Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Γυναικεία υπόθεση!

 Τους νέους  Διευθυντές Εκπαίδευσης ανά νομό  ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας με τη θητεία τους να λήγει στις 31 Ιουλίου 2026. Στα Γιάννενα νέα Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η Μαρία Γιαννακού και της Δευτεροβάθμιας η Σταματούλα Λογοθέτη. Η πρώτη ήταν, μεταξύ άλλων, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου και πρώην νομαρχιακή σύμβουλος, ενώ η δεύτερη φιλόλογος και διευθύντρια σε Γυμνάσιο της περιοχής. Πάντως, το γυναικείο στοιχείο επικράτησε και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Με εξαίρεση τη Διεύθυνση Β/βάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας που τοποθετήθηκε ο Β. Μητσιώνης και της Α/βάθμιας Πρέβεζας που τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Ηλίας, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στους Νομούς της Ηπείρου επικρατεί το γυναικείο στοιχείο. Ανεξαρτήτως του φύλου, όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος!

Ν.Γ.

Χρειάζεται καθαρισμός!

 Σε λίγα χρόνια η σύνθεση του δασυλλίου της πόλης θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, καθώς φύτρωσαν και μεγαλώνουν κι άλλες ποικιλίες δένδρων όπως δρυς, κουτσουπιές κ.α. Με αυτά πρόβλημα δεν θα υπάρξει, με τα πουρνάρια όμως δεν συμβαίνει το ίδιο γιατί πρόκειται για είδος που αναπτύσσεται και διασπείρεται πολύ γρήγορα και αποτελεί «πυριτιδαποθήκη» σε περιπτώσεις φωτιάς. Γι’ αυτό δασικές υπηρεσίες ή και ο Δήμος θα πρέπει να τα καθαρίσει όσο είναι νωρίς...

Ν.

Τότε και τώρα...

 Εκτός από τα σχόλια για τις μουσικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης, υπάρχουν κι αρκετά για την ανακαίνιση που έγινε εντός του ναού, με τις απόψεις να διίστανται εάν και κατά πόσο αυτές συνδέονται με την παραδοσιακή και ιστορική εικόνα του. Οι εσωτερικές αλλαγές έγιναν -είναι αλήθεια- χωρίς αντιδράσεις ή ενστάσεις. Πάνε άλλωστε οι εποχές που οι πιστοί ενορίτες εναντιώνονταν στα σχέδια της Μητρόπολης για κάποιο έργο σε εκκλησία. Όπως επί μακαριστού Θεόκλητου, που είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, όταν είχε θελήσει να δημιουργήσει στον περίβολο της Αγίας Μαρίνης Πνευματικό Κέντρο. Το τι είχε ακούσει τότε ο Θεόκλητος, ανήμερα της εορτής της Αγίας αποχωρώντας από τον Ιερό Ναό, ακόμη τα θυμούνται οι μεγαλύτερης ηλικίας ενορίτες...

Ν.

Μη μας απογοητεύεις…

 «Πολλά λόγια χωρίς στρατηγικές»… δήλωσε ο Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο! Γιατί κλείνει τα μάτια εκθέτοντας και τον εαυτό του; Δεν μπορεί να μην αντιλήφθηκε τις μεγάλες παρεμβάσεις που γίνονται στην οργάνωση και λειτουργία της σκουριασμένης από χρόνια δημόσια διοίκησης… Ούτε μπορεί να αγνοήσει κάτω από ποιες συνθήκες υλοποιούνται τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης… Για να σε πιστέψουν οι πολίτες, οφείλεις να κάνεις αντικειμενική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες, ίσως και καλύτερες προτάσεις…

Θ.

Να μην αλλάξει τίποτε!..

 Ακούγονται επαινετικά σχόλια για τους αποφοίτους γνωστών ΑΕΙ της Αμερικής… Και όταν κάποιος υπουργός Παιδείας στην Ελλάδα, και η σημερινή, προσπαθούν κάτι να αλλάξουν ώστε να γίνουν πιο σύγχρονα και στη χώρα μας, τα γνωστά παπαγαλάκια επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια: «Να μην αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα… Τι φοβούνται τελικά; Πάντως στην Αμερική ούτε έχτισαν φοιτητές την πόρτα του πρύτανη,  ούτε έβαψαν με μπογιές τους τοίχους των ΑΕΙ, ούτε κατέλαβαν χώρους των ΑΕΙ για τη φύλαξη «πολεμοφοδίων»!

ΜΑΤ

Και μία δεντροκκλησιά!

