ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αναζητούνται ευθύνες…
 Μια υπόθεση από το παρελθόν, για την ακρίβεια από την εποχή του μακαριστού Θεόκλητου, απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για το δάνειο που είχαν λάβει τα Αγαθοεργά για την αγορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες στη συνέχεια... εξαϋλώθηκαν. Τώρα η δικαστική έρευνα εστιάζει στο αν τελέστηκε ή όχι το αδίκημα της απιστίας από τα μέλη της τότε διοίκησης των Αγαθοεργών, που ενέκριναν την εισήγηση του Θεόκλητου! Πρόκειται για υπόθεση με... μέλλον, για το οποίο δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις ο τότε Μητροπολίτης, που την ίδια εισήγηση είχε κάνει και στην Αρχιεπισκοπή…
Ν.
Ξανά ελεγχόμενη!
 Τις παλιές «δόξες» βιώνουν ξανά οι δρόμοι στο κέντρο των Ιωαννίνων τώρα που άνοιξαν η αγορά, τα σχολεία και γενικά η ζωή επέστρεψε στους συνηθισμένους ρυθμούς. Παντού κομφούζιο, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και στα φανάρια ουρές. Εδώ λοιπόν έρχεται φίλος αναγνώστης να υπενθυμίσει στη Δημοτική Αρχή μέσω της στήλης ότι υπάρχει και το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης που μπορεί να αποθαρρύνει τουλάχιστον όσους μένουν περιφερειακά της πόλης από το να εισέρχονται στο κέντρο. Εδώ που τα λέμε, όταν αυτό ίσχυε, οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου είχαν βρει… την υγειά τους! Απ’ όταν καταργήθηκε η ελεγχόμενη στάθμευση, όλα έγιναν μπάχαλο!
Κ.Α.
Ο Πύρρος στα Γιάννινα!
 Στην πόλη μας βρέθηκε προχθές ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, ο οποίος συναντήθηκε με τα μέλη της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ αλλά και με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη συνοδευόμενος από ανθρώπους του «Σπάρτακου» Ιωαννίνων, στους οποίους έπλεξε και το εγκώμιο. Εξάλλου, ο «Σπάρτακος» ετοιμάζεται για να τροφοδοτήσει την εθνική ομάδα με νέους αθλητές. Οι συναντήσεις, πέρα από εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχαν και ουσιαστικό νόημα, μιας και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την αδειοδότηση στο προπονητήριο της Άρσης Βαρών στη Λιμνοπούλα. Ας ελπίσουμε πώς η επίσκεψη του Πύρρου Δήμα στα Γιάννενα θα δώσει αφορμή για περαιτέρω αναβάθμιση του αθλήματος της άρσης βαρών, μιας και υπάρχει μακρά τοπική παράδοση…
Ν.Γ.

Τώρα ανακάλυψε;
Πολύ αργά δεν ξύπνησε ο Τσίπρας; Τώρα έμαθε ότι δεν υπάρχει οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ιταλία αλλά και η Τουρκία; Και τι έκανε τόσα χρόνια και δεν τακτοποιούσε αυτές τις εκκρεμότητες; Του έπεσε πολλή δουλειά και δεν είχε χρόνο ή απλά τα άφηνε όλα για τον επόμενο πρωθυπουργό ώστε να μη μένει ανενεργός; Εξ άλλου κάποτε δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα! Και η οριοθέτηση που έγινε με την Αλβανία που η ίδια την ανακάλεσε καθ υπόδειξη άλλης χώρας που θέλει να έχει συμφέροντα εκεί πώς την ανέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός; Τώρα που έχει πολύ ελεύθερο χρόνο όλο και κάτι θα σκέφτεται που λείπει από τη χώρα μας και θα το ξεφουρνίζει.
ΜΑΤ

Σαφές μήνυμα…

Mε ωραίο τρόπο έστειλε χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλης Μουσελίμης μήνυμα σε όσους καταστηματάρχες και πελάτες δεν τηρούν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Γ. Γκόντζο είπε: «Συστάσεις έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, οπότε στους ελέγχους που διενεργούμε στο εξής δε θέλουμε να βρούμε παραβάσεις, γιατί θα αναγκαστούμε να τις βεβαιώσουμε και είναι μεγάλα τα ποσά. Είναι δύσκολο αυτό για όλους»! Να σημειωθεί ότι έχουν συγκροτηθεί μεικτά συνεργεία από Αστυνομία, Δήμο και Πολιτική Προστασία που έχουν αναλάβει τους ελέγχους. Καιρός ήταν… Κ.Α.

