Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Επιλεκτικά ευαίσθητοι!

Πάντως κι εμείς οι πολίτες επιλεκτικές ευαισθησίες δείχνουμε γενικά σε σχέση με τα δέντρα που κόβονται στην πόλη προκειμένου να γίνουν έργα. Γι’ αυτά που έκοψαν στη νησίδα απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο ήταν πολλά τα αρνητικά σχόλια. Για εκείνα πάλι που θυσιάστηκαν λίγο παλιότερα στο Πάρκο Λακκωμάτων, στα πλαίσια της ανάπλασής του, δεν μίλησε κανένας. Από δάσος κανονικό το Πάρκο έμεινε σχεδόν γυμνό με ελάχιστα πεύκα και άλλα δέντρα να διασώζονται, κυρίως στο πάνω μέρος του (φωτό). Δε λέει κανείς ότι δεν έπρεπε να κοπούν κάποια για να διευκολυνθούν οι εργασίες, αλλά εδώ έγινε… μακελειό!

Κ.Α.

Συγκινητική τελετή…

 Δύο στρατιώτες δεξιά κι αριστερά, ένα κουτί σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, το παραλαμβάνει γυναίκα αξιωματικός της 8ης Μεραρχίας, διπλώνει τη σημαία, τη φιλάει και την παραδίδει μαζί με το κουτί σε έναν κύριο που στέκεται δίπλα της. Ένα συγκινητικό στιγμιότυπο αυτό από πρόσφατη ανακομιδή οστών στρατιώτη που έπεσε το ‘40 και παρέμεναν τοποθετημένα στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων. Ο κύριος που τα παρέλαβε είναι προφανώς συγγενής του. Πόσο διαφορετικές όψεις έχει τελικά η καθημερινότητα σ’ αυτήν εδώ την πόλη. Για κανένα μας δεν είναι ίδια…

Κ.Α.

Πολλές δεν είναι;

 Σαν πολλές πυρκαγιές δεν αντιμετώπισαν κάτοικοι και υπηρεσίες τον τελευταίο καιρό; Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά μας προβληματίζει… Είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί και στη μακρινή Πορτογαλία τα ίδια φαινόμενα; Μακάρι οι άλλες αντιπαλότητες που έχουμε ως λαός να μην άναψαν τα σπίρτα. Πάντως ό,τι και να συμβαίνει τώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα έγιναν στο Μάτι που στοίχισαν τόσες ζωές και άφησαν όχι και λίγους αναπήρους… Αυτή η περίπτωση θα μείνει ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

ΜΑΤ

Η γκάφα...

 Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια αναφορά για το δώρο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων στον Οικουμενικό Πατριάρχη, που αρκετοί εξέλαβαν ως έμμεση νομιμοποίηση της παιδικής εργασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάξιμος δώρισε μία αρχιερατική στολή από ινδικό ύφασμα, διακοσμημένη με βυζαντινά μοτίβα και ραμμένη από Ιταλούς ειδικούς στον κ. Βαρθολομαίο κατά τα θυρανοίξια του ναού του Οσίου Παϊσίου στα Γιάννενα. Όπως είπε ήταν μία πολύ λεπτή ύφανση που μπορούσαν να την κάνουν μόνο μικρά παιδικά χέρια! Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη έκαναν τον γύρο της χώρας σχολιαζόμενες αρνητικά. Πρέπει να είναι κανείς πιο προσεκτικός όταν μιλάει δημόσια!

Α.

 Υπεύθυνη αξιολόγηση…

 Για να έχουμε πάντα τους καλύτερους στην Αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είναι ανάγκη να κάνουμε αντικειμενική αξιολόγηση. Αλλιώς θα εκλέγονται συμπολίτες μας που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Εμείς στα Γιάννενα έχουμε παράδειγμα λαμπρό αρνητικής αξιολόγησης. Η πρ. αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, υπεύθυνη πρασίνου που άλλαξε στην περασμένη θητεία την πόλη μας με τη δουλειά που έκανε, δεν εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο! Αν όταν φθάνουμε στην κάλπη χρησιμοποιούμε άλλα κριτήρια και όχι την αξιολόγηση του έργου, τότε να μη κλαιγόμαστε που όλα πάνε κάθε φορά και χειρότερα…

Θ.

Μεγάλο αφιέρωμα!

 Στον απόηχο του αγώνα των βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Γιάννινα και του Άγιαξ, οι Ολλανδοί δεν θα μπορούσαν να μην κάνουν αφιέρωμα για την επίσκεψή τους και το φιλικό που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα. Έτσι, ο Σύνδεσμος βετεράνων του ΠΑΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην πρώτη σελίδα του επίσημου site των βετεράνων του AJAX Luckyajax.nl υπάρχει ένα τιμητικό και μεγάλο αφιέρωμα με πλούσιο φωτορεπορτάζ του Κώστα Μπαμπατσιά από την παρουσία των Ολλανδών στην πόλη μας. Αν κρίνουμε από το εκτενές αφιέρωμα των βετεράνων του Άγιαξ, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία τους από τους συναδέλφους τους του ΠΑΣ και την υποδοχή που είχαν από φορείς και κόσμο της περιοχής!

