Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

«Σπάσε τη σιωπή»!

«Σπάσε τη σιωπή» είναι το μήνυμα που θα πρέπει να περάσει προς όλες τις γυναίκες που καθημερινά υφίστανται βία, αλλά φοβούνται να μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές. Γιατί μόνο τότε θα μπει τέλος στο μαρτύριό τους. Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλειά τους από οποιονδήποτε να μιλήσουν ανοιχτά! Να καταγγείλουν αυτό που βιώνουν και να γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί θα είναι εκεί μαζί τους για να τις υποστηρίξουν ψυχικά, ηθικά, αλλά και πρακτικά! Για το σκοπό αυτό εξάλλου, λειτουργούν 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (το ένα στα Γιάννενα), τα οποία - σύμφωνα με τον υπουργό - μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 τέτοιου είδους υποθέσεις! Και στην περιοχή μας, όπως τονίστηκε στην πρόσφατη εκδήλωση της «Σχεδία», από την έναρξη λειτουργίας του παρατηρείται αύξηση των καταγγελλόμενων περιστατικών. Επειδή πρόκειται για ένα φαινόμενο που δυστυχώς στη σημερινή εποχή παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, Πολιτεία, φορείς, αλλά και κοινωνία θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και να είναι σε εγρήγορση συνεχώς! 

Ε.

Βουλή ή Περιφέρεια;

Θέμα συζήτησης και προβληματισμού στη Βουλή ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές (και υπουργούς) ήταν εάν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι ή όχι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές όσοι σημερινοί αντιπεριφερειάρχες το επιθυμήσουν, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη. Όπως αναφέρεται, ορισμένοι βουλευτές υποστήριζαν πώς επειδή οι βουλευτικές προηγούνται των περιφερειακών, σε περίπτωση που ο αντιπεριφερειάρχης αποτύχει να εκλεγεί, τότε δεν θα μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές. Πάντως θα είναι απίθανο να μην κατέβουν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στις βουλευτικές. Όπως και να’ χει, θα είναι υπολογίσιμοι αντίπαλοι στο κυνήγι του σταυρού για τους νυν βουλευτές!

Ν.Γ.

Προκλητική ενέργεια…

Παλαιότερα, δήμαρχος των Ιωαννίνων, κατήργησε το όνομα του Κωνσταντίνου του Ελευθερωτού στην πλατεία μπροστά στη Μεραρχία και της έδωσε το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου… Η ιστορία ήταν γνωστή. Σ’ αυτή τη θέση ο Τούρκος ηγεμόνας παρέδωσε την πόλη μας στον Κωνσταντίνο… Γιατί δεν αντέδρασε το Δημοτικό Συμβούλιο; Πάντως, είναι πρόκληση η πινακίδα με το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, να βρίσκεται στον τοίχο του Δημαρχείου. Και δίπλα σ’ ένα μικρό δρομάκι, με τρία καταστήματα, το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου… Η κομματική εμπάθεια παράγει «τέρατα»! Ας διορθώσουν το ατόπημα…

Θ.

Πλήθος κόσμου!

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε φέτος ο εορτασμός στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στα Ιωάννινα (Μετόχιον της Ιεράς Μονής Σινά). Εσπερινός και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, ενώ παραμονή της εορτής έγινε και η περιφορά της εικόνας της Αγίας Αικατερίνης. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών παραμονή και ανήμερα της εορτής. Οι εικόνες μάλιστα με τόσο κόσμο θύμισαν εποχές προ πανδημίας, μιας και τις δυο προηγούμενες χρονιές είχαν τηρηθεί τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Από τη στήλη χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και σε μία από τις ιστορικές γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων.

Σύγχρονος ευεργέτης…

Με μια σεμνή εκδήλωση - αφιέρωμα τιμήθηκε ο συμπατριώτης μας ευεργέτης Ιωάννης Καμπέρης στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ίδρυμα Ελληνικής Ευεργεσίας της Διασποράς σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωοδόχου και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Για τον ευεργέτη μίλησαν με συγκινητικά λόγια η Λουκία Τζιάλλα του «Ηπ. Αγώνα» και ο Χάρης Λεοντάρης φιλόλογος – συγγραφέας, τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.». Ο Ιωάννης Καμπέρης είναι σύγχρονος ευεργέτης, γεγονός, που δείχνει ότι η ευεργεσία είναι πάντοτε το αιτούμενο και ζητούμενο. Αξίζει να θυμόμαστε την προσφορά των ευεργετών, γιατί με τις δωρεές του συνετέλεσαν ώστε ο τόπος να αναπτυχθεί και να ξεφύγει από τη μιζέρια. Εξάλλου διαχρονικά παρακινούν με το παράδειγμά τους όλους μας στην προσφορά. 

Η.Μ.

