπ., είναι βέβαιο ότι τελικά «δεν θα πάρουμε τίποτε» και θα ξανασυζητάμε για το ίδιο θέμα και μετά από 15 - 20 χρόνια. Πάνω - κάτω την ίδια θέση με τον Στ. Καλογιάννη για το Βελισσάριο διατύπωσε και ο Γιώργος Ζάψας για το Γιάννενα - Κακαβιά: Αν δεν γίνει τετράιχνος, να μην δεχτούμε το έργο όπως δημοπρατήθηκε, πρότεινε. Και μέχρι να γίνει τετράιχνος, ποιός ζει και ποιός «επιβιώνει» από τον σημερινό ακατάλληλο και ανοιχτό σε κάθε αγριογούρουνο δρόμο. Καλές μεν οι προθέσεις, όμως από μόνες τους λύσεις δεν δίνουν…

Ν.

Εύσημα για την έρευνα…

Εύσημα απένειμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το υψηλό επίπεδο του ερευνητικού έργου που παράγει, ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος επισκέφθηκε το Ίδρυμα, συναντήθηκε με τις Πρυτανικές Αρχές και ξεναγήθηκε στα εργαστήριά του. 

Όπως είπε, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ έχει οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενώ είναι σημαντική διαδικασία και για τα ίδια τα Πανεπιστήμια αφού μέσω της έρευνας παράγεται καινοτομία! Όσον αφορά, πάντως, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο κ. Ταραντίλης απλά επιβεβαίωσε αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στην έρευνα κι αυτό χάρη στο εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό του!

Α.

Άλλες εποχές…

 Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 2010, πριν δώδεκα και πλέον χρόνια δηλαδή, όταν άρχιζε σιγά - σιγά να αναπτύσσεται η κρουαζιέρα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας. Το κρουαζιερόπλοιο «Bremen» της εταιρείας Hapag- Lloyd, μεταφέροντας 150 περίπου εκδρομείς έφτανε στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα και η υποδοχή του ήταν θερμή, με τοπικά εδέσματα και χορούς, αλλά και προσφορά δώρων στους τουρίστες (φωτό). Ο χρόνος κύλησε, μεσολάβησαν πολλά γεγονότα, και η κρουαζιέρα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε πτώση. Δυστυχώς…

H.M.

Ποια δημοκρατία;

 «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης;» αναφωνεί ο Τσίπρας. Σε ποια δημοκρατία αναφέρεται; Σ’ αυτή που «οραματίζεται» εκείνος; Καλύτερα να μας λείπει! Η Δημοκρατία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην εφαρμογή της και ειδικά εκείνος δεν είναι σε θέση ούτε να τα αξιολογήσει ούτε να τα εφαρμόσει… Ο πρωθυπουργός του 2015, πήρε το Βραβείο του προχειρολόγου και του αναποτελεσματικού. Και από κοντά ο δικός του ο Σπίρτζης που μας φοβερίζει ότι «θα πάρουν την εξουσία είτε με το καλό, είτε με τη βία…»!

ΜΑΤ

Ελκυστικός προορισμός…

Η κυβέρνηση κάνει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για μεγάλους επενδυτές. Πάει εκείνη η εποχή που έφευγαν οι επενδυτές από τη χώρα μας και δημιουργούσαν θέσεις εργασίας σε γειτονικούς λαούς. Και η αγορά στέγης στην Ελλάδα από συνταξιούχους άλλων χωρών είναι μία επιπλέον τόνωση της οικονομίας μας. Εδώ θα διαθέσουν τα κεφάλαιά τους, εδώ θα ξοδέψουν και τις συντάξεις τους… Το ιδεώδες κλίμα στη χώρα μας βοηθάει κατοίκους βόρειων χωρών να κάνουν το μεγάλο βήμα!

Θ

 Σε μαύρο χάλι!

Δεν πρόλαβαν να μπουν τα νέα μεταλλικά πλαίσια όπου αναρτώνται αγγελτήρια κηδειών και μνημοσύνων και, προτού… στεγνώσει το μελάνι της στήλης η οποία έγραφε ότι είναι καλαίσθητα και πως μ’ αυτά θα μπει μία τάξη στην πόλη, η εικόνα άλλαξε άρδην! Τα πλαίσια έχουν πλέον το μαύρο τους το χάλι, καθώς ο καθένας κολλάει και ξεκολλάει άτσαλα τα αγγελτήρια, με αποτέλεσμα να μένουν πάνω τους ένα σωρό υπολείμματα (φωτό)! Την επισήμανση έκανε φίλος αναγνώστης τονίζοντας πως υπάρχει για το κόλλημα ειδική γόμα που δεν αφήνει σημάδια. Καλά τα λέει ο ίδιος, αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για μας σ’ αυτήν εδώ την πόλη!

