ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Λίφτινγκ» στον ποδηλατόδρομο…
 Ένα γερό «λίφτινγκ» χρειάζεται ο ποδηλατόδρομος στο παραλίμνιο, καθώς σε κάποια σημεία η φθορά του είναι τόσο μεγάλη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ποδηλάτες (φωτό). Ειδικά αυτή την περίοδο μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και φυσικά τον καλό καιρό, οι Γιαννιώτες συρρέουν μαζικά στην περιοχή για βόλτα και παιχνίδι.
Ας φροντίσει άμεσα ο Δήμος για την αποκατάσταση του ποδηλατοδρόμου, πριν υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός…
Ε.
Ή το ένα ή το άλλο…
Διαλέγεις και παίρνεις: Τον περιορισμό των ελευθεριών σου, ή την επέλαση του κορωνοϊού: Κι αν η όποια απόφασή σου αφορά μόνο εσένα, κακό του κεφαλιού σου. Αν όμως χρειαστεί να νοσηλευτείς και μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση, το ΕΣΥ θα αγωνιστεί για να σε σώσει, αν βέβαια σώνεσαι. Αν όμως μεταδόσεις τον ιό που απέκτησες από την επιπολαιότητα και το νταϊλήκι σου και σε άλλους συγγενείς σου ή αγνώστους, τότε είσαι εγκληματίας… Εκτός κι αν το κάνεις για να αποτύχει η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, επειδή έχεις άλλες ιδεολογικές επιλογές και απλά δεν αντέχεις τα καλά λόγια που ακούγονται παντού, εντός και εκτός της χώρας μας…
Θ.
Νεκρή καρέτα – καρέτα…
 Νεκρή θαλάσσια χελώνα, μεγάλων διαστάσεων, εντοπίστηκε προχθές στην παραλία του Δρεπάνου από πολίτες. Ήταν σε προχωρημένη σήψη και η δυσοσμία ήταν έντονη. Προφανώς εκβράστηκε από άλλη περιοχή, αφού η θάλασσα της Ηγουμενίτσας δεν έχει χελώνες καρέτα - καρέτα. Πιθανώς από την Πρέβεζα, όπου υπάρχει η μοναδική στην Ήπειρο παραλία ωοτοκίας χελωνών καρέτα-καρέτα. Μια χελώνα καρέτα-καρέτα ζει ως και 80 χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους εχθρούς. Ο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο άνθρωπος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των χελωνών που χρειάζονται περίθαλψη, φέρουν τραύματα από αλιευτικά εργαλεία. Έτσι, η θαλάσσια χελώνα θεωρείται είδος σε κίνδυνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με την διάσωσή της. Μερικές από τις οργανώσεις είναι ο «Αρχέλων», η Medasset, η WWF…
H.M.

Άξιες προαγωγές δικαστών…
 Άξια προήχθησαν σε Προέδρους Εφετών δύο Θεσπρωτοί στην καταγωγή, εξαιρετικοί δικαστικοί λειτουργοί. Διακρίνονται για τις γνώσεις τους, για τη νομική αρτιότητά τους, για το ήθος τους και για τη συμπεριφορά τους, με μακρά επιτυχημένη θητεία στο χώρο της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Μητσέλο από το Πολύδροσο Σουλίου, που υπηρετεί στο Εφετείο Κέρκυρας και θα μετατεθεί στην Αθήνα. Και την Χριστίνα Αντωνίου από τη Χρυσαυγή Παραμυθιάς, που υπηρετεί στο Εφετείο Ιωαννίνων. Ολοκληρωμένες προσωπικότητες, προσηλωμένοι στη νομιμότητα, αλλά και με ορθή κρίση, ενισχύουν το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης. Ευγενείς, με άψογο και πλήρη τρόπο διαχείρισης των συνεδριάσεων, όσο απαιτητικές και αν είναι αυτές, κερδίζουν την αναγνώριση και το σεβασμό όλων των συντελεστών και των συμμετασχόντων στις δίκες. Γι' αυτό και έχουν την καλή μαρτυρία όχι μόνο των συναδέλφων τους και των δικηγόρων, αλλά και της κοινής γνώμης.
Η.Μ.

Θέριεψαν τα χορτάρια!
Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, τονίζεται σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις απολυμάνσεις και τους καθαρισμούς των κάδων απορριμμάτων που γίνονται από τα συνεργεία του Δήμου αυτή την περίοδο. Πράγματι, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων είναι επιβεβλημένη, όμως εξίσου σημαντικός είναι και ο καθαρισμός από τα χορτάρια, που σε πολλά σημεία της πόλης -και κεντρικά- έχουν θεριέψει επικίνδυνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η είσοδος της πόλης, όταν μάλιστα ο Δήμος καλεί τους ιδιώτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους! Ας δώσουν το καλό παράδειγμα πρώτα οι δημοτικοί μας άρχοντες. (Η φωτό από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»).
Ε.

