ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Εφοπλιστικά νέα!
Ένα «λίαρ τζετ» προσγειώθηκε πριν λίγες μέρες στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, προερχόμενο από την κεντρική Ευρώπη, ίσως την Ελβετία. Όπως πληροφορείται η στήλη, το αεροσκάφος είναι ιδιοκτησίας πολύ γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος χτίζει σπίτι στο Ζαγόρι και συγκεκριμένα στο Μικρό Πάπιγκο και με αυτή την αφορμή ήρθε στην περιοχή μας συνοδευόμενος μάλιστα από φίλους του! Μεγάλες δόξες ζει λοιπόν το Πάπιγκο. Και ποιος ξέρει, ίσως μετατραπεί σιγά – σιγά σε κάτι αντίστοιχο με τα θέρετρα πολυτελείας στα ορεινά χωριά των Άλπεων! Αν γίνει η αρχή...
Κ.Α.
Αντικείμενο συζήτησης!
Μια ανάρτηση στο Facebook του ψυχιάτρου Φώτη Μωρόγιαννη για το γεγονός πώς το κτίριο του παλαιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Δομπόλη καταρρέει και πώς πρέπει οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την σωτηρία του να εξωθήσουν τους υπευθύνους σε αποφάσεις, προκάλεσε σωρεία σχολίων κάτω από αυτήν. Μεταξύ άλλων, σχολίασαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που είπε πώς προτάσεις έχουν γίνει προς το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ λίγο πιο κάτω ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει το δικό του σχόλιο, λέγοντας πως όταν γίνει Περιφερειάρχης, δεσμεύεται να δώσει τέλος σε αυτό το χάλι! Ενδιαφέρον παρουσιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος, αλλά η ουσία είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει για να μην καταρρεύσει το κτίριο και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της πόλης!
Ν.Γ.

Ειδησεογραφία…
Την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου πρόβαλλαν τα ΜΜΕ δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πληροφόρηση ότι ο εν λόγω κύριος είναι «μεγαλοστέλεχος της ΝΔ»! Δεν ξέρω αν τα κόμματα θα ‘πρεπε να περνάνε τα μέλη τους από ψυχολογικά τεστ. Τέτοιες εμπειρίες θα έχουν να διηγηθούν πάμπολλες γυναίκες ακόμη και για τον οικογενειακό τους κύκλο. Προπονητές, δάσκαλοι στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, δάσκαλοι μουσικής και στελέχη οργανώσεων συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς που δεν σέβονται την προσωπικότητα κοριτσιών και αγοριών… Όμως οι θιγόμενοι το πίνουν με το ζουμί τους…. Δεν τολμούν να το συζητήσουν ούτε με τον εαυτό τους. Ο εφιάλτης όμως είναι εκεί για πολλά χρόνια!
ΜΑΤ
Το… μπανιστήρι!
Ωραία! Άνοιξε όπως άνοιξε το λιανεμπόριο από την περασμένη Δευτέρα. Ήταν ένα αίτημα ουσίας αυτό ή ήταν ένα αίτημα για «μπανιστήρι» στις βιτρίνες; Στο τέλος του 15ημέρου θα κάνουμε λογαριασμούς για το τι είχαμε, τι θέλαμε και τι χάσαμε. Ας ελπίσουμε ότι όλοι μας θα είμαστε πιο μετρημένοι και θα υπολογίζουμε τις πιθανές συνέπειες, κυρίως στην υγεία μας.
Γ.Γ.
Πρόεδρος στη Ριζάρειο!
Νέο πρόεδρο απέκτησε το Ίδρυμα της Ριζαρείου και αυτός δεν είναι άλλος από τον Χρήστο Μασσαλά, ομότιμο καθηγητή, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τακτικό αρθρογράφο από πολλών ετών του «Π.Λ.»! Ο κ. Μασσαλάς, άνθρωπος με ευρύ πεδίο γνώσεων και κοινωνικές ανησυχίες, γνωρίζει καλά τα του Ριζαρείου, αφού έχει θητεύσει για πάνω από μία δεκαετία ως μέλος στο Διοικητικό του Συμβούλιο κι έχει προσφέρει καλές υπηρεσίες σ’ αυτό. Αναλαμβάνοντας πλέον το «τιμόνι» του, είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει αυτή την προσφορά. Από τη στήλη ευχές για γόνιμη και επιτυχημένη θητεία!
Κ.Α.
Ιδιαίτερα υπεύθυνος…
Με ιδιαίτερη υπευθυνότητα ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο Γιώργος Αμυράς. Άκουσε πολλά από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Αν στο Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν τόσες ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον, σκέψου τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα! Έχει πολλή δουλειά το υπουργείο Περιβάλλοντος, που για να πετύχει τους στόχους του θα χρειαστεί τη συνεργασία και άλλων υπουργείων αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών. Πολλά από τα πάθη μας χρεώνονται στις περιβαλλοντικές αβλεψίες… Όρεξη για πολλή δουλειά από δω και πέρα.
Θ.
* * *
Μακάρι να μη χαθεί…
Θα είναι ευτύχημα αν καταφέρουμε να λειτουργήσει αυτή τη χρονιά ο τουρισμός! Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι συζητούν την πιθανότητα να μπορούν να κάνουν τουρισμό μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί… Είναι αυτή η πρακτική μια λύση; Θα σκοντάψει στην πιθανότητα να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με πλάγιο τρόπο; Θα μου πείτε πως όποιος θέλει να κάνει διακοπές σε άλλη χώρα καλό θα ήταν να μην μεταφέρει εκεί νέα κρούσματα που τελικά θα χτυπήσουν για μια χρονιά ακόμη τον τουρισμό. Και η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες χώρες επιλογής γι’ αυτό και η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα της κλείσει τις πόρτες των μετακινήσεων ακόμη και στον εσωτερικό τουρισμό αν μέχρι το καλοκαίρι δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση… Μας βρήκε μεγάλο κακό και οι συνέπειες μας τρομάζουν.

