ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Να γίνει καταλογισμός...
Ζημιές καταγράφονται στα σχολεία που ήταν υπό κατάληψη. Φανταζόμαστε ότι θα κινηθούν οι αρμόδιες αρχές και οι υπηρεσίες για καταλογισμό τους σε όσους ήταν εντός των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια των καταλήψεων. Αδυναμία «πληρωμών» δε νομίζουμε ότι θα δηλωθεί, άλλωστε χρήματα υπήρχαν όπως φάνηκε και από τα «επαγγελματικά» πανό που κρέμονταν έξω από τα διδακτήρια... Οι λαλίλαστοι πάντως «συμπαραστάτες» των καταληψιών μέχρι σήμερα δεν ακούστηκαν να λένε έστω και μια καταδικαστική λέξη για τους βανδαλισμούς!
Ν.

Πανταχού παρόντες!
 Πανταχού πάρων είναι ο Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων. Όπου του ζητηθεί προσφέρει τη βοήθειά του. Για παράδειγμα, οι εθελοντές του κάνουν θερμομετρήσεις σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτροπών κ.λ.π.. Προσφέρουν κάλυψη σε αγώνες, ενώ τους έχουμε δει να περιπολούν ακόμα και στον παραλίμνιο πεζόδρομο μη τυχόν χρειαστεί βοήθεια κάποιος πολίτης. Χώρια οι αιμοδοσίες, η συγκέντρωση ειδών για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, οι αποστολές σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα (στη φωτό από τη μεταφορά ειδών για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας. Με τα πολιτικά διακρίνεται ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Ιωαννίνων Κώστας Ντακαλέτσης). Με άλλα λόγια, πολύτιμο το έργο και η προσφορά του τοπικού Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού και αυτό πρέπει να λέγεται. Αξίζει σε όλους ένα μεγάλο μπράβο!
Κ.Α.

Έχει προτεραιότητα!
Έφτιαξε το αρμόδιο συνεργείο το κεντρικό κομμάτι του πεζοδρομίου μπροστά από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, κι αντί να ολοκληρώσει το κάτω τμήμα που γειτνιάζει με περίπτερο το οποίο είναι αποκλεισμένο από την πλευρά αυτή, έδωσε προτεραιότητα στο πάνω κομμάτι, για το οποίο δεν υπάρχει καμία βιασύνη! Κάποιος πρέπει να τους πει ότι πρώτα μεριμνούμε για την απελευθέρωση επιχειρήσεων που τους δημιουργούμε πρόβλημα όταν κάνουμε έργα και μετά για τα υπόλοιπα. Γιατί είναι δύσκολες οι εποχές…
Κ.Α.
46 ευρώ το μήνα…
Αυτά τα χρήματα πληρώνουν οι φοιτητές στις εστίες καλύπτοντας στέγη, καθαριότητα, θέρμανση, ζεστό νερό, ηλεκτρικό ίσως και το φαγητό. Είναι σίγουρο ότι στεγάζονται εκεί οι πιο αδύναμοι; Αποκλείονται τα παιδιά δημοσίων υπαλλήλων επειδή οι γονείς τους δηλώνουν το μισθό τους στην εφορία ενώ όσοι κρύβουν εισοδήματα απολαμβάνουν και τη φοιτητική στέγη… Όσο για τα 46 ευρώ το μήνα πιστεύω ότι οι γονείς στέλνουν αυτά τα χρήματα στα παιδιά τους αλλά κάποια πιθανώς προτιμούν να διασκεδάζουν στα μπαράκια μέχρι πρωίας και να επιστρέφουν με ταξί παρά να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Και αφού αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς, τώρα αυτό προσπαθεί να εισπράξει τα οφειλόμενα! Λίγο αργά δεν το σκέφθηκε;
Θ.

Μπορεί να ανοίξει;

Τέτοιες μέρες, τέτοια λόγια: Τη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου ζητά με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης. Με την κατάσταση -λόγω κορωνοϊού- να επιδεινώνεται κάτι τέτοιο είναι απίθανο να γίνει. Όμως, η δεύτερη πρόταση του κ. Πιτούλη, να επιτρέπεται μόνο η προώθηση ατόμων και εμπορευμάτων προς Αλβανία, ίσως μπορεί να υλοποιηθεί...
Ν.