Αυτό θα αποφασίσει;

 Αφού «μαγείρεψε» τις καταστάσεις κατά την κρίση του ο Νίκος Παππάς, τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων! Θα αποφασίσει «ειδικό δικαστήριο» για την ενοχή ή την απαλλαγή του… Και εμείς ρωτάμε: Γιατί τα όποια «αμαρτήματα των πολιτικών, εκδικάζονται σε «ειδικά δικαστήρια» και δεν έχουν την τύχη όλων των Ελλήνων πολιτών; Δεν κρίνονται κατάλληλα τα απλά δικαστήρια για να πάρουν αποφάσεις για το αν παρανόμησαν ή όχι οι πολιτικοί;

ΜΑΤ

Από τον Άννα στον Καϊάφα…

Το ότι έριχνε ο ένας στον άλλο τις ευθύνες στη χώρα μας, πόσο βοήθησε να εξελιχθούν ομαλά οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κράτος και να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα; Το βαρύ έργο έπεσε και αυτό στις πλάτες του σημερινού πρωθυπουργού, αφού κανένας προκάτοχός του δεν ασχολήθηκε με τέτοιες μικρολεπτομέρειες. Η δημιουργία εθνικού Συμβουλίου πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που για πρώτη φορά θα καταγράφει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα έχει ο κάθε φορέας, ελπίζουμε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία. Και αφού ερευνηθούν όλα τα δεδομένα, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις που ταλαιπωρούν υπαλλήλους και πολίτες, τότε ίσως και βγούμε και εμείς στο ξέφωτο. Και όλα αυτά θέλουν πολλή δουλειά… Μέχρι τώρα, δεν είχε βρεθεί εθελοντής για να την κάνει!

Ποιους ξεβολεύει;

Το έργο που σχεδίασε και τμηματικά εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι κάποιους θα «ξεβολέψει»! Πρώτοι απ’ όλους είναι οι γραφειοκράτες των υπουργείων που χάθηκαν ανάμεσα στις στοίβες των φακέλων, φροντίζοντας να… χρονίζουν οι αποφάσεις και ταλαιπωρώντας κάθε συναλλασσόμενο με το κράτος, αλλά δικαιολογούσε και τη δική τους παρουσία σε κρατική υπηρεσία που παίρνει αποφάσεις. Οι όποιες πρωτοβουλίες θα ενοχλήσουν τους «βολεμένους» που με τη σειρά τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συκοφαντήσουν την προσπάθεια. Λέτε να είναι τυχαία η δυσφημιστική καμπάνια πρώτα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μετά κάθε βολεμένου, που ξεβολεύεται εναντίον ποιου άλλου; Του Έλληνα πρωθυπουργού που αγωνίζεται να τα εκσυγχρονίσει ΟΛΑ…

Έχει πολλές απορίες…

 Δεν φαίνεται να είχε την ευκαιρία ο Τσίπρας να εκπαιδευτεί σε θέματα οργάνωσης μιας χώρας, γι’ αυτό κάθε Δευτέρα στις 6 μ.μ. καταθέτει και από μία ερώτηση στη Βουλή. Τι να υποθέσουμε; Έχει τόσες απορίες και θέλει να μάθει, ή αγωνίζεται για να μη κηρυχθεί σε αφάνεια; Αν θέλει να μάθει ας παρακολουθήσει το έργο του Μητσοτάκη και των Δένδια, Χατζηδάκη, Πιερρακάκη κλπ. και μπορεί να… εκπαιδευτεί για την πιθανότητα να αναλάβει κάποτε υψηλά καθήκοντα, αν βέβαια μέχρι τότε δεν βρουν άλλον, καλύτερο, για αρχηγό στο ΣΥΡΙΖΑ… Πάντως, αυτή η κυβερνητική θητεία, εμφάνισε πλείστα όσα δυσκολοδιαχείριστα προβλήματα και πιστεύουμε ότι πρώτος απ’ όλους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφωνεί «αποτάσσω το σατανά»! Στα λόγια έχει μεγάλη έφεση… Στα έργα σκοντάφτει!

Κρύβει εμπάθεια!

 Η δήλωση δημοσιογράφου ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι κανονικός πολιτικός, δείχνει μεγάλη εμπάθεια… Δεν ξέρω τι τους χάλασε ο πρωθυπουργός με το έργο του και την πλήρη αναδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιοι ξεβολεύτηκαν… Όπως οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, για παράδειγμα, που κρατούσαν για χρόνια στα συρτάρια τις συντάξεις! Οι «κανονικοί πολιτικοί» που τους δώσαμε την ευθύνη να αποφασίζουν για μας τι ακριβώς έκαναν; Πώς βρεθήκαμε σε τέτοια οργανωτική υστέρηση; Γιατί δεν εκσυγχρονίζονταν οι δομές του κράτους; Κι αν κάνει πίσω ο Κυριάκος τότε; Θα πέσουμε πάλι στην ανοργανωσιά και στις μεγάλες ταλαιπωρίες κάθε φορά που έχουμε ανάγκη από κάποια συναλλαγή με το κράτος; Αν δεν γίνει κάτι τώρα, δεν θα γίνει ΠΟΤΕ…

Θεανώ Βλάχου