ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Μόνιμος «εφιάλτης»...
 Καλά κρατεί η κόντρα Δημοτικής Αρχής και παράταξης Μπέγκα για το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων -και- από ιδιώτη! Πρακτική που εφάρμοσε και η Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα, οι επιδόσεις της οποίας στον συγκεκριμένο τομέα, θυμόμαστε οι Γιαννιώτες ότι ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριες! Πάντως, το θέμα της αποκομιδής, των βιοαποβλήτων, της καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων θα παραμείνει μείζον για την πόλη μας και τα επόμενα χρόνια και κάθε νέα διοίκηση του Δήμου θα το βρίσκει μπροστά της και θα χάνει τον ύπνο της!

Πόσοι υπάλληλοι;
Στο μεταξύ, διαρκώς oι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στα Γιάννενα και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ζητούν μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα. Άραγε, πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν σήμερα σ’ αυτήν; Κανένας δεν το έχει ξεκαθαρίσει, ούτε η Δημοτική Αρχή, ούτε ο Σύλλογός τους, για να δούμε κι εμείς οι πολίτες αν επαρκούν ή όχι για το μέγεθος του διευρυμένου Δήμου μας, αν δουλεύουν κλπ. Μόνο στις κενές θέσεις αναφέρονται. Είναι και το πρόγραμμα Κοινωφελούς που ενισχύει τις υπηρεσίες του Δήμου για ένα διάστημα, οπότε δε μπορεί κανείς να βγάλει εύκολα συμπέρασμα, αν και πέρυσι το καλοκαίρι που δεν υπήρχαν οι συμβασιούχοι η κατάσταση στα Γιάννενα ήταν τραγική...
Κ.Α.
Δεν θα είναι απλά…

 Μετά από τα μικρά νησιά του Αιγαίου που κηρύχτηκαν covid Free τώρα θα εμβολιαστούν και οι κάτοικοι στο πανέμορφο νησάκι της Χαλκιδικής, αλλά και οι κάτοικοι και άλλων νησιών. Έτσι αυτά τα νησιά θα είναι τα πιο ευνοημένα για τον τουρισμό… Ποιος δεν θα θέλει να κάνει διακοπές σε ασφαλή προορισμό; Τώρα, τι θα γίνει με τους τουρίστες που θα φθάσουν εκεί δεν το ξέρουμε… Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εργαζόμενους που θα φθάσουν εκεί αν δεν επαρκούν οι ντόπιοι. Πολύπλευρες αποφάσεις και πολύ δύσκολες. Τίποτε δεν θα είναι απλό ούτε αυτό το καλοκαίρι. Καλύτερο από το περσυνό θα είναι, αλλά πόσο καλύτερο θα το μάθουμε εν καιρώ… Πάντως, σε όλη την Ευρώπη συζητούν για την ελληνική πρωτοβουλία να ετοιμάσει ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς!
ΜΑΤ
Νοσοκομείο ζώων!..
 Ασταμάτητος σε θέματα των αρμοδιοτήτων του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς. Μαζί με εκπρόσωπο της ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποίησε επισκέψεις σε υποψήφιες περιοχές και εγκαταστάσεις στο Πεντελικό Όρος με σκοπό τον εντοπισμό έκτασης όπου σχεδιάζεται να φτιαχτεί το πρώτο νοσοκομείο για άγρια ζώα (πτηνά, θηλαστικά, ερπετά) στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε είναι άξιο αναφοράς αυτό και μακάρι να γίνει πράξη!
Ν.Γ.

Υπαίθριο μάθημα…

 Μπορεί τα Πανεπιστήμια στη χώρα μας να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, όμως στα Γιάννενα, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, έγινε το πρώτο «δια ζώσης» μάθημα σε υπαίθριο χώρο της Πανεπιστημιούπολης με τήρηση των μέτρων προστασίας. Είναι δικαιολογημένη η ανυπομονησία των φοιτητών για επιστροφή στα αμφιθέατρα μετά από τόσους μήνες σπίτι, όμως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει συντονισμένα και μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ν.Γ.

