ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Καμία δικαιολογία!
 Η Περιφέρεια φαίνεται πως ολοκλήρωσε το δικό της κομμάτι όσον αφορά στα προκάτ σχολεία του παλιού «Χατζηκώστα», δηλαδή το κατασκευαστικό που έχει ολοκληρωθεί. Ο Δήμος πάλι, πλην της κατεδάφισης του προϋπάρχοντος κτιρίου, δεν έχει προχωρήσει καμία άλλη δουλειά (περίφραξη, ρεύμα, νερό, κλπ.)! Δικαιολογίες εδώ δεν υπάρχουν, όπως, ας πούμε, «προβλήματα υποχρηματοδότησης». Ας κόψουν από αλλού! Εδώ μιλάμε για ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, για παιδιά με αναπηρίες και νήπια που εξακολουθούν να στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Όσο για τον Θ. Μπέγκα που έσπευσε να ρίξει «βέλη» στη Δημοτική Αρχή, καλό θα ήταν να μη λέει πολλά! Η στέγαση των δύο σχολείων ανάγεται ως πρόβλημα στη δική του θητεία και λύση δεν είχε δώσει!
Κ.Α.

Ο λογαριασμός…

Στέλνει τον λογαριασμό στους γονείς των μπαχαλάκηδων που κατέστρεψαν τα σχολεία τους. Ο δήμαρχος Παπάγου στην Αθήνα κι αυτή είναι μία πρωτοποριακή πράξη προς μίμηση. Κάποτε έπρεπε να γίνει μία αρχή κι αυτή ξεκίνησε από τον κ. Αποστολόπουλο που έδειξε ότι δεν αστειεύεται και άνοιξε τον δρόμο σε άλλους δημάρχους για να τελειώσει αυτό το παραμύθι της επανάστασης των νιάτων! Επαναστάτες ιδεών ναι! Μπαχαλάκηδες περιουσιών όχι. Φτάνει πια! Να δούμε χέρια σηκωμένα δημάρχων ανά την χώρα που θα παραδειγματιστούν!

Γ.Γ.
Διακρίσεις για μαθητές!
Στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης» προκρίθηκαν δύο μαθητές του Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Δασούλα της Α’ Λυκείου και Κλεάνθη Αναστασίου της Β’ Λυκείου. Οι δυο τους πέτυχαν στον 82ο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Ο Θαλής» και στην Εθνική Ολυμπιάδα που έρχεται θα προκύψουν οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Πολλά μπράβο όχι μόνο στους δυο μαθητές αλλά και στις οικογένειες και φυσικά στο σχολείο τους. Έτσι δίνεται κίνητρο και σε άλλους μαθητές να κάνουν ανάλογες προσπάθειες, από τις οποίες αποκτούν χρήσιμα εφόδια!
Ν.Γ.
Ανεξήγητη αδιαφορία…
 Έξω από τα δικαστήρια μετακινούνται πάμπολοι συμπολίτες μας αλλά σταθμεύουν εκεί οχήματα της τροχαίας, των φυλακών και άλλα επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα. Εκεί υπάρχει μόνο μία μπλε θέση για ΑμεΑ! Οι εργαζόμενοι είναι πάρα πολλοί αλλά φθάνουν εκεί και δεκάδες πολίτες για υποθέσεις τους, επαγγελματίες, δικηγόροι και ανάμεσά τους υπάρχουν ΑμεΑ και εμποδιζόμενοι συμπολίτες μας με διάφορες κινητικές δυσκολίες. Η ράμπα ακούσαμε ότι έχει μεγαλύτερη κλίση απ’ αυτή που προβλέπεται και κανένας ανάπηρος με καρότσι δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει… Περίεργο δεν είναι που δεν διαμαρτύρονται όσοι έχουν δυσκολίες στην κίνηση; Πώς εξηγείται τόση σιωπή στην πόλη μας; Ποιοι έχουν χρέος να φροντίσουν γι’ αυτές τις ρυθμίσεις; Ο Δήμος έχει κάποια ευθύνη;
Ζ.Κ.Μ.

Γνωρίζουν το αντικείμενο!