Θαυμάστε τους!
 Οδηγάρες εν Ιωαννίνοις: Ο ένας (ή μια) σταθμεύει το αυτοκίνητο εκτός θέσης επί της οδού Βογιάννου. Ο άλλος (ή άλλη) αγνοεί επιδεικτικά τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν για να έχουν ορατότητα τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από πάρκινγκ στη λεωφόρο Γράμμου και κάνει το χειρότερο: Κόβει εντελώς το οπτικό πεδίο. Μιλάμε για εγκληματίες εκ προθέσεως.
Ν.

Έκαναν πως δεν έβλεπαν!
 Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων! Αυτές ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια και το ελληνικό κράτος έκανε ότι δεν έβλεπε ενώ κάθε φορά που γινόταν λόγος για την λειτουργία και ιδιωτικών ελληνικών πανεπιστημίων, υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους, ξεσηκώνονταν θύελλες από εκείνους που βγάζουν αναφυλαξία σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία! Στην Κύπρο λειτουργεί και κρατικό και ιδιωτικό πανεπιστήμιο και φοιτούν εκεί παιδιά και από την Ελλάδα που πληρώνουν και δίδακτρα και για τη διαμονή τους. Ακόμη, πολλά παιδιά είτε δεν πετύχαιναν στις πανελλήνιες εξετάσεις είτε το επέλεγαν εξ αρχής πήγαιναν σε ξένα πανεπιστήμια των Βαλκανίων, της Ευρώπης ή και της Αμερικής πληρώνοντας μεγάλο κόστος.

Πρωτοπόρα η Αγγλία…
Η Αγγλία είναι γνωστό ότι στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της στη λειτουργία σχολών στις οποίες φοιτούν παιδιά από όλο τον κόσμο. Αν ακούσεις πόσο ωφελείται οικονομικά η χώρα από αυτή της την απόφαση θα εκπλαγείς και επί πλέον σ’ αυτές τις σχολές εργάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιστημόνων και ένα πλήθος άλλων εργαζομένων. Ακόμη αυτά τα πανεπιστήμια χορηγούν μεταπτυχιακούς τίτλους, πάντα με το αζημίωτο, και σε όλες αυτές τις σχολές σπουδάζει ή εργάζεται ως επιστημονικό προσωπικό ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων που θα μπορούσαν να σπουδάζουν και να εργάζονται εδώ αν εμείς ξεπερνούσαμε τις ιδεολογικές μας αγκυλώσεις. Και δεν ρωτήθηκαν ποτέ οι Έλληνες αν θα ήθελαν να σπουδάζουν τα παιδιά τους εδώ επιλέγοντας δημόσιο ή ιδιωτικό ΑΕΙ…

Σε άλλες χώρες…
Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών είτε εξ ανάγκης είτε ως πρώτη τους επιλογή επιλέγουν άλλες χώρες για να σπουδάσουν. Ακόμη και σε χώρες των Βαλκανίων θα συναντήσεις Έλληνες φοιτητές. Και αυτό το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη, τονίστηκαν και τα υπέρ και τα κατά αλλά αλλαγή πλεύσης δεν είδαμε. Τι θα χάσουν οι Έλληνες αν λειτουργήσουν και στη χώρα μας ιδιωτικά ΑΕΙ; Ξέρετε πόσοι επιστήμονες Έλληνες ή και ξένοι θα έρχονταν εδώ για να στελεχώσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ και πόση τόνωση θα είχε η Ελληνική οικονομία; Πόσα παιδιά θα σπούδαζαν εδώ αντί να τρέχουν σε άλλες χώρες; Ξέρετε πόσους Έλληνες ή και άλλους ξένους φοιτητές έχουν τα πανεπιστήμια της Τσεχίας και πόσο τονώνεται η οικονομία και αυτής της χώρας; Και δεχθήκαμε τη λειτουργία των κολλεγίων…

Εκτός τόπου και χρόνου!
 Εδώ και αρκετά χρόνια οι απόφοιτοι των κολλεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και διαφημίζονται δεόντως, διεκδικούσαν και τελικά το πέτυχαν με απαίτηση της Ε.Ε. να έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων! Εμείς λέμε όχι στα ιδιωτικά ελληνικά πανεπιστήμια αλλά δεχόμαστε από το παράθυρο τα ίσα δικαιώματα των αποφοίτων των ξένων ιδρυμάτων… Χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβουμε ότι είμαστε εκτός τόπου και χρόνου και λειτουργούμε σε βάρος της πατρίδας και της οικονομίας μας. Και ποιοι κερδίζουν από όλη αυτή τη διαμάχη; Όποιος το αντιληφθεί κερδίζει μια θέση ΔΕΠ!
Θεανώ Βλάχου