ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Αφόπλισε» τα Δασαρχεία!..
Δέκα (10) Αυγούστου ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο. Την επομένη ημέρα ακριβώς ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Β. Μιχελάκης, με απόφασή του μετέφερε τέσσερα αυτοκίνητα των Δασικών Υπηρεσιών σε άλλες υπηρεσίες! Βέβαια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 13 Αυγούστου προβλέπει ότι καμία μεταβολή μετά την 1η Αυγούστου, που αφορά προσωπικό και οχήματα δεν λαμβάνεται υπόψη και θα έπρεπε ήδη να έχει ανακαλέσει την απόφασή του. Εκείνο όμως που μένει είναι η συμπεριφορά και η... υπευθυνότητα του κ. Μιχελάκη, να «αφοπλίσει» μια υπηρεσία που βρίσκεται σε κατάσταση «μάχης» από οχήματα, μόνο και μόνο επειδή του αφαίρεσαν την αρμοδιότητά της. Άξιος!..
Α.

Ανεύθυνες συμπεριφορές!..

 Αποκαρδιωτικές ήταν οι εικόνες που συνάντησαν οι εθελοντές το πρωί του Σαββάτου στο αστικό αλσύλλιο απέναντι από την Ιερά Μονή Περιβλέπτου, όπου συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε δράση καθαρισμού της περιοχής. Δεν ήταν μόνο τα ξερόκλαδα και οι κορμοί που ήταν διάσπαρτα στο αλσύλλιο, αλλά τα πάσης φύσεως σκουπίδια που υπήρχαν σε διάφορα σημεία. Μέχρι και μια παλιά μπανιέρα (!) είχε παρατήσει κάποιος ανεύθυνος συμπολίτης στη μέση του δάσους (φωτό)! Δεν είναι λοιπόν μόνο οι υπηρεσίες και οι φορείς που πολλές φορές αδρανούν, μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι πολίτες, που, δυστυχώς κάποιοι από αυτούς, δεν δείχνουν κανένα σεβασμό προς τη φύση, αφού την αντιμετωπίζουν σαν μια απλή, εύκολα προσβάσιμη, χωματερή! Πρέπει να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα για να συμμορφωθούν; Έσχατο το μέτρο, αλλά ίσως αναγκαίο για να δούμε επιτέλους μια «καθαρή πόλη»!

Ε.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

 Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων στην οδό Ψαλίδα, καθώς τα έργα ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, που ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου, εδώ κι ένα μήνα σταμάτησαν! Το μεγάλο πρόβλημα - εκτός από την κακή κατάσταση των δρόμων που παραμένουν ακόμη με αμμοχάλικο και η πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους γίνεται με δυσκολία - είναι η ανυπόφορη μυρωδιά στην περιοχή από τα φρεάτια αποχέτευσης. Παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων προς τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, οι εργασίες παραμένουν στάσιμες! Γι’ αυτό και οι κάτοικοι - μέσω του «Π.Λ.» - καλούν τον Δήμαρχο να επιληφθεί του θέματος, ώστε τα έργα να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν γρήγορα.
Και επαναλαμβάνουν: εάν δεν μπορούν να ολοκληρώνουν τα έργα, ας μην τα ξεκινούν και ταλαιπωρούν τους κατοίκους!
(η φωτό από τις 16 Αυγούστου)
Δ.Κ.

Οι φλόγες του λαϊκισμού…
Δεν μας έφθανε η κατάρα των πυρκαγιών, αντιμετωπίζουμε και τον κανιβαλισμό των πολιτικών αντιπάλων! Το τι λένε τούτες τις ώρες που ο λαός παρακολουθεί έντρομος όσα συμβαίνουν με τις πυρκαγιές δεν λέγεται…Αν δεν βάλουν φρένο στην ανούσια αντιπαράθεση που εκδηλώνεται χωρίς φραγμούς και όρια άσπρη μέρα δεν θα δούμε… Τους ενοχλούσε ακόμη και ο Χαρδαλιάς για τις αντοχές του και οι επιθέσεις που εκτόξευαν ξεπέρασαν τα όρια της κριτικής και μετατράπηκαν σε τακτική πολιτικού κανιβαλισμού χωρίς μέτρο…Βιώνουμε σήμερα τη χειρότερη μορφή του φασισμού… Οι πολιτικοί αντίπαλοι καταφεύγουν στον κανιβαλισμό των αντιπάλων… Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε… Αυτή η μορφή Δημοκρατίας δεν είναι θελκτική…
Θ.

