ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Δεν απασχολεί κανένα;
Καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση στην οδική αρτηρία Μεγ. Αλέξάνδρου - Σπύρου Λάμπρου κλπ.! Δρόμος διπλής κυκλοφορίας χωρίς νησίδα με μεγάλη επικινδυνότητα αφού σ’ αυτόν καταλήγουν πολλοί παράδρομοι από δεξιά και αριστερά. Κάποτε έλεγαν ότι δεν θα περνούν και λεωφορεία αλλά αυτό σήμερα δεν γίνεται αφού τόσο τα τουριστικά όσο και πολλά του τοπικού ΚΤΕΛ μετακινούνται μέσω αυτής της οδού όλη τη μέρα και τη νύχτα! Στις διαβάσεις που έχουν πολλά χρόνια να τις ξαναβάψουν σπάνια δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, τα καυσαέρια δεν τα μετράει κανένας, η ηχορύπανση δεν αφήνει τους κατοίκους να ησυχάσουν όσο για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, κανένας δεν τις γνωρίζει. Και η Τροχαία δεν ελέγχει ποτέ.
ΜΑΤ

Μία παρατήρηση…
«Οι Τούρκοι μας απειλούν καθημερινά κι εμείς πάμε ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη για αναψυχή και ψώνια, αφήνοντάς τους χρήματα», παρατήρησε στη στήλη φίλος αναγνώστης. Μάλιστα, όπως μας είπε, είναι ακόμα χειρότερο, το να διοργανώνουν εκδρομές στην Τουρκία σύλλογοι και δημόσιοι οργανισμοί, κάτι που συμβαίνει κι εδώ στα Γιάννενα! «Τέτοια εποχή δεν επιτρέπεται να αφήνουμε λεφτά στους Τούρκους», κατέληξε. Εδώ που τα λέμε, δεν έχει και άδικο! Ωστόσο, καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι επιθυμεί…
Κ.Α.
Ποιος θα ξαναφτιάξει;…
Στο λόφο μεταξύ Άνω Λαψίστας, Γαρδικίου, Κάτω Λαψίστας υπήρχε ως το 1942 Ιερός Ναός προς τιμήν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος κατεστράφη από την χωριατίλα των τσοπαναραίων! Ο ναός αυτός δεν κατέστη δυνατόν να ανασυγκροτηθεί στο τόσο μακρύ διάστημα που έχει περάσει από τότε. Επειδή αυτός δεν κατεστράφη μήτε από τους κατακτητές μήτε από τους αντάρτες κάποιος πρέπει, που να έχει την δυνατότητα, να αναλάβει την επανακατασκευή του. Είναι παράλογο επί τόσα χρόνια να μην ενδιαφερθεί κανείς, μήτε η Μητρόπολη Ιωαννίνων στα κατάστιχα της οποίας σίγουρα υπάρχει, μήτε οι χωριανοί ή κάποιος να αναλάβει αυτήν την ευεργεσία. Καιρός πλέον ήρθε να τελεσθεί και το θαύμα αυτό!..
Γ. Κιτσ.
Ως το Δρέπανο…
Το καλοκαίρι θα φτάσει ο ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος της Ηγουμενίτσας στο Δρέπανο. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Έτσι, από το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας μέχρι και το κάμπινγκ του Δρεπάνου, θα υπάρχει μια άνετη και πανέμορφη διαδρομή για τους ποδηλάτες και τους περιπατητές δίπλα στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα έργο μήκους 1.340 μέτρων και προϋπολογισμού 1.130.000 ευρώ που υπάγεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Η. Μ.

Μεγάλο το… κόστος! 
Κάποτε ήταν παγκάκια… σήμερα που το επάνω μέρος τους δεν υπάρχει πλέον, έχουν μετατραπεί σε κάδους σκουπιδιών! Ο λόγος για τα ξύλινα καθίσματα μπροστά από το λιμανάκι στο Πάρκο Κατσάρη τα οποία σε μεγάλο ποσοστό έχουν διαλυθεί και δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους. Φανταζόμαστε, ο Δήμος δεν τα φτιάχνει γιατί το να καρφώσουν καινούριες σανίδες σ’ αυτά έχει… μεγάλο κόστος και απαιτεί και πολλή δουλειά! Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η εγκατάλειψη. Όσο για την επίσης διαλυμένη ξύλινη περίφραξη της παρακείμενης παιδικής χαράς, ουδέν σχόλιον!
Κ.Α.