Το πιο περιζήτητο…

Τελικά τι θα γίνει με την επάρκεια πόσιμου νερού; Θα έχουμε νερό να πιούμε και τα επόμενα χρόνια; Θα επαρκεί για τις καλλιέργειες; Και τελικά πόσο θα κοστίζει αν μπορούμε να το καταναλώνουμε; Κάποτε η Θάτσερ δήλωνε: «καλύτερα η ιδιωτικοποίηση του νερού παρά η εθνικοποίηση»! Πάντως υπάρχουν χώρες που ήδη ένιωσαν τι σημαίνει έλλειψη νερού. Πολλοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα κοπάδια τους και άλλοι τα έσφαξαν πουλώντας το κρέας. Πόσοι άνθρωποι πάνω στη γη παρακαλούν να βρέξει μήπως και από τα ποτάμια λύσουν τα δυσεπίλυτα προβλήματά τους... Όσο για την ιδιωτικοποίηση του νερού που όλο και πιο συχνά αναφέρεται, καλύτερα να μη μάθουμε με ποιες προϋποθέσεις θα έχουμε πόσιμο νερό! Το κόστος που θα μας επιβάλλουν θα το καταστήσει απλησίαστο…
Αποφασίζουν για μας!
 Τελικά κάποιοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς! Και μέσα στον πόλεμο συμφερόντων δεν ξέρουμε ποιος θα είναι τελικά ο νικητής: «ο πλανήτης; ο άνθρωπος ή η αγορά»; Εμείς θεωρούμε ότι το νερό είναι ανεξάντλητο και μπορούμε να το καταναλώνουμε όπως θέλουμε… Είναι όμως έτσι ή ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση; Εκείνοι που το βλέπουν ως ένα χρηματοοικονομικό προϊόν θα μεθοδεύσουν την αλλαγή των κανόνων ώστε να ωφεληθούν οικονομικά από τη διαχείρισή του κάποιοι ιδιώτες. Όσο για την επιχειρηματολογία περί «περιζήτητων αγαθών» μας τρομοκρατεί η άποψη ότι «και τα διαμάντια είναι περιζήτητα αλλά δεν είναι δωρεάν»! Και σ’ αυτό το «μη δωρεάν» ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι για να πλουτίζουν; Εμείς κοιμόμαστε και άλλοι δουλεύουν χωρίς εμάς.

Δεν μας αφορά!..
 Στα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί νομίζουμε ότι όταν ακούμε γι’ αυτά η επίλυσή τους δεν αφορά εμάς. Κάποιοι άλλοι λαοί, πολύ μακρινοί για μας αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα όπως είναι και αυτό της λειψυδρίας… Κι ενώ όλες οι ενδείξεις χτυπάνε καμπανάκι και στη χώρα μας εμείς συνεχίζουμε τις σπατάλες ή τις πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον… Και όταν βλέπουμε από τηλεοράσεως εικόνες απόγνωσης των λαών που υπομένουν τα χίλια μύρια λυπόμαστε θεωρητικά γι’ αυτούς αλλά δεν κάνουμε τίποτε προκειμένου να αποτρέψουμε το κακό να έρθει και στη γειτονιά μας. Η τόση ανευθυνότητα μας έμεινε κουσούρι από το παρελθόν και συνεχίζουμε με τις ίδιες αντιλήψεις και στο παρόν αλλά χτίζουμε πανομοιότυπα και το μέλλον.

Ένα εκατομμύριο νεκροί…
Εδώ και καιρό ο κόσμος ξεπέρασε το 1 εκατ. νεκρούς από τον κορωνοϊό κι ακόμη κάποιοι βγαίνουν στους δρόμους χωρίς μέτρα προστασίας και άλλοι φωνάζουν ότι δεν υπάρχει ιός! Τι μας συμβαίνει και στεκόμαστε αρνητικά σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πολλές φορές πολύ κοντά μας; Είναι υπόθεση αντιληπτικότητας ή η άρνηση έχει πιο βαθιές ρίζες; Πόσοι πρέπει να νοσήσουν και πόσο κοντά στο δικό μας περίγυρο θα πρέπει να συμβούν αυτά για να πεισθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ σοβαρό και τόσο επικίνδυνο; Δύσκολη η κατάσταση φωνάζει η Μέρκελ! Αναπόφευκτη η χρήση φρένου περιγράφουν άλλοι ηγέτες. Και άλλοι μιλάνε για αυτόματη επιβολή μέτρων ανάλογα με τις εξελίξεις… Και για μια φορά ακόμη επιμένουμε στη γνωστή άποψη: «Δεν μας αφορά…»!
Θεανώ Βλάχου