Κέρδισε τις εντυπώσεις…

Στη Θεσπρωτία βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Σουλιώτης δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Συμμετείχε στο αντάμωμα των Σουλιωτών, όπου έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια της προτομής του προγόνου του Τζήμα Ζέρβα. Αλλά επισκέφθηκε και την Παραμυθιά, όπου φιλοξενήθηκε από το δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και μάλιστα το Σάββατο περπάτησε στη λαϊκή αγορά της πόλης. Δήλωσε ικανοποιημένος, που πάτησε στα αγιασμένα, όπως τα χαρακτήρισε, χώματα του Σουλίου, ενώ μίλησε για τη ζεστασιά καρδιάς των ανθρώπων της Παραμυθιάς. Μειλίχιος και χαμηλών τόνων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κέρδισε τις εντυπώσεις.

Η. Μ.

Αυτό είναι το όραμά μας;
 Η πρακτική έρχεται από παλιά! Όταν ο τοπικός βουλευτής ήθελε να αποκτήσει μεγαλύτερη αποδοχή στην περιφέρειά του φρόντιζε να ιδρύσει εκεί μία Σχολή! Σχολές που ιδρύθηκαν για την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων και χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια καλούσαν τον Έλληνα φορολογούμενο να πληρώνει για την υπολειτουργία τους … Ως πότε θα κλείνουμε τα μάτια, επιβραβεύοντας τη μετριοκρατία και θα διαιωνίζουμε την αναξιοκρατία; Και όλα αυτά για να χαϊδέψουν οι πολιτικοί τα αυτιά των ψηφοφόρων τους; Είναι κριτήριο για την ίδρυση μιας Σχολής σε οποιαδήποτε πόλη το πόσα σπίτια θα νοικιαστούν και πόσα ποτά θα πουληθούν στα μπαρ; Όσο βάζουμε ως κεντρικά κριτήρια την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ούτε σωστούς μουσειολόγους θα έχουμε ούτε αστροφυσικούς!

Αυτοί ξέρουν…
Πανεπιστημιακοί που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και Έλληνες σε ξένα ΑΕΙ εξηγούν κάθε τόσο γιατί υποβαθμίζεται το έργο των ΑΕΙ όταν ιδρύουν Σχολές ξεκομμένες από τα πανεπιστήμια και που οι περισσότερες υπολειτουργούν! Τριάντα επτά πανεπιστημιακά τμήματα ίδρυσε στα χαρτιά ο Γαβρόγλου σκορπίζοντάς τα ανά την Ελλάδα, χωρίς επαρκείς μελέτες και χωρίς τη συνδρομή της Εθνικής Αρχής Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το επίπεδο αυτών των Σχολών μπορεί να είναι αυτό που αρμόζει σε μια σχολή ανωτάτης εκπαίδευσης … Ας βρουν οι κυβερνήσεις άλλους τρόπους για να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες… Είναι τόσο σοβαρό αυτό το θέμα που καλά θα κάνουν όλοι τους να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στη λειτουργία των ΑΕΙ. Λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση…

Δύσκολη κατάσταση…
Το να αποφασίσει η κυβέρνηση να κλείσει μια Σχολή που ιδρύθηκε στα χαρτιά ή που λειτουργεί εκτός των οργανωμένων ΑΕΙ είναι αδύνατο να μη προκαλέσει αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Τα κριτήρια των πολιτών είναι συνήθως χρησιμοθηρικά και πολύ δύσκολα θα δεχθούν την κατάργηση μιας Σχολής σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν λειτουργεί. Πάντοτε το τοπικό συμφέρον βρίσκεται πέρα και πάνω από τα κριτήρια της οργάνωσης μιας Σχολής που να προσφέρει υψηλού επιπέδου και ποιοτική εκπαίδευση. Το ελληνικό φαινόμενο που ξεκίνησε με καθαρά κομματικά κριτήρια πήρε μεγάλη έκταση και αν τώρα αποφασίσουν να λειτουργήσουν με κριτήρια καθαρά εκπαιδευτικά θα είναι δύσκολο να πειστεί μία κοινωνία ότι είναι καλύτερο για να παιδιά της να φοιτούν σε ένα πλήρως οργανωμένο πανεπιστήμιο…

Όχι μόνο στην εκπαίδευση!
 Πολλά πρέπει να αλλάξουν και στη χώρα μας! Ήρθε η ώρα της πλήρους αναδιοργάνωσης. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και χρειάζεται να εκπέμψει η κυβέρνηση μεγάλη αξιοπιστία! Αν θα το πετύχει θα φανεί στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Μέρα με τη μέρα η αναγνώριση και του έργου και της αξιοπιστίας της έρχεται από το εξωτερικό αλλά η σύγχυση που δημιουργούν τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν το κυβερνητικό έργο, δεν βοηθάνε προς τη σωστή κατεύθυνση… Η κατάρα που βαραίνει τη χώρα μας είναι η κομματική εμπάθεια… Κάνει κάτι νέο η κυβέρνηση που δοκιμάστηκε και πέτυχε σε άλλες χώρες κινητοποιούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούμενα να συμμετέχουν για κάτι καλύτερο και πιο σύγχρονο… ΚΡΙΜΑ!!
Θεανώ Βλάχου