Ένα παράδειγμα…

Οι εγκαταστάσεις της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη» είναι ένα παράδειγμα αρκετά καλής υποδομής για τους πρόσφυγες. Θα μου πείτε δεν θεωρείται «κλειστό κέντρο» αφού ο κάθε φιλοξενούμενος μπορεί να βγαίνει και να επιστρέφει όποια ώρα θέλει. Είναι όμως ασφαλής η διαμονή τους. Ούτε στις σκηνές μένουν, ούτε στις λάσπες περπατάνε! Έχουν θέρμανση και ζεστό νερό. Τα παιδιά τους απασχολούνται σε παιδικό σταθμό, μπορούν να παίζουν στα γήπεδα και  αν δεν υπήρχαν πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων μαζί, θα ήταν ακόμη καλύτερα. Πάντως, δεν συγκρίνεται η διαμονή τους εκεί με τα οργανωμένα καμπ ή με την τοποθέτηση σκηνών οπουδήποτε χωρίς να πληρούνται οι όροι υγιεινής και ασφαλούς διαμονής όπως εξελίχθηκαν τα κέντρα φιλοξενίας των νησιών στα οποία με τις ευλογίες Ερντογάν αυξάνονταν και πληθύνονταν οι μετανάστες…
Θ.

* * * 

Ανταγωνισμοί…
Ανταγωνίζεται η κυβέρνηση με τις τοπικές κοινωνίες πάνω στο μεγάλο μας πρόβλημα! Επίταξη ιδιωτικών εκτάσεων ανήγγειλε ο Yπουργός! Και ξέσπασε πόλεμος. Σε απάντηση έστειλαν οι κάτοικοι τους σωρούς των σωσιβίων που σαπίζουν στα νησιά… Και αντί να τους εξηγήσει απ’ την αρχή ότι για να ετοιμάσουν ελεγχόμενες εγκαταστάσεις με γρήγορες διαδικασίες, πριν από το καλοκαίρι, ώστε να προλάβουν να κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και δημιουργούν μύρια όσα προβλήματα και στους νησιώτες και στους μετακινούμενους πληθυσμούς, πέταξε τη φράση «επίταξη» και ξύπνησε τις ευαισθησίες των πολιτών. Με τους μετανάστες σκορπισμένους στα νησιά θα λυθεί το πρόβλημα; Αυτό το έζησαν και το απορρίπτουν όλοι! 

Απλά τα πράγματα!
Σε μία υπό κατασκευή κλειστή δομή ενοικιάστηκαν ήδη τα χέρσα χωράφια και για όσο αυτή θα χρειαστεί να λειτουργεί θα παίρνουν ενοίκιο οι ιδιοκτήτες. Αν τώρα που στένεψαν τα χρονικά περιθώρια, αφού ο χειμώνας τελειώνει, ακολουθήσει το δημόσιο τη νόμιμη διαδικασία ενοικίασης κι άλλων ιδιόκτητων εκτάσεων θα πάρει πολλούς μήνες, το καλοκαίρι έρχεται, οι μετακινούμενοι θα πληθύνουν και η κατάσταση στα νησιά θα επιδεινωθεί σε βάρος των κατοίκων και του τουρισμού. Η ενοικίαση για μία τριετία  ιδιωτικών εκτάσεων που δεν καλλιεργούνται  η οποία θα περιορίσει την επιβάρυνση των νησιών δημιούργησε πολεμικές αντιδράσεις… Αν τελικά συντομευθεί η χορήγηση ασύλου στους δικαιούχους που θα μπορούν να μετακινηθούν όπου θέλουν, θα ανακουφιστούν τα νησιά… 

Το μήνυμα…
Αν συντομευθούν οι διαδικασίες επιστροφής εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου τότε το μήνυμα θα φθάσει και σ’ εκείνους που βρίσκονται απέναντι και επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ξοδεύουν πολλά χρήματα πλουτίζοντας τους διακινητές! Γιατί αν πεισθούν ότι πάει χαμένος ο κόπος τους, αφού τους γυρίζουν πίσω, τότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να διαχειριστεί η χώρα μας το μεγάλο της πρόβλημα που δεν την αφήνει να ορθοποδήσει και της δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Όσο περισσότερο σκύβουν οι υπηρεσίες πάνω στο μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσο περισσότερα προβλήματα θα ανακαλύπτουν. Και αν προσθέσουμε και την παραβατικότητα, τότε θα χάσουμε και τον ύπνο μας…

Ανοιχτά ή κλειστά;
Τα ανοιχτά κέντρα τα είδαμε πώς λειτουργούν! Εκείνοι που έζησαν εκεί ή που δημιούργησαν μόνοι τους ένα κατάλυμα ξέρουν! Η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο ιδιαίτερα όταν νυχτώνει. Αν στα κλειστά κέντρα δημιουργηθούν ασφαλέστερες καταστάσεις, θα το δούμε στην πράξη. Πάντως οι οικογένειες μαζί με τους μεμονωμένους μετανάστες ή τους παραβατικούς, φαίνεται πώς δύσκολα θα συμβιώσουν στους ίδιους χώρους. Θα μου πείτε ότι είναι μικρό το διάστημα των 24ων ημερών που θα χρειάζεται για να πάρουν ή να μην πάρουν άσυλο αν το συγκρίνεις με τους μήνες που βρισκόταν τώρα εν αναμονή και αντιμετώπιζαν μύριους κινδύνους! Αν δεν δοκιμαστεί η νέα πρόταση, δεν θα μπορούμε να τη συγκρίνουμε.
Θεανώ Βλάχου