ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Σ’ εκκλησίες και ΚΑΠΗ!
= Υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι χώροι στα Γιάννενα για να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα. Πιθανώς να δούμε ακόμα και σε κάποια τοπική εκκλησία να γίνονται εμβολιασμοί, ενώ όπως πληροφορούμαστε, ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών θέτει στη διάθεση του υπουργείου Υγείας το ιατρείο στο ΚΕΠΑΒΙ και τρία – τέσσερα ΚΑΠΗ, στους χώρους των οποίων μπορούν επίσης να εμβολιάζονται πολίτες. Για να δούμε τι θα γίνει...
Κ.Α.

Αν ζούσε ο Παΐσιος...
 Αναγνώστης μας έκανε την παρακάτω επισήμανση: Όσοι γνώρισαν από κοντά τον Άγιο Παΐσιο, ή ακόμη και όσοι έχουν διαβάσει βιβλία για το βίο του, έχουν να λένε για την ασκητικότητα και την ταπεινότητα που τον διέκρινε και σήμερα εάν μπορούσε θα είχε πάρει «μαστίγιο» για όσους επιχειρούν να μετατρέψουν τη μνήμη του είτε σε «οίκο» εμπορίου (βλέπε τουρισμού), είτε σε επίδειξη... μεγαλοπρέπειας. Το σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε ιερείς, αντί τις ημέρες των Χριστουγέννων να ιερουργούν σε απομακρυσμένες από την πόλη ενορίες έστω και κεκλεισμένων θυρών ή με τον ελάχιστο επιτρεπόμενο κόσμο, να υποχρεώνονται να κάνουν... βάρδιες στον Νεόδμητο ναό στην πόλη. Ούτε ακόμη θα δεχόταν οι πιστοί να κατευθύνονταν στο «ναό» του για «ατομική προσευχή» -όπως τους υπέδειξε έμμεσα η Μητρόπολη- κι όχι σε άλλους ναούς, όπως π.χ. της Περιβλέπτου η οποία έχει ανάγκη πόρων για τα συσσίτια που προσφέρει κοντά σε 1.000 συμπολίτες. Μέρες που είναι, απλά το καταγράφουμε μήπως και αντιληφθούν στη Μητρόπολη ότι με τα λάθη που συνεχίζουν να κάνουν αποξενώνονται ακόμη περισσότερο από το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας.
Α.

Κι αυτά απαγορευμένα;

 Είναι, που είναι «μουντή» η εορταστική περίοδος λόγω κορωνοϊού, φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν ακούγεται χριστουγεννιάτικη μουσική και τραγούδια από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων. Να τα συμπεριέλαβαν κι αυτά στα απαγορευτικά μέτρα; Απίθανο το θεωρούμε, οπότε μάλλον κάτι άλλο έχει συμβεί. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, καλά όμως είναι να αποκατασταθεί... η παράδοση, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα.
Ν.

Ψηφιακός κόσμος…
Δουλεύει ασταμάτητα ο κ. Πιερρακάκης! Αλλάζει τη δομή και λειτουργία των υπηρεσιών. Αν και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας ο Υπουργός δεν κάθεται… Καθημερινά κάτι καινούργιο μαθαίνουμε.
Για μας που έπρεπε να πάμε στην αστυνομία ή στα ΚΕΠ για να βεβαιώσουν ακόμη και το γνήσιο της υπογραφής μας και που έπρεπε να κρατάμε τρεις αριθμούς για τις συναλλαγές μας (Αρ. ταυτότητας - ΑΦΜ - ΑΜΚΑ) τώρα θα απλοποιηθούν και αυτά.
Ξένοι που έφθαναν στην Ελλάδα απορούσαν για το πόσο οπισθοδρομικά βαδίζαμε.
Σκέψου και να μην είχε αυτή η κυβέρνηση τέτοιους εφιάλτες να διαχειριστεί.
Κι όμως και εναντίον του ιού αγωνίζεται και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα…
ΜΑΤ

Χριστουγεννιάτικο κλίμα!

 Τελευταίο παιχνίδι προχθές στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων για το 2020 όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξένησε τον Αστέρα. Οι άδειες κερκίδες εδώ και μήνες προκαλούν μία μελαγχολία λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε με την πανδημία, με τους φιλάθλους της ομάδας να παρακολουθούν, όσοι έχουν την δυνατότητα, από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες. Ωστόσο, εορταστικό τόνο στο μουντό κλίμα έδωσαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχουν στηθεί τόσο στη μεγάλη σκεπαστή όσο και στη θύρα 9-10. Μία όμορφη εικόνα, όπως και να έχει!
Ν.Γ.

