ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Μόδα» η συγγνώμη!
 Πέντε ώρες ήταν η διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν η συγγνώμη που ζήτησαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας για την καθυστερημένη έγκριση του προϋπολογισμού του 2022. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε πώς επέμεινε να γίνει η συνεδρίαση στις 28 του περασμένου μήνα… να μη χαθεί χρόνος. Ο χρόνος όμως είχε ήδη χαθεί, μιας και ο προϋπολογισμός ψηφίζεται τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους και όχι στα τέλη του πρώτου μήνα του νέου έτους. Καλή η συγγνώμη που έγινε μόδα τελευταία, αρκεί να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη!
Ν.Γ.

Παραλίμνιο τραμ...

 Μία ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε η Τατιάνα Καλογιάννη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή τώρα που η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και ο Στ. Πέτσας δεσμεύθηκε για ένταξη στο «Αντ. Τρίτσης» του έργου του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, να αναθέσει μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας για κατασκευή γραμμής τραμ ελαφρού τύπου περιμετρικά της λίμνης που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς! Χρήσιμη θα ήταν η συγκεκριμένη γραμμή, αν φυσικά μπορεί να είναι βιώσιμη. Κάποια στιγμή εξάλλου το τραμ πρέπει να... σφυρίξει στο Λεκανοπέδιο!

Κ.Α.
Προχειρότητα...
 «Πληγές» γεμίζουν τελευταία οι πεζόδρομοι του κέντρου, όπου γίνονται κάποιες εργασίες, οι οποίες εικάζουμε πως αφορούν σε τηλεπικοινωνίες. Εργασίες να γίνουν, όμως η αποκατάσταση των σκαμμένων γίνεται πρόχειρα και έχει ατέλειες (φωτό), ενώ τα συνεργεία αφήνουν πίσω τους λάσπες και χώματα. Κάπως πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό ο Δήμος. Ας παρακολουθούν τις εργασίες και ας ελέγχουν αν γίνεται σωστά η αποκατάσταση των ζημιών. Γιατί έτσι που πάμε, σε λίγα χρόνια οι πεζόδρομοι θα έχουν το μαύρο τους το χάλι!
Κ.Α.
Ψάχνει διεξόδους;
Βαρέθηκε ο κ. Τσίπρας να εκφωνεί δεκαρίσιους λόγους; Βλέπεις, δεν ανεβαίνουν και τα ποσοστά του και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ταχύπλοα! Αν αγόρασε και το ταχύπλοο δεν το μάθαμε… Πάντως, ακόμη θυμούνται στο Πολυτεχνείο τη φασαρία που έκανε όταν έμπαινε στους διαδρόμους της σχολής με τη μεγάλου κυβισμού μηχανή του όταν έδινε κατά καιρούς το «παρών»… Ευτυχώς που δεν το έκανε τακτικά γιατί προκαλούσε τρόμο ακόμη και σε διδάσκοντες οι οποίοι θυμούνται τον πατέρα της Ζωής να τους παρακαλάει να του βάλουν ένα πέντε για να πάρει πτυχίο. Αν τον αδικούν οι φήμες ας αποκαταστήσει την αλήθεια…
Θ.
Δισεπίλυτο πρόβλημα…
 Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο λαός στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα οι γυναίκες! Και όσο η διεθνής κοινότητα δεν παίρνει θέση δεν ξέρω τι θα γίνει από δω και πέρα… Το να φύγουν από τον τόπο τους τόσες οικογένειες και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς που εγκυμονεί τόσους κινδύνους, δεν νομίζω να είναι η λύση. Και πόσα εκατομμύρια απελπισμένων ανθρώπων μπορεί να ενσωματώσει πρώτα η Ελλάδα και η Βουλγαρία και μετά οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν όλα θα είναι πολύ δύσκολα για τους κατοίκους. Και η ομαλοποίηση αυτή την ώρα φαντάζει αδύνατη. Ο θρησκευτικός φανατισμός δημιουργεί τεράστια εμπόδια…
ΜΑΤ

Πιάνει πάγο...

 Λόγω πάγου δύο οχήματα βγήκαν από τον δρόμο στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, κοντά στην Βροσίνα, τις τελευταίες ημέρες. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Οι στροφές εκεί συνήθως πιάνουν πάγο και τα πράγματα είναι επικίνδυνα, ενώ ενδεχομένως να μην πέφτει και αλάτι. Παρότι ο δρόμος αυτός δεν έχει μεγάλη κίνηση, εξυπηρετεί, όμως, τους κατοίκους της περιοχής. Χρειάζεται, λοιπόν, ειδικά υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες, να λαμβάνονται μέτρα.

