ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θα τα καταφέρει;
 Στοιχήματα άρχισαν να παίζονται για την τύχη του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, μετά την παραχώρησή του στο Δήμο Ιωαννίνων. Αν και θα στεναχωρήσουμε τη Δημοτική Αρχή, οι αποδόσεις είναι υπέρ της... επιστροφής του τελικά στην ΕΤΑΔ Α.Ε.! Στο «χέρι» της είναι λοιπόν να αντιστρέψει τις εκτιμήσεις.
Α.

«Ψαλίδι» στους μισθούς!

 «Βαρύ» το κλίμα στη ΔΕΥΑΙ καθώς «ψαλιδίζονται» οι μισθοί των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει, με βάση απόφαση του Δ.Σ. της, να εναρμονιστούν με το ενιαίο μισθολόγιο, όπως επιτάσσουν τα μνημόνια. Με άλλα λόγια, οι υπάλληλοί της θα πάψουν να αποτελούν εξαίρεση διατηρώντας τις αμοιβές που έπαιρναν μέχρι σήμερα. Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο! Με δεύτερη απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, καλούνται να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από το 2013 μέχρι σήμερα! Μιλάμε για πολλά λεφτά και αναμένονται προσφυγές. Όμως, εδώ πρόκειται για εφαρμογή νόμων και δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες συμμορφώνεται η ΔΕΥΑΙ. Εξάλλου, δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση, όπως υπενθύμισε με νόημα στη στήλη ο Πρόεδρός της Άρης Μπαρτζώκας!

Κ.Α.
Ποιότητα ζωής...
Συνολικά 16 ΑμεΑ φιλοξενούνται σήμερα στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων όπως έκανε γνωστό η Πρόεδρός της Νατάσα Μπέγκα. Μάλιστα, είπε ότι υπάρχουν αιτήσεις και για άλλους, οι οποίοι σύντομα θα βρεθούν στη δομή. «Η ζωή των ανθρώπων αυτών πρέπει να είναι γεμάτη. Να υπάρχει πάντα ένα ενδιαφέρον να τους δίνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση», τόνισε η κ. Μπέγκα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΕΠΑΠ έχει προσλάβει μουσικό που παίζει στις Στέγες τρεις φορές την εβδομάδα, θα φτιάξει ένα κοτέτσι για να ταΐζουν τις κότες του οι φιλοξενούμενοι και θα συνεργαστεί με τεχνικό κήπου για να τους μάθει κηπουρική! Πολύ σημαντικά όλα αυτά για την ποιότητα ζωής των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας. Σπουδαίο το έργο της ΕΛΕΠΑΠ!
Κ.Α.
Για τους Σαρακατσάνους!
Εκδήλωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων πραγματοποιήθηκε σε περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με θέμα «Σαρακατσαναίοι και Επανάσταση του 1821». Στην εκδήλωση, ήταν ομιλητής ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου και Επικεφαλής Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Γεώργιος Καψάλης. Όπως είπε ο ίδιος, η ομιλία του για τη Συμβολή των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821 αποτελεί για εκείνον τιμή και οφειλόμενο χρέος για όλους τους Σαρακατσαναίους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας. Εξάλλου, οι ομιλίες του για θέματα παιδείας, πολιτισμού και όχι μόνο είναι πάντα ουσιαστικές!
Γ.Ν.

Κι άλλο ατύχημα!
 Ένας ακόμη συμπολίτης μας γλίστρησε και σωριάστηκε στην άκρη του πεζοδρομίου στη γωνία Σπύρου Λάμπρου και Τεπελενίου! Η κλήση των πλακών, στην αριστερή γωνία όπως πάμε προς Πλάτανο, είναι επικίνδυνη και παρά τα τηλεφωνήματα που έγιναν στις τεχνικές υπηρεσίες, φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Λένε πως το πεζοδρόμιο έγινε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές! Η Ευρώπη τους υπέδειξε να δώσουν τόση κλήση σ’ αυτό το σημείο; Και πότε θα δουν το πρόβλημα; Όταν σκοτωθεί κάποιος συμπολίτης μας ή αν κάποιος τυφλός τολμήσει να διαβεί από εκεί; Τότε θα ξυπνήσουν; Όταν δηλαδή ξεκινήσουν οι μηνύσεις προς τους αρμοδίους; Ας κάνει τον κόπο κάποιος «αρμόδιος» για να δει με τα μάτια του τι συμβαίνει και να κάνει τις σωστές παρεμβάσεις… Απ’ το γραφείο του δύσκολα θα καταλάβει!
ΜΑΤ

Ο διαγωνισμός ΣΜΑ...

