ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Με ομαδική δουλειά...
Πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς όταν έχουν μεράκι για τον τόπο τους και ενώνουν δυνάμεις. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελάτη Ζαγορίου, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος με χωριανούς και εθελοντές καθάρισε να ανοίξει ξανά και να κάνει προσβάσιμο για κατοίκους και επισκέπτες το παλιό μονοπάτι που οδηγεί από τη βρύση Σπανού μέχρι το γεφύρι του Μύλου (φωτό). Κόπιασαν οι άνθρωποι, αλλά ολοκλήρωσαν μία πολύ χρήσιμη δράση για το χωριό τους. Κι αυτό με ομαδική δουλειά, όπως τον παλιό καλό καιρό που η κοινοτική εργασία ήταν παράδοση στα χωριά! Πολλά συγχαρητήρια!
Κ.Α.

Γιατί βιάζονται; = Απ’ ότι έχουμε καταλάβει, η αντιπαράθεση Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο αφορά μόνο το πρώτο εξάμηνο, αυτό της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Την ευθύνη στην πρώτη αυτή περίοδο θα έχει η Περιφέρεια, η οποία έφτιαξε το εργοστάσιο επεξεργασίας και τους ΣΜΑ και ακολούθως θα την παραδώσει στον Φορέα. Γιατί λοιπόν βιάζεται τόσο ΦΟΔΣΑ; Αφού υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα γιατί να μην τηρηθούν; Όταν ο άλλος σου κάνει έργο που εσύ δε μπορείς να φέρεις εις πέρας δεν πρέπει να σέβεσαι και τα δικά του «θέλω»; Έλα μου ντε...

Κ.Α.

Τιμητική αναγόρευση...
= Άκρως τιμητική για τον Μωυσή Ελισάφ είναι η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ουσιαστικά πρόκειται για αναγνώριση εκ μέρους του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, του επιστημονικού και ακαδημαϊκού έργου του Δημάρχου Ιωαννίνων που είναι και ομότιμος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η τελετή έγινε την περασμένη Τετάρτη και το «παρών» σ’ αυτήν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κ.α..
Κ.Α.

Έφερε τα πάνω – κάτω!
Έφερε τα πάνω - κάτω ο Κυριάκος Πιερρακάκης! Κάθε μέρα και μια νέα πληροφορία μας εκπλήσσει για τις δυνατότητες που μας δίνει κάνοντας πιο εύκολη την μέχρι χθες γραφειοκρατική ελληνική πρακτική. Η οργάνωση των εμβολιασμών ήταν η μεγάλη έκπληξη για μας. Αν δεν βρήκαν ούτε ένα καλό λόγο να πουν τα φανατικά στελέχη όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ λίγοι και το χειρότερο δεν έτυχε να γνωρίζουν πώς γίνεται ευκολότερη η ζωή των πολιτών στις συναλλαγές τους με το κράτος… Αλλά πώς να ξέρουν πώς λειτουργούσαν άλλα κράτη. Μήπως άνοιγαν τα μάτια τους εκεί που πήγαιναν; Όσοι ξένοι έρχονταν εδώ και βίωναν τις γραφειοκρατικές πρακτικές μας τις αξιολογούσαν πάντα αρνητικά και τώρα κάνουν τις συγκρίσεις…
Θ.

Παράδοση ετών!

 Για ακόμη μία χρονιά, το φυσικό σπήλαιο που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της Καστρίτσας μετατράπηκε σε φάτνη. Να σημειωθεί πώς το συγκεκριμένο σπήλαιο χρησίμευε στο παρελθόν σαν σημείο προφύλαξης των βοσκών της Καστρίτσας, αλλά και των κοπαδιών τους από τα καιρικά φαινόμενα. Το σπήλαιο παρέμεινε ανενεργό μέχρι το 1999 ώσπου ένας κάτοικος του χωριού συνάντησε ένα φυσικό σπήλαιο στη Βόρεια Ελλάδα με φιγούρες στο εσωτερικό του που αναπαριστούσαν τη γέννηση του Θεανθρώπου, και πρότεινε αυτή την ιδέα στην τότε διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίτσας. Η φυσική αυτή φάτνη αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους και διερχομένους, στους οποίους πάντα προκαλεί θαυμασμό και ηρεμία!