Οι… άθλοι του Ηρακλή!
 Όλα αυτά που καλείται σήμερα και η χώρα μας να διαχειριστεί είναι και πρωτόγνωρα και πολύπλοκα και δύσκολα στην επίλυσή τους. Πρώτα η κατάσταση στον Έβρο μετά η μεγάλη προσπάθεια της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος σε αντίξοες συνθήκες που τις δημιούργησαν και οι βαλτές πυρκαγιές αλλά και οι «δράσεις» κάποιων ΜΚΟ και μαζί η επέλαση του κορωνοϊού υποστηριζόμενη από την επαναστατική γυμναστική του Ερντογάν που μας αναγκάζει να ξοδεύουμε τεράστιους πρόσθετους πόρους για την κίνηση όλων των πολεμικών συστημάτων μας στο Αιγαίο. Και όλα αυτά απαιτούν τεράστια έξοδα αφού καθημερινά προκύπτουν νέα προβλήματα που χρειάζονται …θεραπεία. Και ξεχωριστή θέση έχει η κοινωνία που χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη από το κράτος.

Πολύπλοκες διαστάσεις…
 Όλα τα προβλήματα απαιτούν υπεύθυνους χειρισμούς ώστε να επιλεγούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, να προγραμματιστούν στον κατάλληλο χρόνο, να ιεραρχηθούν και την κατάλληλη ώρα να υλοποιηθούν. Τόσα πολλά προβλήματα μαζεμένα δεν κλήθηκε ποτέ ελληνική κυβέρνηση να τα διαχειριστεί. Και αν δεν είχαμε έναν τόσο εργατικό πρωθυπουργό που να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες για κάθε τομέα δράσης απλά θα γινόμαστε αρνητικό παράδειγμα αποτελεσματικότητας. Αλήθεια μπορεί να πιστεύει έστω και ένας πολίτης ότι κάποιος άλλος πολιτικός θα διαχειριζόταν καλύτερα τη σημερινή κατάσταση χωρίς να του ξεφύγει τίποτε και όλα θα λειτουργούσαν χωρίς καμία απόκλιση από το στόχο που κάθε φορά βάζουν; Και η σκέψη και μόνο να ήταν άλλος ο μπροστάρης μας τρομάζει.

Ζούμε έναν πόλεμο!
 Η παραλαβή των εμβολίων, η μεταφορά τους στην κατάλληλη ψύξη, η φύλαξή τους, η ασφαλής διανομή τους σε όλη τη χώρα και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού σε δύο δόσεις εκατομμυρίων πολιτών και μόνο που τα σκεφτόμαστε πανικοβαλλόμαστε. Και εμείς μόνο τα σκεφτόμαστε. Για σκεφθείτε εκείνους που ανέλαβαν την ευθύνη; Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα. Όπου και να κοιτάξεις προβλήματα θα δεις. Έγινε λίγη προσπάθεια για τη στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την προετοιμασία τους να υποδεχθούν τόσους ασθενείς; Ποιες υποδομές παρέλαβαν και ποιες χρειάστηκε να δημιουργήσουν εξαρχής προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας σε τόση πίεση; Ζούμε σε κατάσταση πολέμου και καλούμαστε να συνεργαστούμε όλοι για να επιβιώσουμε…

Ξεφυτρώνουν παντού…
 Μέσα σ’ αυτό τον πανικό καθημερινά ξεφυτρώνουν και νέα προβλήματα. Άνθρωποι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, εργαζόμενοι δεν έχουν δουλειά, πάμπολλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών ανέστειλαν την εργασία τους, οι εκκλησίες βάζουν πλάτη για να δώσουν ένα πιάτο φαγητό σ’ εκείνους που το έχουν ανάγκη. Υπάρχει μια γενική κινητοποίηση για να προλάβουμε τα χειρότερα. Είναι όμως τόσο πολύπλοκη η κατάσταση που λύνουν το ένα πρόβλημα και εμφανίζονται άλλα δέκα. Και ενώ κάποιοι τρέχουν και δεν φθάνουν μέσα σ’ αυτό το χαμό να ‘σου και οι αντιπολιτευτικές κορώνες για να αποδείξουν ότι υπάρχουν! Αλήθεια, υπάρχει σήμερα έστω και ένας πολιτικός που να πιστεύει ότι θα διαχειριζόταν καλύτερα αυτό το χαλασμό; Θα υπάρξουν και αδυναμίες. Αυτό είναι σίγουρο.
Θεανώ Βλάχου