ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Καλή αρχή…

Επιτέλους και μια αξιέπαινη πρωτοβουλία! Εθελοντικές τοπικές οργανώσεις και ενορίτες της Περιβλέπτου ξεκινούν, να καθαρίσουν το περιαστικό δάσος μας στην περιοχή της Περιβλέπτου… Εξάλλου σ’ αυτή την ενορία ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει εθελοντισμός! Εάν αυτό το δασάκι δεν το υιοθετήσουμε όλοι μας, δεν ξέρω αν αύριο θα υπάρχει αλλά και με ποιο τρόπο μπορεί να εξαφανιστεί με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται… Αν οι εθελοντικές προσπάθειες γίνουν περισσότερες και για περισσότερα κοινά μας προβλήματα έχουμε ελπίδα να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και στην πόλη μας…
Θ.

Υπεύθυνοι οι Μηλιώτες…

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Δεκαπενταύγουστου επιβεβαιώθηκαν κάποια κρούσματα στη Μηλιά Μετσόβου, απόρροια και της κινητικότητας αυτό το διάστημα. Πριν δύο μέρες έγιναν τεστ από τον ΕΟΔΥ στη Μηλιά όπου επιβεβαιώθηκαν μόλις τρία κρούσματα από τα 240 τεστ, κάτι που δείχνει την υπεύθυνη στάση των κατοίκων που τήρησαν τα μέτρα, ενώ ο εμβολιασμός στην ορεινή περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αγγίξει το 90%. Την υπεύθυνη στάση των κατοίκων της Μηλιάς εξήρε και ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας που τόνισε πώς πρέπει εντατικά να τηρούνται τα μέτρα και να γίνονται εμβολιασμοί. Ας ελπίσουμε το παράδειγμα της Μηλιάς να ακολουθείται και από άλλες περιοχές σε ανάλογες περιπτώσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το φρένο είναι δύσκολο στη διασπορά!

Ν.Γ.
Μήνυμα ελπίδας!
 «Όταν κάνεις κάτι για την πατρίδα δεν έχει πουθενά θέση η αμοιβή»! Είναι λόγια του Σταύρου Μπένου όταν αποδέχθηκε το καθήκον που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Όσο για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε τις χαρακτήρισε ως «εθνικό καθήκον…». Μακάρι να πάρουν μαθήματα και οι Έλληνες πολιτικοί και να αλλάξουν πορεία… Έχουν πολλά να κάνουν γι αυτό τον τόπο και δεν χωράνε οι αγριότητες και οι ιδεολογικές αντιπαλότητες… Εξ άλλου όλα αυτά τα ζήσαμε και δεν απέδωσαν σε έργο… Μακάρι οι εθελοντές πολίτες να γίνουν περισσότεροι και να αναγκάσουν και τους πολιτικούς να μετεξελιχθούν σε υπεύθυνους πολίτες.
ΜΑΤ
Χαρούμενη «πινελιά»!
 Με δική του πρωτοβουλία ιδιώτης, κάτοικος Ηγουμενίτσας, φύτεψε κάκτους, στα παρτέρια του Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνθεον» και ομόρφυνε, με τη δική του ευαισθησία το χώρο. Είναι πολύ θετικό το γεγονός, σε μια εποχή που το περιβαλλοντικό πρόβλημα αναδεικνύεται μεγάλο, να υπάρχουν άνθρωποι, που να φροντίζουν τη φύση, έστω και με μικρές και συμβολικές ενέργειες. Και παράλληλα να δείχνουν το καλό παράδειγμα προς τους άλλους. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να καλυτερέψουμε τη ζωή μας και να την κάνουμε πιο όμορφη, αγαπώντας και προστατεύοντας το περιβάλλον.
H.M.

Λείπει η γιορτή…
Όπως και το 2020, έτσι και το 2021, δεν έγινε, λόγω κορωνοϊού, η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα, που κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν στις 6 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, ο οποίος προσέφερε δωρεάν ψημένες τσιπούρες και κρασί. Και πολύ ορθά δεν οργανώθηκε, γιατί οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Ωστόσο η εκδήλωση, που μάζευε χιλιάδες κόσμο, λείπει και ελπίζουμε μόλις εκλείψει ο κορωνοϊός, γιατί θα εκλείψει κάποια στιγμή, να την ξαναχαρούν οι κάτοικοι του νομού και όχι μόνο... Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, εξακολουθεί να αναπτύσσει, παρά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα, με δωρεάν προσφορές ψαριών σε δομές.
H.M.

Είχε θίξει το ζήτημα!