 Ένα μίνι ανασχηματισμό έκανε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ορίζοντας πέντε νέους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Γενικότερα οι επιλογές του μπορούν να κριθούν εύστοχες, μιας και τα πρόσωπα αυτά είναι γνώστες του αντικειμένου το οποίο αναλαμβάνουν, όπως για παράδειγμα οι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ιωαννίνων. Ο νέος αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού και απασχόλησης ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης γνωρίζει καλά το κομμάτι αυτό όντας και αντιπρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, ενώ εύστοχη είναι και η επιλογή της Γιώτας Ναυρόζογλου. Η ίδια έχει πλέον τις αρμοδιότητες για τον συντονισμό και την υποβολή προτάσεων προώθησης των τοπικών προϊόντων και υπενθυμίζουμε πώς έχει εκπροσωπήσει την Περιφέρεια σε αρκετές εκθέσεις προβολής της Ηπείρου. Βέβαια, όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος!

Ν.Γ.

Θα πάρει… ανάποδες;
 Τριάντα συμβούλους επέλεξε ο κ. Τσίπρας προκειμένου να τον καθοδηγούν για τα θέματα της υγειονομικής κρίσης! Λέτε αυτοί να του υπέδειξαν να χρησιμοποιεί την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση; Σα δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά πού ξέρεις; Μπορεί και να μη τους λαμβάνει υπόψη του και να συνεχίζει να κάνει του κεφαλιού του… Τώρα που βγήκε ο Ανδρουλάκης αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μπορεί να του βάλει εμπόδια στη συμμετοχή του στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, λέτε να πάρει …ανάποδες και να αλλάξει κατεύθυνση; Πάντως, το κύριο χαρακτηριστικό του που είναι η ανοργανωσιά δύσκολο φαίνεται να το ξεπεράσει και να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα για να στηθεί απ’ την αρχή η οργάνωση του ελληνικού κράτους που σκούριασε με ευθύνη όλων των πολιτικών.
Δικές του ιδέες…
 Η δήλωσή του ότι η επιστημονική γνώση, η θεωρία, οι «καλές ιδέες» εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική μας προβληματίζει… Τίνος ιδέες αντιγράφει; Εκτός κι αν κάποιοι του υπέδειξαν ότι με τις αερολογίες του δεν θα δει άσπρη μέρα και θα προσπαθήσει να εμβαθύνει σε σοβαρή εργασία που να μπορεί να ανταποκριθεί στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών. Και για να πετύχουν τους στόχους αυτούς θα χρειαστεί πολλή δουλειά που να επικεντρωθεί στη διοικητική ετοιμότητα, την καινοτομία και θα απαιτηθούν ρήξεις με τις κατεστημένες αντιλήψεις. Για να αλλάξουν οι αρνητικές νοοτροπίες θα χρειαστεί θεσμικός εκσυγχρονισμός της χώρας ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε πολυεπίπεδες κρίσεις…

Δεν είναι πρόσκαιρες…
 Πολύ φοβάμαι ότι οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πρόσκαιρες, γι’ αυτό θα απαιτηθούν θεμελιακές αλλαγές και όχι «φτιασιδώματα» που να δίνουν πρόσκαιρες λύσεις… Χρειάζεται να μελετηθούν σε βάθος όλα τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι καλύτερες λύσεις που θα αντέξουν στο χρόνο. Οι προχειρότητες και η ανευθυνότητα δεν μας ωφέλησαν μέχρι σήμερα γι’ αυτό η κάθε πράξη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ένα στόχο μπορούν να έχουν: τη μελέτη σε βάθος όλων των προβλημάτων και την εφαρμογή των καλύτερων παρεμβάσεων που θα επιλύουν τα προβλήματα σε βάθος χρόνου…. Αρκετή προχειρότητα εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις που επιλέγαμε. Αν δεν μπουν τώρα οι βάσεις των θεμελιακών αλλαγών, αυτό δεν θα γίνει ποτέ γιατί απλά θα χάσουμε κι αυτό το …τρένο!

Να μη χαθεί το τρένο!
Πρώτα η πανδημία που ανέτρεψε σχέδια και προγράμματα και μαζί οι επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής που σπέρνουν την καταστροφή και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις και ανατροπή των αρχικών οικονομικών σχεδιασμών προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Μια αχτίδα ελπίδας φέρνει η ψηφιακή μετάβαση των διαδικασιών που για πρώτη φορά εφαρμόζονται και στο δικό μας τόπο… Κι απ’ ότι φαίνεται, ο προσανατολισμός στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν καταστάσεις που για χρόνια βρισκόταν σε αγρανάπαυση. Είναι καιρός να εμπλουτίσουμε τις ενέργειές μας με νέες ιδέες προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα πραγματικότητα. Γιατί αν χάσουμε και αυτό το τρένο το επόμενο δεν ξέρουμε πότε θα περάσει…
Θεανώ Βλάχου