Μέσα από τον πόνο…
 Πολλά δυσάρεστα συμβαίνουν στον τόπο μας! Μέσα σ’ αυτά και η χαρά της αντιπολίτευσης όταν κάποιο πρόσθετο πρόβλημα εμφανίζεται στη χώρα μας που τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν διαφορετική άποψη για την αντιμετώπισή του. Μέσα απ’ τον όποιο πόνο δημιουργεί το κάθε πρόβλημα διακρίνουμε την ευτυχία της ελληνικής αντιπολίτευσης. Έτσι ήταν πάντα σ αυτό τον τόπο! Τα ιδεολογικά πάθη είχαν προτεραιότητα παρά τις πληγές που άνοιγαν και ποιος ξέρει μπορεί να ανοίξουν και σήμερα. Και η στείρα κριτική από την αντιπολίτευση έχει τον πρώτο ρόλο στην παράσταση που ανέβηκε. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες η κυβέρνηση αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες καταφέρνουν να δώσουν τις λύσεις ή κάποιες λύσεις αλλά οι πληγές που ανοίγουν αφήνουν αποτυπώματα.

Πότε θα επουλωθούν;
Οι πληγές που σήμερα ανοίγουν θα αφήσουν τα αποτυπώματά τους. Αυτές προκαλούνται από την αλλοπρόσαλλη στάση του Ερντογάν και των περί αυτόν, από την πανδημία που δεν ξέρουμε πότε θα βαρεθεί να μας προσθέτει προβλήματα και θα αποχωρήσει μέχρι που να το ξανασκεφτεί για να κάνει νέες επιθέσεις. Πότε θα καταφέρουμε να επουλώσουμε τις νέες πληγές δεν το γνωρίζουμε γιατί οι παράπλευρες απώλειες των οικονομικών δεδομένων θα κάνουν πολλά χρόνια να εξαλειφθούν και δεν γνωρίζουμε ποια κατάλοιπα θα αφήσουν για να μην ξεχάσουμε και ξαναπέσουμε στα ίδια λάθη. Εκείνο όμως που έχει τον πρώτο ρόλο και θα τον έχει και αύριο είναι η φαγωμάρα των Ελλήνων! Γιατί; Γιατί έχουν διαφορετικές ιδεολογίες… Αν και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι πιστεύουν στην πράξη.

Άλλο η ντουντούκα!
 Μετά την τόση ιδεολογική αντιπαλότητα δεν ξέρω αν τελικά υπάρχουν κερδισμένοι σ’ αυτή τη χώρα! Μακάρι το χρόνο που διαθέτουν όσοι υπερασπίζονται κάτι που κατά την άποψή τους είναι καλύτερο απ’ αυτό που τους προσφέρεται να τον διέθεταν προσφέροντας εθελοντικές υπηρεσίες εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο να κρατάς τη ντουντούκα και να εκφωνείς συνθήματα και άλλο να συμμετέχεις ενεργά βοηθώντας εκείνους που έχουν ανάγκη ή προσφέροντας και από το υστέρημά σου προκειμένου να εκδηλώσεις ενεργά τη συμπαράστασή σου σε όποιον τη χρειάζεται. Και μη μου πείτε ότι όλα είναι υποχρέωση του κράτους. Και όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην κοινωνία μπορούμε αν θέλουμε να δώσουμε ένα χέρι εκεί όπου το χρειάζονται…

Ενεργός δράση…
 Σε κάθε τόπο, σε κάθε γειτονιά αναπτύσσονται εθελοντικές δράσεις που αλλάζουν πολλά από τα κακώς έχοντα και που με τις παρεμβάσεις τους πετυχαίνουν να κινητοποιήσουν και δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να κάνουν καλύτερη δουλειά. Όλα αυτά χρειάζονται υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται σχέδιο και θέληση. Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι με ψυχή που δεν ασχολούνται μόνο με το πώς θα αποκτήσουν περισσότερα αλλά καθένας μέσα από τις δικές του γνώσεις και δυνατότητες αλλάζει τη δική του καθημερινότητα αλλά και πολλών άλλων συμπολιτών του. Σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αλλά και νέοι άνθρωποι αλλάζουν πολλά από τα κακώς έχοντα και νιώθουν ικανοποίηση για κάθε λιθαράκι που προσθέτουν…
Θεανώ Βλάχου