Ν.Γ.

Η βία στο προσκήνιο…

 Κάθε μέρα και ένα νέο περιστατικό βίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη… Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο δεν θα μας θορυβεί καμία άγρια πρόκληση βίας και τότε, κάθε μέρα όλα θα γίνονται χειρότερα. Και μέχρι να  καλοσκεφθούμε το κακό που έγινε, κάτι πιο φρέσκο μας απασχολεί και ξεχνάμε το προηγούμενο… Δεν ξέρω αν φταίνε οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού που απελευθέρωσαν όλα τα κακά του κόσμου, αλλά η πραγματικότητα μας τρομάζει… Και το πλέον ανατριχιαστικό είναι η βία μέσα στην οικογένεια. Το να μη νιώθουν ασφαλή τα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι τους νομίζω ότι δεν υπάρχει χειρότερο πρόβλημα. Και η εξέλιξη των πραγμάτων είναι τραγική, ενώ δεν φαίνεται αυτά τα προβλήματα να μπορούν να ελεγχθούν ώστε η οικογενειακή στέγη να προσφέρει ασφάλεια.

 

Πώς να αντιμετωπίσουν;

 Περιστατικά βίας εναντίον ανηλίκων καθημερινά παίρνουν κάποια δημοσιότητα και μετά ξεχνιούνται γιατί κάτι νεότερο παίρνει τη σκυτάλη! Και κανένας δεν ξέρει πώς συνεχίζουν να ζουν τα τρομοκρατημένα και βαριά κακοποιημένα ανήλικα ή ακόμη και ενήλικα μέλη μιας υποτιθέμενης οικογένειας… Αν καθένας από εμάς βάλει τον εαυτό του στη θέση εκείνου που βιώνει το καθεστώς του φόβου τότε μπορεί και να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος… Δεν ξέρω γιατί αγριέψαμε τόσο! Όσο για τη βία στο δρόμο, αυτή έχει ξεφύγει εντελώς, αφού ακόμη και ομάδες ανηλίκων γίνονται ο φόβος και τρόμος έξω από τα σχολεία ή ακόμη και μέσα σ’ αυτά… Ο ρόλος της οικογένειας σε ποιο επίπεδο βρίσκεται; Αν υποστηριχθούν οι οικογένειες υπάρχει πιθανότητα να αποφύγουμε τη βία;  

Για ασήμαντες αιτίες!

 Πολλές φορές μας εκπλήσσει ο λόγος που προκλήθηκε μια συμπλοκή! Βίαιες ενέργειες για την απόκτηση ενός κινητού, βιασμοί για το θεαθήναι, ληστείες, δολοφονίες και μέχρι να συνειδητοποιήσεις το γιατί, κάτι νεότερο παίρνει τη σκυτάλη που μπορεί να είναι ακόμη πιο βίαιο… Και όταν η αφορμή που προκάλεσε το περιστατικό είναι ασήμαντη δεν μπορεί παρά να αναρωτιέσαι το γιατί τόσο πυκνά συμβαίνει τόσο κακό; Υπάρχει θυμός που εκτονώνεται με πράξεις βίας; Είναι ο φθόνος για εκείνον που είναι καλύτερός μας; Μάθαμε να γίνεται το δικό μας και σε κάθε αντίδραση μας παρασύρει ο θυμός και ενεργούμε ανεξέλεγκτα; Είναι παθολογικοί οι λόγοι; Πάντως, όλα δείχνουν ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει και τι χειρότερο θα μας συμβεί.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες…

 Δεν ξέρω αν οι κοινωνικές υπηρεσίες μπορούν να παρεμβαίνουν για να προλαβαίνουν τα… δυσάρεστα! Πάντως, τα πράγματα εξελίσσονται κατά το χειρότερο τρόπο και αν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό, σήμερα - αύριο θα είναι όλα χειρότερα και κανένας δεν θα μπορεί να τα ελέγξει… Ήδη πάμπολλες καταστάσεις έχουν ξεφύγει του όποιου ελέγχου και πολίτες κάτω από τη σκιά του φόβου είναι αδύνατο να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες και να σταθούν υπεύθυνα σε ό,τι και αν αναλάβουν να φέρουν εις πέρας… Πάντως, η βία όποια μορφή κι αν έχει, προκαλεί την τρομοκρατία και φοβισμένοι άνθρωποι είναι αδύνατο να προσφέρουν στον εαυτό τους, στην οικογένεια, στην κοινωνία… Και τα πράγματα δείχνουν ότι ξέφυγαν του όποιου ελέγχου.

Θεανώ Βλάχου