Η.Μ.

Χρειάζονται εκπαίδευση;
 Μήπως θα ήταν καλύτερα να περνούν από ειδική εκπαίδευση όσοι πολιτικοί φιλοδοξούν να αναλάβουν υψηλά καθήκοντα στη διακυβέρνηση της χώρας μας; Πολύ φοβάμαι ότι αναλαμβάνοντας τόσες ευθύνες, όταν δεν έχουν καμία εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ούτε καν προϋπηρεσία, απλά κάνουν περίπατο αυτοσχεδιάζοντας όταν τους επιλέγουμε για μία τόσο σοβαρή αποστολή… Πάντως, η επιστημονική γνώση θα πρέπει να είναι το πρώτο προσόν που πρέπει να έχει τουλάχιστον εκείνος που ηγείται μιας παράταξης και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να έχει δουλέψει σ’ ένα τομέα που να ανταποκρίνεται στα προσόντα του και να έχει πάρει «επάρκεια» κατά την αξιολόγηση και των προσόντων που διαθέτει και της πρακτικής δράσης του… Αλλιώς θα αποτυγχάνουμε.
Διαρκής αξιολόγηση…
Για να προσληφθεί στον οποιονδήποτε τομέα ένα υπάλληλος εκείνο που αξιολογείται είναι πρώτα τα τυπικά προσόντα για τη θέση που θα αναλάβει και μετά οι ειδικές ικανότητες… Όσες ικανότητες κι αν έχει εάν δεν διαθέτει την επιστημονική γνώση τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά είναι αδύνατο να αποδώσει στο έργο που θα του αναθέσουν. Οι καλές ιδέες έπονται με δεδομένο ότι εμπλουτίζουν και εξελίσσουν τις τεχνικές δράσεις και τις καθιστούν περισσότερο αποτελεσματικές. Αλλά πώς είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοια κριτήρια για την πρόσληψη σε μια θέση στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και όταν επιλέγουμε κυβερνήτη για να αναλάβει τόσο σοβαρά καθήκοντα να μην τον αξιολογούμε εκ των προτέρων. Το «γουρούνι στο σακί» μάλλον το πληρώσαμε ακριβά!

Τα συνθήματα απέτυχαν!
 Έχουν ακουστεί τόσα και τόσα συνθήματα στις πολιτικές συγκεντρώσεις και ο υποψήφιος για το «χρίσμα» εκφωνούσε «βαρυσήμαντους λόγους» χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο γι’ αυτό και όταν του δίναμε την ευκαιρία να υλοποιήσει τα συνθήματα τα έκανε μαντάρα… Έτσι παραμείναμε για πολλά χρόνια στην υστέρηση και ακόμη κι όταν ήρθε η ώρα για να μπούμε στη νομισματική ένωση, επί Σημίτη, τα λάθη που έγιναν μας κόστισαν ακριβά. Έτσι, οι αδέξιοι χειρισμοί που ο ένας ακολουθούσε τον άλλο, μας κράτησαν στην ανοργανωσιά και την προχειρότητα και εμείς επαναλαμβάναμε τα ίδια λάθη επιλέγοντας κάθε φορά πρωθυπουργό όχι με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά με ιδεολογικούς συναισθηματισμούς που στην πράξη δεν είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο…

Μας ξάφνιασε…
Μαθημένοι να μην υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο διακυβέρνησης μας ξάφνιασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την προετοιμασία που είχε όταν του αναθέσαμε κυβερνητικά καθήκοντα… Θα ήταν ευχής έργο για τη χώρα μας αν δεν συναντούσε τόσους σκοπέλους στο διάβα του. Τώρα θα είχαν αλλάξει περισσότερες σκουριασμένες καταστάσεις και θα μπαίναμε και εμείς σε μια νέα τροχιά εκσυγχρονισμού καταργώντας γραφειοκρατικά εμπόδια και αναχρονιστικές πρακτικές. Θέματα που είναι λυμένα εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμείς τα ζούσαμε στην καθημερινότητά μας συναντώντας διαρκώς εμπόδια. Κι ενώ όφειλε η αντιπολίτευση να συνδράμει με κάθε τρόπο τις εκσυγχρονιστικές πρακτικές, εκείνη στο μόνο που επιδίδεται είναι η στείρα αρνητική αντιπολίτευση… Κρίμα!
Θεανώ Βλάχου