Πρώτη η Γερμανία!
Πρώτοι οι πράκτορες της Γερμανίας συζητούν το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών, ιδιαίτερα στη χώρα μας, που παρά τα προβλήματα που της προκάλεσε ο ιός βρίσκεται στην πρώτη θέση επιλογής. Ίσως γι’ αυτό στο Μόναχο απαγορεύουν την κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα μήπως και καταφέρουν να ελαφρύνει το περιβάλλον για να μπορέσουν να κάνουν και διακοπές το καλοκαίρι. Όμως όλα αυτά είναι στον αέρα. Τα κρούσματα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι εκτός ελέγχου και το να συζητούν οι Γερμανοί για τις διακοπές τους στην Ελλάδα μοιάζει ουτοπία! Και δεν πάει πίσω και η Γαλλία που αυστηροποιεί τα μέτρα απαγορεύοντας το μισό 24ωρο την κυκλοφορία δηλαδή από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις έξι το πρωί! Όμως παρά τα μέτρα ο ιός γίνεται όλο και πιο ανθεκτικός…

Μεγάλη λαχτάρα…
Προσπαθώντας να ξεχάσουν οι Γερμανοί το κακό που βρήκε την ανθρωπότητα άρχισαν να κάνουν σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές ή ακόμη και για ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξει η ψυχολογία τους. Όταν τελικά δοθεί το σύνθημα ότι μπορούν οι πολίτες να ταξιδέψουν πολλοί θα είναι εκείνοι που θα ταξιδέψουν οπουδήποτε αρκεί να αλλάξουν παραστάσεις και να νιώσουν ότι ομαλοποιείται η ζωή τους. Και ακούσαμε ότι η Ελλάδα έχει υψηλή ζήτηση και γι’ αυτή τη χρονιά. Και όχι μόνο για τα νησιά αλλά και για την ενδοχώρα σε συνδυασμό με περιηγήσεις στις παραλίες. Μέσα στους αγαπημένους προορισμούς γι’ αυτή τη χρονιά στις πρώτες θέσεις είναι η Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κως και Μήλος… Αυτά σε ότι αφορά τους Γερμανούς…

Τα κράτη αποφασίζουν!
Μπορεί τα γερμανικά πρακτορεία να ξεκίνησαν τους προγραμματισμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και άλλοι λαοί δεν θα επιδιώξουν να κάνουν διακοπές στις παραθαλάσσιες χώρες με πρώτη τους επιλογή την Ελλάδα, αφού είναι γνωστό ότι στην περυσινή περίοδο το επίπεδο των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία ήταν υψηλότατο. Οι φιλοξενούμενοι ομολογούν ότι ένιωθαν άνετα παρά τις δύσκολες περιστάσεις και αυτό γνωρίζουν ότι θα γίνει και φέτος, αρκεί να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και η περίοδος από Μάρτη μέχρι Μάη που γίνονται οι κρατήσεις θα δείξει αν θα βγούμε από το μαρασμό που βιώνουμε φέτος. Τα κράτη αποφασίζουν εκ των προτέρων τους όρους για το πού και πώς θα μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες…
Θεανώ Βλάχου