ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ανήλικοι κυνηγοί...
 Μετά το τραγικό συμβάν στην Άρτα με θύμα 33χρονο κυνηγό έπεσαν από τα... σύννεφα ορισμένοι που ένας 16χρονος έπαιρνε στα χέρια την καραμπίνα και κυνηγούσε παρέα με συγγενείς του. Κι όμως αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Και εδώ στα Γιάννενα παιδιά και έφηβοι 13, 14 και 15 ετών ασκούνται από νωρίς στο κυνήγι με όπλα που τους παραχωρούν οι κυνηγοί πατεράδες τους. Επιτρέπεται να οπλοφορούν ανήλικοι; Και ποια αρμόδια Αρχή έχει κάνει ελέγχους σε παρέες κυνηγών να δει ηλικίες; Αμείλικτα τα ερωτήματα. Απάντηση δεν περιμένουμε!
Κ.Α.

Σε πνεύμα ενότητας...

Λίγες μέρες πριν δύσει το 2021, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων με την πρώην πρόεδρο Μαρία Νάκα να κάνει σε ανάρτησή της τον απολογισμό της θητείας της. Όπως έγραψε, μεταξύ άλλων, το απερχόμενο Δ.Σ. αφοσιώθηκε στο Σύλλογο με τις προσωπικές τους δυνάμεις χωρίς υπαλλήλους, εξαρτήσεις και υποστήριξη από δυνάμεις κάθε είδους, αναφέροντας πως προεκλογικά επέλεξε να εκτεθεί «με το σταυρό στο χέρι». Επίσης, αφού ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκε, διαβεβαίωσε τη νέα Πρόεδρο Χριστίνα Τσέτσου πώς θα εφαρμόσουν έμπρακτα και χωρίς αξιώματα τις αρχές της ενότητας, ευχόμενη στο νέο συμβούλιο καλή θητεία. Κάπως έτσι αναδείχθηκε το ήθος της απερχόμενης Προέδρου που έδειξε καλή διάθεση κατά την παράδοση του «τιμονιού» στον Δικηγορικό!

Ν.Γ.
Πόλος έλξης!..
Ένα από τα πιο ελκυστικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας που ελκύει ντόπιους και επισκέπτες είναι αυτό στο Ανήλιο του Δήμου Μετσόβου. Το συγκεκριμένο χιονοδρομικό είναι πόλος έλξης ειδικά αυτές τις μέρες για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ αλλά και για όσους θέλουν απλά να κάνουν τη βόλτα τους απολαμβάνοντας τον καφέ τους με φόντο το χιονισμένο τοπίο! Αναμφίβολα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και δεν έχει να ζηλέψει κάτι από γνωστά χιονοδρομικά κέντρα όχι μόνο της χώρας μας και των Βαλκανίων αλλά και γενικότερα της Ευρώπης!
Ν.Γ.
Μάλλον… ζήλεψε!
Ζήλεψε και κατέκρινε ο κ. Τσίπρας ακόμη και τις ολιγοήμερες διακοπές του πρωθυπουργού στην Αρίστη Ζαγορίου! Τι φοβήθηκε; Μήπως σταματήσει να ασχολείται με τις ευθύνες του; Δεν κατάλαβε καλά! Εκτός κι αν ο ίδιος νιώθει ανασφαλής όταν λείπει από την πρωτεύουσα ο «αντίπαλός του»! Ίσως δεν ξέρει πώς ένας πρωθυπουργός μπορεί να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις του και να τις έχει υπό έλεγχο… Ψιλά γράμματα για έναν εντελώς ανεύθυνο πολιτικό. Δεν θυμάμαι να επέλεξε εκείνος ένα χωριό της περιοχής μας για να φέρει και την οικογένειά του. Νομίζω ότι μόνο ένα οικογενειακό ταξίδι έκανε και αυτό ήταν στο Παρίσι… Κάνω λάθος;
ΜΑΤ

Είχε τόσο χρόνο…
Τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας και έχει τόσο ελεύθερο χρόνο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος αν περιδιάβαινε την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα τις περιοχές που υστερούν στους εμβολιασμούς και να τους πείσει να εμβολιαστούν παρουσιάζοντάς τους τα πραγματικά περιστατικά για την τύχη των ανεμβολίαστων αλλά και για το κακό που κάνουν μεταδίδοντας τον ιό ο ένας στον άλλο ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια… Οι θάνατοι που αυξάνονται απελπιστικά θα ‘πρεπε να τους κινητοποιήσουν όλους είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Όσο για τις πορείες, βοήθησαν κι αυτές στη μετάδοση του ιού, όπως και τα πάρτυ…
Θ.

