ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θέλει προσοχή…
 Φαινόταν το πράγμα με την αιθαλομίχλη που το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά «πνίγει» το λεκανοπέδιο τις βραδινές ώρες. Η μυρωδιά του καπνού που εκπέμπουν τζάκια και σόμπες είναι αισθητή σ’ όλη την πόλη απ’ το απόγευμα, ενώ σε περιοχές όπως η παραλίμνιος ή ψηλά στον λόφο του Φρόντζου τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα! Μιλάμε για αποπνικτική κατάσταση. Το σημαντικότερο όμως που ανέφερε ο Άρης Μπαρτζώκας είναι ότι μέρες όπως αυτές πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση στην ύπαιθρο γιατί είναι επικίνδυνη! Είναι πολλοί οι Γιαννιώτες που τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο καθημερινά, απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Καλά είναι να προσέχουν…
Κ.Α.

Οι μικρές ενορίες…
 Μπορεί να μην ικανοποιεί αρκετούς πιστούς η λύση που δόθηκε με τη λειτουργία των εκκλησιών το εορταστικό δωδεκαήμερο, αλλά σε μεγάλες πόλεις και σε αρκετά χωριά οι εορταστικές καμπάνες θα ακουστούν. Εκείνο που δεν έλαβαν υπόψη όμως, η Εκκλησία πρωτίστως και μετά η Κυβέρνηση, είναι οι μικρές ενορίες, εκείνες που δεν έχουν μόνιμο ιερέα και εξυπηρετούνται ενδιαμέσως. Και μια και μιλάμε για την τρέχουσα περίοδο, σε κάποιες τελούνταν Θείες Λειτουργίες τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και την προηγούμενη ημέρα των Φώτων για τον Αγιασμό. Γι’ αυτές θα πρέπει να ληφθεί -έστω και τώρα- μέριμνα, ώστε να επιτραπεί η τέλεση Θείων λειτουργιών σε μικρές ενορίες εκτός των συγκεκριμένων τριών που αποφασίστηκε, με τήρηση των ίδιων μέτρων, αν και μάλλον δεν θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια καθώς μιλάμε για χωριά και οικισμούς που μετρούν μερικές δεκάδες κατοίκων και πολύ λιγότερων πιστών.
Ν.

Επαληθεύτηκε!..
 Τον Αύγουστο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια όταν είχε δηλώσει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ότι «μοιράζει χάντρες και καθρεπτάκια». Ο Υπουργός επαληθεύεται, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς καταγράφει μια ακόμη... αστοχία! Άντε μετά να ορθοποδήσει το κόμμα του Αλέξη.
Ν.
Είναι… σοσιαλιστής!
Συγκρίνοντας ο Τσίπρας τις πρακτικές του Πορτογάλου πρωθυπουργού είπε ότι αυτός παίρνει καλύτερες αποφάσεις γιατί είναι σοσιαλιστής και όχι φιλελεύθερος όπως ο Μητσοτάκης! Και τώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δήμευσε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ανακουφίσει το ΕΣΥ ο πρώην πρωθυπουργός δεν έβγαλε κουβέντα… Βλέπεις, ο Πορτογάλος σοσιαλιστής παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύστημά τους, και που έγιναν πολύ νωρίτερα χειρότερες από τις δικές μας, στον ιδιωτικό τομέα δεν έβαλε χέρι αν και η κοινή γνώμη τον πιέζει εδώ και πολύ καιρό…
MAT

Πώς αντικαθίστανται;
Πολυπαραγοντικό πρόβλημα… Δεν νοσεί μόνο ο πληθυσμός της χώρας. Νοσούν και εκείνοι που αγωνίζονται στα νοσοκομεία για να περιθάλψουν τους πάσχοντες. Και πώς αντικαθίστανται όλοι αυτοί; Γίνονται διαρκώς νέες προσλήψεις; Υπάρχουν διαδικασίες άμεσης πρόσληψης γιατρών, νοσηλευτών και στελεχών του ΕΚΑΒ; Όλοι αυτοί οι «οργισμένοι» που κάνουν μόνο αρνητική κριτική στους υπευθύνους για τη διαχείριση τέτοιου προβλήματος απλά αυτοί τα λένε, αυτοί τ’ ακούνε… Ο λαός επιλέγει τώρα την υπευθυνότητα. Τα άλλα τα αφήνει για αργότερα όταν ο κίνδυνος θα έχει περάσει. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι κάνουν τώρα κριτική εκ του ασφαλούς. Απ’ έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λες…
Θ.

Πρωτότυπο προϊόν!

Aπτόητη συνεχίζει την αγροτική της δραστηριότητα στη Λάιστα Ζαγορίου η οικογένεια του γνωστού φωτογράφου Τάκη Τζίμα, η οποία επέστρεψε στο χωριό και καλλιεργεί γίγαντες! Πρόκειται για προϊόν υψηλής ποιότητας, το οποίο γίνεται κυριολεκτικά ανάρπαστο. Μάλιστα, ενόψει γιορτών, πέρα από τα πακέτα με φασόλια, η οικογένεια προσφέρει κι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν: Γλυκά φασόλια γίγαντες με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας! Είναι κάτι σαν σοκολατάκια. Άμα ο άνθρωπος έχει έμπνευση και μεράκι γι’ αυτό που κάνει... Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.laistabeans.gr.