Στον αέρα έχει βγει ο διαγωνισμός για την δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, αλλά σύμφωνα με διαδόσεις, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και ανάμεσα σε δημοτικούς άρχοντες για ορισμένους όρους που θεωρούνται, αν όχι «φωτογραφικοί», τουλάχιστον αποτρεπτικοί για μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερόμενων. Δεν αποκλείεται δε να υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Α.

Επί το έργον…
= Ενώ βρισκόμαστε σε δύσκολη μεταβατική περίοδο είναι σκέτη απογοήτευση η εμφάνιση ενός αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης απόλυτα διχαστικού που δεν βλέπει τίποτε καλό στο έργο της κυβέρνησης για να το επαινέσει ώστε να γίνει πιστευτός ο λόγος του και όταν κάνει αρνητικά σχόλια. Όπως και να το δούμε, είναι αδύνατο μόνο κακό για τον τόπο να σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση… Το ότι δεν φάνηκε απόλυτα συνεπής σε όσα σχεδίασε εξ αρχής αυτό έγινε λόγω των μεγάλων εμποδίων που συνάντησε και που κατά γενική ομολογία τα διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο δεδομένων των εξαιρετικών δυσμενών συνθηκών. Όμως η τόση πόλωση που επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξέρω αν προσφέρει κάτι θετικό στην όλη προσπάθεια της πλήρους αναδιοργάνωσης…

Θέλει να την εμποδίσει;
 Λέτε από άγνοια αλλά και από εμπάθεια να θέλει η αντιπολίτευση να βάλει εμπόδια στην όποια αναγκαία μεταρρύθμιση; Δεν ακούσαμε ούτε ένα καλό λόγο για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να βγούμε και εμείς από την ψηφιακή απραξία… Είμαστε δυστυχώς τόσο πίσω που η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών μας εξέπληξε άλλους θετικά και άλλους επικριτικά. Ακόμη και σ’ αυτό τον τομέα ένα «μπράβο» από την αντιπολίτευση δεν ακούσαμε γι’ αυτούς που μοχθούν ώστε να οργανώσουν άρτια και τους εμβολιασμούς και πολλές άλλες πτυχές της δημόσιας διοίκησης που βρισκόταν σε αγρανάπαυση και βασάνιζε τους πολίτες σε κάθε συναλλαγή μαζί της. Τόσος φθόνος πόσο θα βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να βγούμε και εμείς από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας;

Η αξιολόγηση…
Δεν ακούσαμε τη θέση της αντιπολίτευσης, γενικά, για το επίμαχο θέμα της αξιολόγησης του έργου! Πώς μπορεί να υποδείξει κανείς τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις ώστε να παρέχεται καλύτερο έργο; Πώς θα εντοπίζονται οι αδυναμίες και πώς θα μπορεί να δίνεται bonus σ’ εκείνους που δουλεύουν σκληρά, που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και που διακρίνονται για την εργατικότητα και για την απόδοσή τους στο έργο που αναλαμβάνουν; Όλοι το γνωρίζουμε ότι δεν επιδεικνύουν την ίδια εργατικότητα οι εργαζόμενοι σε έναν τομέα… Άλλοι δουλεύουν αποδοτικά και άλλοι αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες. Και σε κάθε υπηρεσία όλοι γνωρίζουν ποιοι δουλεύουν ευσυνείδητα και αποδοτικά και ποιοι «λουφάρουν»! Πώς να τους ανταμείψεις όλους ίσα; Είναι δίκαιο;

Πάνω από κόμματα…
 Αν δεν ξεπεράσουμε και εμείς τις αδυναμίες που μας προκαλούν οι ιδεολογικές αγκυλώσεις άσπρη μέρα δεν θα δούμε. Εδώ θα τρωγόμαστε και τίποτε δεν θα προχωράει… Τέτοιες καταστάσεις τις βιώσαμε και στο παρελθόν και δεν νομίζω ότι αξιολογήθηκαν θετικά! Αν βρισκόμαστε σε τέτοια υστέρηση αυτή προκλήθηκε από τις φαγωμάρες μας που δεν άφηναν τίποτε να προχωρήσει προς τον εκσυγχρονισμό… Όλα έμεναν στο επίπεδο των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων λες και κάτι καλύτερο θα προέκυπτε αν η κυβέρνηση ονομαζόταν «προοδευτική»! Τι άλλαξε στον τόπο μας όταν η κυβέρνηση είχε αυτό το πρόσημο; Συνθήματα όπως το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» έγιναν το σήμα κατατεθέν της ασυνέπειας, γι’ αυτό και οι νέες ιδεολογικές κορώνες δεν είναι θελκτικές.
Θεανώ Βλάχου