Δύσκολοι οι αγιασμοί!
Έτσι όπως πάει το πράγμα όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ούτε τα Θεοφάνεια που πλησιάζουν θα γιορταστούν όπως παλιά. Πέρα από τις λειτουργίες στους Ναούς που θα γίνουν με μέτρα, δεν ξέρουμε αν ενδείκνυνται και οι αγιασμοί των υδάτων, καθώς, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως στα Γιάννενα, συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και δεν είμαστε για τέτοια. Ο Δήμος Αρταίων ήδη ανακοίνωσε ότι η ρίψη του Σταυρού στον Άραχθο από το γεφύρι της Άρτας δεν θα γίνει λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Ούτε το πρόγραμμα που έστειλε η Μητρόπολη Ιωαννίνων για τα Φώτα περιλαμβάνει αναφορά για τελετή στη λίμνη. Χρειάζεται όμως μία αποσαφήνιση από πλευράς της του τι σκοπεύει να πράξει!
Κ.Α.

Μεγάλη αγωνία…
Μέχρι πότε θα είμαστε έξω την Πρωτοχρονιά για να διασκεδάσουμε, ήταν το κύριο θέμα που απασχολούσε τα κανάλια! Πρώτη είδηση! Δεν τους άκουσα να ανησυχούν για τον αριθμό των συμπολιτών μας που θα νοσήσουν και θα εισαχθούν στα νοσοκομεία, στις εντατικές ή θα πεθάνουν! Ούτε έκαναν λόγο για το φόρτο εργασίας των γιατρών και νοσηλευτών! Αυτούς κάπου - κάπου τους θυμούνται για να γεμίζουν τα δελτία τους! Όμως, όλοι εμείς δεν οφείλουμε να τους σκεφτόμαστε όταν συμμετέχουμε σε διασκεδάσεις και τους επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο; Όσο για εκείνους που μετά τις εισηγήσεις των ειδικών αναγκάζονται να αποφασίζουν για τα μέτρα, αυτούς απλά τους… λιθοβολούν καθένας για τους δικούς του λόγους! Επάνω σ’ αυτά χτίζουν την οργισμένη αντίδρασή τους.

Το κάνουν για χόμπι;
 Δεν ξέρω πόσοι αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση θα επέλεγαν να είναι σήμερα στη θέση της και να αναγκάζονται να παίρνουν διαρκώς νέα μέτρα προκειμένου να προστατέψουν την κοινωνία και την οικονομία αλλά να κρατήσουν όρθιο και το σύστημα υγείας… Και βέβαια τα φαινόμενα δεν είναι μόνο ελληνικά. Ούτε μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάζεται να παίρνει μέτρα που δεν έχουν δημοφιλία! Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και όλα τα κράτη και όλες οι ηγεσίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο και τα προβλήματά της… Και αν άλλα πιο ισχυρά συστήματα υγείας βγαίνουν εκτός ελέγχου, τότε θα ‘πρεπε να είμαστε τουλάχιστον προσεκτικοί στην κριτική που ασκούμε σ’ εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή των δύσκολων αποφάσεων… Έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λες!

Αν δεν στριμώχνονταν…
Οι υποδείξεις που έκαναν οι ειδικοί, συνολικά για τις συναθροίσεις, λέτε να είχαν σκοπό να στοχοποιήσουν εκείνους που θα επέλεγαν τα πολυάριθμα πάρτι, τους συνωστισμούς και τα χορευτικά εφέ; Γιατί το έκαναν; Είχαν απωθημένα και ήθελαν να απαγορεύσουν τη διασκέδαση σ’ εκείνους που θα στριμώχνονταν σε αίθουσες ή σε κρυφές μαζώξεις σε υπόγεια και σε βίλες; Και αν αυτή τη χρονιά δεν μαζεύονταν στα κέντρα με τη μουσική και δεν συνωστίζονταν όρθιοι ο ένας πολύ κοντά στον άλλο θα είχαν χάσει κάτι πολύ σημαντικό; Αυτό είναι πιο σημαντικό από τη δική τους ζωή και τη ζωή των άλλων μελών της οικογένειάς τους που είναι σίγουρο ότι θα έμπαινε σε μεγάλο κίνδυνο; Αν αυτή τη χρονιά χάσουν τη διασκέδαση θα έχουν κερδίσει όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες χρονιές… Αλλιώς!

Σε ρόλο… κακού!
Πολύ δύσκολος ο ρόλος του κακού που φόρτωσαν τώρα στον Υπουργό Υγείας! Η φράση «μας κλείνουν ακόμη μία φορά στα σπίτια μας» ακούγεται από εκείνους που νομίζουν ότι δεν έχουν ευθύνες να παίρνουν αποφάσεις. Κι όμως οι ευθύνες μας βαραίνουν όλους. Μπορεί να μην είμαστε επιφορτισμένοι για να υποδείξουμε τι θα κάνουν οι άλλοι έχουμε όμως πολύ μεγάλη ευθύνη για τη στάση που κρατάμε εμείς απέναντι στη μετάδοση της νόσου με όλα όσα την ακολουθούν. Αλήθεια, λέτε οι γιατροί που έχουν την ευθύνη να υποδεικνύουν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, να μισούν το «ξεφάντωμα» και θέλουν να επιβάλουν πιο ήπιους τρόπους οικογενειακών συναθροίσεων; Εξάλλου, τελευταία νοσούν όλο και περισσότεροι νέοι αλλά και παιδιά…
Θεανώ Βλάχου