Κ.Α.

Δεν… αγάπησε!

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αγάπησε την «καρέκλα» της εξουσίας! Όχι μόνο την αγάπησε αλλά έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες σε όλη την πορεία του στην πολιτική για να την κερδίσει. Άλλα λέει και άλλα αποδεικνύει με τις πρακτικές του. Ουδέποτε ταυτίστηκαν τα λόγια με τα έργα του… Κάποτε ισχυρίστηκε ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού και αν τότε το δημοψήφισμα δεν έβγαινε «ΟΧΙ» ο ίδιος θα παραιτούνταν! Το ΟΧΙ δεν έφθασε μέχρι τις Βρυξέλλες από όπου ο Τσίπρας επέστρεψε με ένα μνημόνιο χειρότερο από κάθε προηγούμενο. Και για τον ΕΝΦΙΑ έλεγε ότι είναι ένας παράλογος φόρος που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται, όμως μας τον φόρεσε καπάκι τα χρόνια που κυβερνούσε, ενώ κατήργησε το ΕΚΑΣ των μη προνομιούχων στερώντας τους τον επιούσιο.

Τσιπραίικες ανακρίβειες…

Πριν «ενθρονιστεί» στο Μέγαρο Μαξίμου καλούσε τους Σαμαρά και Βενιζέλο να μη διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά ο ίδιος νομοθέτησε την ηλεκτρονική διεξαγωγή των πλειστηριασμών για να αποφύγει τις αντιδράσεις όσων στήριζαν τους θιγόμενους πολίτες. Και τελικά επέβαλε την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών, ενώ η κομματική του εφημερίδα χαιρόταν που θα τιμωρούνταν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές»! Οι εμπειρίες των Στρατούλη - Λαφαζάνη είναι νωπές. Όσο για τη δήλωση «καμία μείωση στις συντάξεις - πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», πήγε στράφι και αυτή. Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ιστορικός. Όσοι τον γεύτηκαν δεν τον ξέχασαν. Καμία συνέπεια στα λόγια και στα έργα του! 

«Προίκα» η ασυνέπεια!

 Αυτός ο πολιτικός άλλα λέει και άλλα κάνει στην πράξη όταν έχει την ευκαιρία! Το κακό είναι ότι νομίζει πως οι πρακτικές του διαγράφονται και δεν τις θυμούνται οι Έλληνες… Έλα όμως που έχουμε και μνήμη και κρίση και μπορούμε να διακρίνουμε ποιος μας «δουλεύει» και  έχει προίκα του την ασυνέπεια. Ένα από τα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο εκλογικός νόμος… Δικό του είναι και αυτό το… επίτευγμα. Με την πρώτη κάλπη θα βγάζουμε τα ποσοστά των κομμάτων και τη σειρά τους και με τη δεύτερη κυβέρνηση! Λεφτά πεταμένα στο βρόντο και ακυβερνησία σε δύσκολη περίοδο με τους γείτονες που ξεσάλωσαν. Πώς θα μπορούσε να προσφέρει κάτι καλό στον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ για όσο θα έχει αρχηγό τον Τσίπρα; Όπου βάζει το χέρι του στο χαλασμό παραπέμπει!

Θα μονομαχήσουν…

 Τσίπρας και Ανδρουλάκης επιδίδονται σε αγώνα προβολής των προφίλ τους. Στόχος τους να αποδείξουν ποιος έχει το διεθνές κύρος ενός ηγέτη της κεντροαριστεράς… Αν θα μονομαχήσουν και σε κάποιο αλώνι θα το μάθουμε. Δεν ξέρω πώς δέχεται ο Ανδρουλάκης να παρίσταται ο Τσίπρας στις συνελεύσεις των σοσιαλιστών της Ευρώπης έστω και ως παρατηρητής! Τι θα πει «παρατηρητής»; Τους ελέγχει αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή παίρνει ιδέες για να τους κάνει αντιπολίτευση; Ακόμη και τα θέματα του Έβρου τα διαχειρίζονται με επιπολαιότητα. Κάποιοι ζήτησαν συγνώμη για την παραπληροφόρηση που είχαν, όπως το SPIEGEL ενώ οι Σπίρτζης και ΣΙΑ συνεχίζουν να συκοφαντούν τη χώρα μας με την υπόθεση των προσφύγων στον Έβρο.

Θεανώ Βλάχου