Ν.Γ.

Τόσο μένος….
Κοιμούνται, ξυπνάνε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το πώς θα κάνουν κακό στον πρωθυπουργό σκέφτονται! Η πολυπραγμοσύνη του και η διαρκής ενασχόλησή του με όλα και με όλους τους κάθεται στο στομάχι… Δεν ήταν μαθημένοι να δουλεύει με τέτοιους ρυθμούς ο αρχηγός της παράταξής τους και τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος θα ξεστομίσει τη μεγαλύτερη κοτσάνα με την ελπίδα να ακυρώσουν τις εντυπώσεις που προκαλεί η επιμέλεια με την οποία σχεδιάζει και υλοποιεί τις παρεμβάσεις του ο «αντίπαλος» προκειμένου να είναι χρήσιμος και να ελέγχει τις καταστάσεις. Μέχρι και διακοπές τον έστειλε κάποια συριζαία στο Μέτσοβο ένα Σαββατοκύριακο που η πανδημία οργίαζε κι ας έγινε αυτό κάποια χρόνια πίσω! Βλέπεις, τους έπιασε ο πόνος για τους νεκρούς και πενθούν…

Απέχουν πολύ!

 Η κοινωνία από δω και πέρα δεν θα αρκείται ούτε σε υποσχέσεις, ούτε σε μειωμένα προσόντα του πρωθυπουργού της… Από δω και πέρα θα αποζητάει μια εναλλακτική πρόταση, ολοκληρωμένη που να προσφέρει καλύτερες λύσεις απ αυτές που εφαρμόζονται σήμερα και που της δίνεται η ευκαιρία τώρα και να τις αξιολογεί και να κρίνει τα αποτελέσματά τους. Οι αόριστες υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρισμα στην πράξη και οι αερολογίες περί κατάργησης κάθε απόφασης της σημερινής κυβέρνησης με ένα νόμο κι ένα άρθρο δοκιμάστηκαν κάποτε και απέτυχαν επειδή μας απογοήτευσαν. Τώρα η όποια εναλλακτική πρόταση θα περάσει από αξιολόγηση και μόνο αν κριθεί καλύτερη απ’ αυτά που ήδη εφαρμόζονται και αξιολογούνται στην πράξη θα προτιμηθεί…

Τόσο άγχος….
= Το αντιδιάγγελμα του κ. Τσίπρα αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναδεικνύει το άγχος που διακατέχει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και δεν είναι απίθανο να έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση πανικού αναλογιζόμενος τι θα προκύψει μετά τις διαδικασίες επιλογής νέου επί κεφαλής στο ΚΙΝΑΛ. Γιατί, αν τώρα δυσκολεύεται να υποβαθμίσει το έργο της κυβέρνησης, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλει, όταν θα έχει να παλέψει με ακόμη ένα καλά οργανωμένο και σοβαρό κόμμα τι θα κάνει; Η αφάνεια είναι ο εφιάλτης του και έχει πάμπολλες ενδείξεις που παραπέμπουν στο κακό σενάριο… Εξάλλου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει να υποβαθμίσει το έργο του πρωθυπουργού εκείνος διαρκώς ακυρώνει τον αντικυβερνητικό αρνητισμό…

Του κεφαλιού του;
= Λέτε να μην υπάρχει σοβαρή και υπεύθυνη καθοδήγηση σε όσα πράττει ο κ. Τσίπρας; Μήπως είναι τόσο εγωιστής που δεν λαβαίνει υπ όψη του τις υποδείξεις των συνεργατών του; Η διαρκής άρνηση για όλα και ο διχασμός της κοινωνίας τα οποία επιλέγει για να κάνει αισθητή την παρουσία του δεν αποδίδουν καρπούς. Γιατί είναι άλλο να λέει κάθε μέρα αερολογίες για την πανδημία κατακρίνοντας κάθε κίνηση του «αντιπάλου του» και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν παρουσίαζε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας διαφορετικό απ’ αυτό που σήμερα εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Γιατί όταν ισχυρά συστήματα υγείας όπως αυτό της Γερμανίας βγαίνει εκτός προγραμματισμού και στέλνουν ασθενείς σε άλλες χώρες τότε πώς να τον πάρουν στα σοβαρά οι Έλληνες;
Θεανώ Βλάχου