Αυτό πώς λειτουργεί;

 Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας που λειτουργεί στο λόφο Βελισσαρίου, πόσα κορίτσια φιλοξενεί; Κάτι ακούσαμε ότι σε όλο αυτό το τεράστιο κτίριο φιλοξενούνται τρία ή τέσσερα κορίτσια και απασχολούνται πολλές ειδικότητες εργαζομένων. Τι συμβαίνει; Δεν υπάρχουν ανάγκες; Γιατί, ένα τόσο μεγάλο κτήριο θα έχει και μεγάλο κόστος για να το θερμάνεις! Και τι να κάνουν σε αυτό το χάος τρία παιδάκια; Όσο για τους εξωτερικούς χώρους, ακούσαμε ότι υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη. Ξερόχορτα παντού… Πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός για την οργάνωση και λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας, σ’ αυτό το χώρο και οι μισθοί τόσων εργαζομένων, θα επιβαρύνουν πολύ το κράτος. Μήπως πρέπει να εξετάσουν απ’ την αρχή την όλη κατάσταση; Δεν είναι καιρός για σπατάλες, αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες…
ΜΑΤ

Να μην εφησυχάσετε!
 Έλληνας γιατρός που εργάζεται στο Columbia μας έστειλε μήνυμα! «Μην πέσετε θύματα του εφησυχασμού σας»! Την αντίληψη «δεν είναι τίποτε σοβαρό» να την ξεχάσετε. Είναι μία πολύ σοβαρή νόσος που ακόμη και όσοι αποθεραπεύονται, έχουν κατάλοιπα σε πολλά όργανα. Προσοχή, λοιπόν. Το ότι η Ελλάδα έχει τα λιγότερα περιστατικά, το οφείλει στην άρτια οργάνωση των στελεχών που ανέλαβαν τον αγώνα εναντίον του ιού! Είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ας μην τα χαλάσουμε τώρα που θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα… Ο ιός μπορεί να μας εκδικηθεί, αφού θα είναι παρών για μεγάλο διάστημα… Μας τον έστειλαν για να μείνει… Πόσοι και ποιοι θα κερδίσουν από τη δράση του ιού, ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Πάντως σε ό,τι μας αφορά ας τον αποφύγουμε…

Λέτε να τους ωριμάσει;
Λέτε ο κορωνοϊός πέρα από τον τρόμο που σκόρπισε στην κοινωνία να κάνει και κάτι καλό; Λέτε να αναγκαστούν όλα τα κόμματα να απαντήσουν με νέα πρόσωπα, περισσότερο κατάλληλα για το ρόλο που επιδιώκουν να αναλάβουν, νέα σύμβολα, νέα προγράμματα που θα απαντάνε στις απαιτήσεις των καιρών και άνοιγμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν πολλά στην Ε.Ε. προς το συμφέρον των κρατών και των λαών, αποκλείοντας στη νέα εποχή την εκμετάλλευση των ισχυρότερων κρατών σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομιών; Τώρα όλα θα πρέπει να αλλάξουν. Και μία πολύ σημαντική παράμετρος πρέπει να είναι οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας… Χωρίς δουλειά και χωρίς τη δυνατότητα να μπορούμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια, διέξοδος δεν υπάρχει…

Ο Σόιμπλε ξαναχτύπησε…
 «Δεν είναι απόλυτα ορθό ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο μέγας Σόιμπλε, υπουργός των Οικονομικών, τότε που… μαστίγωνε τους Έλληνες με τις απαιτήσεις του, ενώ ήταν απλά ένας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά είχε μεγάλη δύναμη στις αποφάσεις. Τώρα προεδρεύει της Γερμανικής Βουλής και να είμαστε σίγουροι ότι όσο περνάει από το χέρι του, θα βάζει τα γνωστά εμπόδια… Για το καλό των ευρωπαίων πολιτών δεν είναι εκεί… Κάτι θα σοφιστεί πάλι. Την αλληλεγγύη προς τους εταίρους τη δείχνει μόνο όταν είναι προς όφελος της Γερμανίας. Όσο για την ανθρώπινη ζωή, δεν φαίνεται να τον απασχολεί πόσοι θα νοσήσουν και πόσοι θα χαθούν… Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απαντήσει σε τέτοιες λογικές…

Τώρα έχουμε δείγμα δουλειάς…
Μετά τα γεγονότα στον Έβρο και μετά τη διαχείριση της επιδημίας, αντιληφθήκαμε τη σημασία που έχει η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για τη διαχείριση της όποιας κρίσης. Όλα όσα υπό πίεση εφαρμόστηκαν, κάτω από το άγρυπνο μάτι του πρωθυπουργού, μας απέδειξαν ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά προς το καλύτερο, αν ο σχεδιασμός, η ανάθεση στους καταλληλότερους σε κάθε τομέα δράσης, ο συντονισμός του έργου και η παρακολούθηση σε όλα τα στάδια γίνεται συντονισμένα και με διαρκή αξιολόγηση. Και αν κάπου αποδειχθεί ότι έγινε μια λαθεμένη επιλογή, η μόνη λύση είναι η διαγραφή του «σάπιου»! Ημίμετρα δεν χωράνε… Μας περιμένουν πολλά και δύσκολα. Αν θα βγούμε στο ξέφωτο, είναι ευθύνη όλων μας και όχι μόνο της κυβέρνησης.
Θεανώ Βλάχου