 Είναι γνωστό πώς στο δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες που ίδρυσε η ΚΕΔΕ μεταξύ των 18 Δήμων της Ηπείρου δήλωσε ενδιαφέρον μόνο εκείνος των Αρταίων, ενώ παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας υπάρχουν Ποντιακές Κοινότητες, ο Δήμος Ιωαννιτών έλαμψε με την απουσία του. Να σημειωθεί, πάντως, πώς με σχετικό δελτίο στις 29 Ιουλίου η παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τατιάνας Καλογιάννη είχε προτρέψει τη Δημοτική Αρχή να ασχολείται με επίκαιρα και τρέχοντα θέματα, όπως το να δηλώσει ενεργό συμμετοχή στο «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες», καθώς στόχος είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τώρα γιατί η Δημοτική Αρχή Ιωαννιτών δεν ασχολήθηκε, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν!

Ν.Γ.

Τα τρωκτικά επιτίθενται…
 Σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν τα τρωκτικά… Και αυτό το μάθαμε στην πράξη, όταν δινόταν η ευκαιρία στους καιροσκόπους να εξυπηρετήσουν τις φιλοδοξίες αλλά και τις άλλες ανάγκες τους… Το προσωπικό συμφέρον ήταν κατά γενική ομολογία πάνω και πέρα από κάθε άλλη σκέψη και διεκδίκηση… Και όταν κάποιοι αποδεικνύονται άξιοι για το καθήκον που τους αναθέτουν, τότε γίνεται προσπάθεια παρασκηνιακά ή και απ’ ευθείας να καταστρέψουν τη φήμη του εργατικού, του υπεύθυνου, του αξιόλογου… Και αυτές τις καταστάσεις τις βιώσαμε και μέσα στις πυρκαγιές επειδή κάποιοι δεν άντεχαν να παρακολουθούν τον αγώνα που έκαναν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής και γι’ αυτό επέλεγαν να κρίνουν και να κατακρίνουν κι ας γνώριζαν το μεγάλο αγώνα που γινόταν…
Ιδιαίτερα στον ίδιο πολιτικό χώρο…
 Όταν έρχεται η ώρα να ανατεθούν υποχρεώσεις στα στελέχη του κόμματος που πήρε την πλειοψηφία στις εκλογές, τότε αρχίζουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξουσία όσοι έχουν και εξουσιομανία, αλλά με το πόστο που τους αναθέτουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες και των ψηφοφόρων τους για να τους έχουν υποστηριχτές και στις επόμενες εκλογές… Χάλασε τη σούπα ο σημερινός πρωθυπουργός, επιλέγοντας αξιόλογα στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους με κριτήριο μόνο την αξιοσύνη τους… Κι αυτό ενόχλησε πολλούς «μνηστήρες» που δεν απέκτησαν αυτό που επιδίωκαν… Αν όμως το κυβερνητικό έργο προχωράει αυτό αξιολογείται ποικιλοτρόπως.

Έμεινε στάσιμο για πολλά χρόνια!
Οι κυβερνήσεις άλλαζαν αλλά όλα έμεναν στάσιμα! Το πόση σημασία έχει αν το κυβερνητικό έργο προχωράει προς όφελος της χώρας, αυτό το μετράμε εμείς που απλά θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας που βίωσε πάμπολλες φορές την υστέρηση λόγω λαθεμένων επιλογών… Και όταν ήρθαν οι πυρκαγιές άλλοι έκαναν εκ του ασφαλούς αρνητική κριτική σε ό,τι κι αν αποφάσιζαν οι υπεύθυνοι που ξημεροβραδιάζονταν για να κάνουν το καλύτερο μέσα σ’ αυτή την κόλαση! Και το στοίχημα που έβαλαν να μη χαθεί ούτε μία ζωή το πέτυχαν, με εξαίρεση τη μεγάλη απώλεια του εθελοντή που τα έδωσε όλα μέσα στη μάχη και όχι από κανένα γραφείο… Και οι άκαπνοι που έβγαζαν μόνο κακία μπήκαν στο περιθώριο και άλλαξαν στάση, μήπως και γίνουν περισσότερο αρεστοί… Όλα στο βωμό του συμφέροντος…

Αυτές πετροβολάνε…
 Τις καρυδιές που έχουν καρύδια πετροβολάνε… Πρώτοι προς λιθοβολισμό Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς! Και όσο αυτοί θα μας εκπλήσσουν με τις δραστηριότητές τους, τόσο οι έχοντες μειωμένα προσόντα θα τους λιθοβολούν… Αλλά ας κάνουν αυτοί το χρέος τους προς τον ελληνικό λαό κι ας δέχονται τα πυρά εκείνων που δεν κατάφεραν τίποτε σημαντικό στη ζωή τους… Γι’ αυτό και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι αρνητική κριτική… Για θετική στάση σε οτιδήποτε αναγκαίο για τον τόπο και το λαό, ούτε λόγος να γίνεται… Ας φωνασκούν όσο θέλουν… Κανένας δεν τους παίρνει στα σοβαρά όπως δεν παίρνει και τον εκ Κρήτης φωνασκούντα… Όσο για το Χαρδαλιά αυτός απέδειξε ότι μέσα στο χαλασμό μόνο τον εαυτό του δεν προστάτεψε… Πολύ αργά για τα δάκρυα… κάποιων!
Θεανώ Βλάχου