Τη μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Οι εκκλησίες του Αι-Λια έχουν χτιστεί σε κορυφές λόφων και βουνών, καθώς με βάση τη λαϊκή παράδοση, τον Προφήτη τον έπνιγε η θάλασσα και προτίμησε το βουνό. Πάντως, στα Κυπαρίσσια των Μουζακαίων του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκεται σε πεδιάδα ένα ξωκκλήσι το Αι-Λια.  Να σημειωθεί πώς πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε στο προαύλιο μία δεντροκκλησιά που μαγνητίζει τα βλέμματα ντόπιων και επισκεπτών. Πάντως, μετά από τρία χρόνια θα γίνει σήμερα το ημερήσιο πανηγύρι στο προαύλιο του Ναού!

Ν.Γ.

Μηδενιστική αντιπολίτευση…

Καμία εποικοδομητική κριτική από την  αντιπολίτευση! Δεν ξέρουν τι να πουν; Ούτε έλεγχο ασκούν, ούτε αντιπροτάσεις κάνουν επάνω σε συγκεκριμένα θέματα, με σκοπό να γίνει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ήδη εκπονείται και προχωράει… Όσο για εκείνους που φαγώθηκαν για να πάμε σε πρόωρες εκλογές, γιατί το κάνουν; Για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ή για να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνουν όλα στο μαύρο τους το χάλι, όπως παραδόθηκαν χρόνια τώρα από κυβέρνηση σε κυβέρνηση; Και το μετά τις εκλογές τι θα φέρει; Θα έχουμε τη μείωση της ακρίβειας ή όχι; Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τη διεθνή πραγματικότητα; Πολύ φοβάμαι ότι από εμπάθεια και μόνο τα βάζουν με τις κυβερνητικές πρακτικές… Δεν έχουν ιδέα τι θα κάνουν!

Αυτό ξέρουν, αυτό μπορούν…

Μηδενιστική η κριτική που ασκούν τα αντιπολιτευόμενα την κυβέρνηση κόμματα… Έτσι και η νέα γενιά επαναλαμβάνει την ίδια διαπίστωση: «Όλοι ίδιοι είναι…»! Και αυτός ο καθημερινός αγώνας της άκαρπης αντιπολίτευσης, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις που να διορθώνουν τυχόν αστοχίες της κυβέρνησης, αντί να κάνουν θελκτικές τις προτάσεις τους απλά κανένας δεν τους δίνει σημασία εκτός από εκείνους που τις εκφράζουν και νομίζουν ότι κάνουν το χρέος τους… Έτσι η ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου διαρκώς υποβαθμίζεται και οι νεότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «όλοι ίδιοι είναι»… Και είναι κρίμα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασχολείται τόσα χρόνια με την πολιτική, δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα των καταστάσεων που βιώνουμε σήμερα…

Το χάλι του πολιτικού λόγου…

 Τόσα χρόνια γυροφέρνουν μέσα στη Βουλή και δεν κατάφεραν να εκφράσουν σοβαρό πολιτικό λόγο… Και αν δεν καταφέρνουν ούτε τώρα που όλοι οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν για πολύ καιρό ακόμη μύρια όσα προβλήματα να συνετιστούν και να οργανώσουν και τον πολιτικό τους λόγο και να εκπονήσουν συγκεκριμένο σχέδιο, τότε να μην ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να το κάνουν κάποια στιγμή. Δεν θα το κάνουν ποτέ… Απλά θα σέρνονται στο κοινοβούλιο, θα συμμετέχουν σε κοκορομαχίες, απολαμβάνοντας όχι και λίγα προνόμια και ουσιαστικό έργο δεν θα είναι σε θέση να μας προσφέρουν. Έτσι υποβαθμίζεται ο ρόλος του πολιτικού, και οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι να περιμένουν αν επιλέξουν το ένα ή το άλλο κόμμα… Το χάος διαρκώς θα μεγαλώνει! 

Πότε το αντιληφθήκαμε;

 Αναρωτηθήκαμε ποτέ τι να περιμένουμε, ψηφίζοντας το ένα ή το άλλο κόμμα; Η ενημέρωση των κομμάτων είναι ανεπαρκής και ίσως τους βολεύει αυτή η ασάφεια, ώστε να μην απολογούνται αργότερα γιατί δεν έκαναν τούτο ή το άλλο…Μπερδεμένες καταστάσεις που παρά τα τόσα προβλήματα που εμφανίζονται στο διάβα μας, δεν καταφέραμε να τα ξεδιαλύνουμε και να αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένες πρακτικές όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Γιατί η κλιματική αλλαγή χρειάζεται παρεμβάσεις για να προλαμβάνουμε τα χειρότερα. Η ακρίβεια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά χρειάζεται και αυτή μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα… Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρεκτραπούν με ανυπολόγιστες συνέπειες… Και η αντιπολίτευση παίζει τον «τιμωρό»!

Θεανώ Βλάχου