K.A.

Υπερκαταναλωτισμός…
 Έγινε μια προσπάθεια να μη πετάμε πλαστικά, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί στα κοινά απορρίμματα που οδηγούνται στις διάφορες χωματερές αλλά να συλλέγονται σε διαφορετικούς χώρους και όλα αυτά να ανακυκλώνονται! Πόσο απέδωσε η προσπάθεια δεν το γνωρίζουμε αφού σε κάθε πόλη βλέπεις τους κατοίκους να πετάνε όλα μαζί τα «υπόλοιπα» στους κοινούς κάδους για να μη πούμε ότι στους δρόμους των πόλεων και των χωριών αλλά και στην εξοχή, στα δάση, στις λίμνες και στις θάλασσες θα δεις όλων των ειδών τα… περισσεύματα να διακοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο ή να επιβαρύνουν το βυθό. Είναι τόση η αδιαφορία μας για ό,τι υπάρχει έξω από την πόρτα μας που μοιάζει αδύνατο να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να διατηρούμε καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο.

Να ήταν μόνον αυτά…
Όσο ο… πολιτισμός μας απαιτεί τη χρήση διαφόρων συσκευών τόσο περισσότερα αντικείμενα είτε απλά χρησιμοποιημένα είτε χαλασμένα αναζητούν το… λιμάνι τους; Σκεφθήκαμε πόσες ηλεκτρικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, υπολογιστές, αναζητούν χώρο για να ανακυκλωθούν ή αν είναι σε καλή κατάσταση να επαναχρησιμοποιηθούν; Τεράστια κοντέινερ από τον «πολιτισμένο κόσμο» μεταφέρουν διάφορες συσκευές προς τη Γκάνα ή μια αγροτική περιοχή της Κίνας! Τι γίνεται εκεί; Δεν θα θέλαμε ούτε να το σκεφθούμε! Γιατί το διεθνές εμπόριο αποβλήτων επέλεξε αυτές τις χώρες για να αποθέσει ό,τι δεν χρειάζεται; Για σκεφθείτε πόσα τοξικά απόβλητα που είναι άχρηστα στον «πολιτισμένο κόσμο» θα καταλήξουν σε περιοχές όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία!

Ξέρουν και αδιαφορούν!
 Όλοι το ξέρουν αλλά αδιαφορούν! Οι G8 ανταμώνουν κάθε τόσο και σκέφτονται και συσκέφτονται πώς θα καταφέρουν να γίνουν πλουσιότεροι… Καμία έγνοια για το περιβάλλον κανένα ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που δέχεται όλη αυτή την επιβάρυνση από τα επικίνδυνα απόβλητα. Το τι γίνεται στη Γκάνα δεν ακούσαμε να το συζήτησαν ποτέ ούτε οι πλουσιώτεροι του κόσμου, ούτε οι ενώσεις κρατών όπως η Ε.Ε., αλλά ούτε οι κυβερνήσεις κάθε κράτους χωριστά. Νομίζουν πως με τη σιωπή τους θα ξορκίσουν το κακό; Όλα αυτά τα υλικά από τις διάφορες συσκευές που πετιούνται κάπου για να… ανακυκλωθούν επιβαρύνουν τη υγεία των λαών γι’ αυτό να μην απορούμε γιατί πληθαίνουν οι θανατηφόρες νόσοι! Η αρνητική επιβάρυνση της υγείας μας είναι πλέον δεδομένη σε κάθε χώρα…

Απλοί θεατές
 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αδύνατο να μη γνωρίζει σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που έχει επιβαρυνθεί η αναπνοή τους, που γεννιούνται παιδιά με πολλά προβλήματα, που οι νευρολογικές βλάβες προσθέτουν προβλήματα στους λαούς! Οι καταστάσεις έτσι όπως εξελίσσονται είναι τραγικές και θα γίνονται χειρότερες όσο συνεχίζεται το διεθνές εμπόριο αποβλήτων αγνοώντας τον άνθρωπο και τη φύση. Όλοι ξέρουν τι γίνεται στη Γκάνα! Ακούσατε να ήρθε θέμα στη χώρα μας; Συζητήθηκε έστω και μια φορά στα όργανα της Ε.Ε.; Η Αμερική τι στο καλό κάνει; Και όσο ο καταναλωτισμός αυξάνει τα «απόβλητα» τόσο θα κινδυνεύουν οι λαοί… Και δυστυχώς δεν ξέρουμε τι είδους απόβλητα φθάνουν και εδώ κατά καιρούς προερχόμενα από «φίλες» χώρες… Κι εμείς κοιμόμαστε!
Θεανώ Βλάχου